Scroll Top

Ce pret pe kilowatt vei plati in 2019

Incepand cu 1 ianuarie 2018, piata energiei electrice pentru consumatorii casnici din Romania s-a liberalizat in totalitate, ANRE avizand doar tarifele finale pentru consumatorii care inca foloseau serviciile Furnizorilor de Ultima Instanta – Enel, CEZ, E.On si Electrica. Aceasta procedura se va mentine si in 2019, ceea ce inseamna ca daca nu ai trecut inca la un furnizor de pe piata libera, iti poti estimat costul urmatoarei facturi, calculand corect un pret pe kilowatt.

Este foarte important de stiut ca o eventuala scumpire a kilowattului va viza doar persoanele care au energie de la unul din cei patru furnizori mentionati mai sus. Pe de alta parte, cei care au contract cu companii de pe piata libera, precum Restart Energy, vor avea parte de aceleasi oferte mentionate in contract.

Cum se poate calcula un pret pe kilowatt?

Un aspect foarte important este faptul ca in momentul in care se calculeaza oferta finala la energie, se au in vedere mai multe taxe, si anume TVA, CPC 100%, accize, certificate verzi, prescum si contributia de cogenerare de inalta eficienta. In momentul de fata, CPC – sau tarifele de retea – sunt in totalitate reglementate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) si includ tarifele de transport, ale serviciilor de sistem, dar si de distributie.

Pretul electricitatii nu este niciodata unul fix, acesta fiind stabilit de furnizorul de curent din zona tarii in care va aflati, avand in vedere capacitatea acestuia, dar si experienta in negocierea cu producatorul.

Conform website-ului ANRE, pretul pe kilowatt 2019 poate varia intre 0.63 lei si 0.72 lei pentru fiecare kw consumat. Din nou, aceste valori pot sa fluctueze, in functie de reginea consumatorului, dar si distribuitorul si furnizorul din momentul de fata. Conform statisticilor, cel mai mic pret pentru curent electric este practicat in regiunea Muntenia, in timp ce la polul opus se afla regiunea de Nord-Vest a tarii, unde se emit printre cele mai mari facturi pentru aceasta utilitate.

Cum pot obtine un pret mai mic pe kilowatt?

Avand in vedere ca pe piata reglementata preturile au continuat sa creasca, cea mai buna varianta pentru a avea o factura finala redusa este schimbarea contractului de furnizare. Mai exact, optarea pentru un furnizor de energie de pe piata libera.

Cum poate un astfel de furnizor sa iti garanteze un pret mai mic? In principiu, acesta negociaza cu producatorii de energie pentru obtinerea unui pret pe kilowatt cat mai mic. In cazul in care, intre timp, acesta nu reuseste sa obtina acelasi pret de la producatori, va putea face modificari asupra sumelor facturate dupa finalizarea contractului incheiat pe o perioada de 12 sau 24 de luni.

Alege stabilitatea, alege energia regenerabila

Dupa o analiza detaliata a tuturor ofertelor de pe piata, se poate observa ca nu pretul kilowattului este cel mai important, deoarece multi furnizori iti pot garanta unul foarte mic, dar nu pentru o perioada indelungata. Deci, ceea ce conteaza cel mai mult este siguranta pe care o ai asupra stabilitatii acestuia. Pana la urma, nimeni nu isi doreste sa schimbe furnizorul de fiecare data cand abonamentul se schimba.

Ideea este simpla: furnizorul trebuie ales in functie de serviciile oferite in plus, experienta acestuia pe piata, dar si – nu in ultimul rand – sursa energiei pe care acesta o cumpara.

Foarte putini oameni stiu ca energie provenita chiar din Romania este mult mai ieftina si mai sigura. Iar Restart Energy se mandreste cu faptul ca foloseste doar energie din tara noastra, asigurand clientilor un pret fix pentru cativa ani. Fiecare pachet de furnizare include 57% energie verde, fapt care garanteaza un pret pe kilowatt stabil!

In contrast, alti furnizori de pe piata cumpara energie din alte state, precum si cu provenienta nucleara sau hidrocarburi, aceste aspecte afectand pretul final al unui kilowatt.

Cere o oferta adaptata nevoilor tale si poti obtine cel mai mic pret pe kilowatt.

Related Posts