Ce pret pe kilowatt 2017 este cel mai stabil pentru tine?

scumpire-energie-electrica

ANRE a anunțat clar că pe piața reglementată s-a dat startul unei scumpiri la pret kilowatt 2017 chiar de la 1 iulie. Această creștere în medie de 8%, cu un vârf de 11,6% în Bucureşti, va fi resimțită cu siguranța la următoarele facturi.

Prețul mai mare vizează doar persoanele care au energie de la furnizori de ultimă instanță, cei care au contracte cu companii de pe piața liberă vor avea parte de aceleași oferte care se află pe contract.

Cum se stabilește prețul pe kilowatt

Este esențial să cunoști faptul că în componența ofertei finale la energie se află mai multe taxe, precum: TVACPC 90%accizecertificate verzi și contribuția de cogenerare de înaltă eficiență. Tarifele de rețea (CPC) au o proporție de 90%, sunt reglementate de stat, mai exact de ANRE și reprezintă: tarifele de transport, ale serviciilor de sistem și de distribuție.

Identic ca în cazul apei potabile, pretul electricitatii nu este unul fix, ci este stabilit de furnizorul de curent dintr-o anumita zonă a țării, în funcție de capacitatea și experiența în negocierea cu producătorul.

După cum ne transmite și website-ul oficial al ANRE, acest pret pe kilowatt 2017 variază la momentul actual între 0,35 lei si 0,70 lei pentru fiecare kw consumat, în funcție de regiunea în care locuiești, distribuitorul și furnizorul pe care-l ai acum. Este dovedit și testat faptul că dintre toate regiunile României, în Muntenia populația plătește cel mai putin pentru curent electric, iar la colțul opus, în Moldova sunt cele mai mari facturi pentru această utilitate.

Ce-mi poate garanta un preț mic

În măsura în care pe piața reglementată de stat, preţurile au crescut, ție ca și consumator casnic sau juridic îți rămâne varianta, încurajată chiar de ANRE, de a schimba contractul de furnizare şi de a trece în regim de piaţă concurenţială. Și după cum probabil știi, piața liberă va fi totală, adică toți ne vom afla în cadrul acesteia chiar de la 1 ianuarie 2018, deci este bine să ne cunoaștem drepturile și să optăm pentru ce este mai sigur.

Însuși președintele ANRE, Niculae Havrileţ, afirmă: „Eu, de exemplu, la mine acasă am acelaşi furnizor şi de energie, şi de gaze. Oferta pe energie electrică este negociată şi este mult mai mică decât oferta furnizorului de ultimă instanţă din zona în care locuiesc. Plus că este mult mai simplu, pentru că am relaţie cu o singură firmă de furnizare, şi de gaze, şi de energie”.

Poate te întrebi dacă nu cumva prețul la kilowatt sau gaz poate fluctua. Da, este adevărat că acesta se poate modifica și nu datorită furnizorului, ci chiar și a statului prin taxele de rețea sau dacă producătorii modifică prețul de vânzare, ori nu sunt autohtoni.

Dar, evident furnizorul, dacă nu reușește să negocieze optim cu producătorii de energie, după ce se va finaliza contractul încheiat pe o perioadă de 12, 24 de luni, va putea face modificări asupra sumelor facturate.

Energia regenerabilă românească să fie răspunsul corect?

Dacă analizezi în mod detaliat toate ofertele, mișcările acestei piețe, vei sesiza că în momentul în care dorești să schimbi furnizorul, pretul per kw nu este cel mai important factor, ci siguranța pe care o ai asupra stabilității lui. Nu ar fi prea plăcut să schimbi furnizorul de fiecare dată când abonamentul se schimbă. Deci, cum alegi?

Este simplu, alegi în funcție de serviciile oferite în plus, experiența furnizorului pe piața de energie și proveniența energiei cumpărate de către furnizorul tău.

Ce spui dacă energia transmisă ție este chiar din România? Da, este mai ieftină și mai sigură.

În concluzie, foarte important este să ai parte de atenție și ajutor real din partea furnizorului, să știi că te poți baza pe acel preț fix și câțiva ani.

Restart Energy îți dă liber la energie verde

În fiecare pachet oferit ție este inclusă 57% energie verde, fapt ce îți spune sigur că prețul la kilowatt va fi stabil, deoarece mulți furnizori cumpără energie din alte state sau cu proveniență nucleară, hidrocarburi.

Aici poți accesa repede calculatorul de factură și prețuri la kilowatt 2017 cu până la 20% mai mici!

Vezi cum arată o economie la curent și gaz