7 gadgeturi care te ajuta sa economisesti energie

Becuri economiceFie ca suntem “eco-friendly” sau doar putin mai “egoisti”, avand dorinta sa facem economie la bani, putem sa profitam la maximum de societatea digitalizata in care ne aflam. Sunt o multime de gadgeturi pe piata care ne pot ajuta sa economisim energie, noi trebuie doar sa le adaptam necesitatilor noastre! Daca inca n-ati facut un pas spre “viitor”, noi va putem ajuta cu o lista de sapte astfel de dispozitive pe care le puteti utiliza pentru a salva energie.

Becurile LED

Bec LEDTehnologia becurilor cu LED este una care incepe sa prinda din ce in ce mai mult contur in Romania. Desi locuitorii din tara noastra se afla printre “norocosii” care platesc foarte putin pentru energia electrica, o economie in plus nu strica niciodata. Inlocuiti becul clasic, cu incandescenta, cu un bec cu tehnologie LED si nici nu veti observa diferenta, acesta emitand aproape acelasi flux luminos.

Pe aceasta cale, alegeti optiunea mai eficienta din punct de vedere al consumului de energie, fiind in acelasi timp si “eco-friendly”.

Prizele programabile

Priza smartPrizele programabile sunt, asa cum le sugereaza si numele, dispozitive cu ajutorul carora puteti controla perioada de functionare a aparatelor electrice. Sunt diferite modele, fiecare cu mai multe sau mai putine optiuni, iar dumneavoastra puteti alege in functie de buget si necesitati.

O priza programabila digitala este varianta pentru clientii mai “pretentiosi”, oferind mai multe programe de functionare, cat si un afisaj electronic. Cea mecanica este preferata de utilizatorii care prefera rezistenta pe termen lung (deoarece se elimina componenta electrica a celor digitale), si pentru ca sunt setate manual, acestea nu mai necesita nici baterii.

Termostate inteligente

Termostat inteligentTehnologia a avansat atat de mult incat pana si termostatele iti pot invata obiceiurile si se pot adapta in functie de acestea. Astfel, invatand ce iti place si cum iti place, termostatele inteligente te pot ajuta sa economisesti mult din factura la energie electrica.

Una dintre cele mai spectaculoase caracteristici ale acestui gadget este functionalitatea wi-fi. Practic, poti controla centrala de oriunde, folosindu-ti mobilul, tableta sau laptop-ul. Si suntem convinsi ca oricine este incantat de idea de a ajunge acasa iar temperatura ambientala sa fie exact cea dorita!

Incarcatoare eco

Incarcator EcoCu totii ne punem telefoanele si laptop-urile la incarcat si uitam de ele, insa faptul ca le mentinem in priza chiar si dupa ce dispozitivele sunt incarcate 100% ne dezavantajeaza. Incarcatoarele clasice folosesc o sursa constanta de energie, asa ca nu inceteaza sa consume nici dupa ce dispozitivele sunt incarcate “full”.

Cea mai buna optiune pentru astfel de situatii este utilizarea incarcatoarelor eco, care atunci cand detecteaza ca bateria este plina, se opresc automat.

Panourile fotovoltaice

Panouri fotovoltaice

Pe scurt, aceste panouri sunt instalatii care convertesc energia solara in energie electrica. In acest mod, poti utiliza o sursa permanenta si regenerabila de energie, utila din punct de vedere economic pe termen lung.

Mentenanta este, de regula, una accesibila, raportandu-ne la acelasi criteriu economic, asa ca n-ar trebui sa fie nimic care sa te impiedice sa folosesti astfel de dispozitive.

Dispozitive pentru monitorizarea energiei electrice

Dispozitiv monitorizare energieDaca stii unde este problema, atunci aceasta este pe jumatate rezolvata. Un dispozitiv de monitorizare a energiei electrice te ajuta enorm in momentul in care dispui de o multime de aparate electronice in casa si nu-ti dai seama cat si cand consuma acestea.

Cu un astfel de gadget, poti vedea in timp real atat consumului de energie, cat si costul in lei. Sau, pentru inceput, poti incerca aplicatia myRestart, care iti permite sa vizualizezi statisticile de consum pe ultimele 6 luni!

Para dus economica

Para dus ecoSetarea presiunii apei la dus este una dintre muncile “titanice” pe care trebuie sa le ducem. Insa cu un “cap de dus” economic, problemele noastre s-ar putea sa fie rezolvate, astfel facandu-si aparitia si economisirea de energie.

Totul tine de “combinarea” aerului cu apa, utilizatorul avand o presiune constanta la dus, chiar daca debitul de apa este mai mic. Iar acest lucru nu poate fi decat benefic pentru factura de la finalul lunii.

Acestea sunt doar cateva din gadgeturile care te pot ajuta sa economisesti energie. Este suficient sa testezi unul singur, pentru ca in momentul in care vezi ca acesta functioneaza, vei fi tentat sa incerci si altele pentru ca, intr-un final, sa iti transformi casa intr-o adevarata „smart home”!

Postări asemănătoare