Scroll Top

Contoare inteligente pentru consumatorii de electricitate

Contoare inteligente pentru consumatorii de electricitate

Contoare inteligente pentru consumatorii de electricitate

Potrivit unei directive europene, până în anul 2020, cel puţin 80% dintre consumatorii de electricitate vor avea contoare inteligente. Aparatele vor transmite direct datele către companiile furnizoare. Drept urmare, nu se va mai “citi” contorul şi regularizarea va dispărea.

Compania Enel a început deja să monteze noua tehnologie la consumatorii casnici din sectorul 2 al Capitalei, cartierul Colentina. Montarea unui astfel de contor inteligent este gratuită şi nu durează mai mult de 15 minute.

Facturarea lunară va fi făcută în funcție de consumul real. Acest contor transmite non-stop datele de consum către operator. Un alt avantaj este că acest contor va pune la dispoziția noastră, în calitate de consumatori, prin intermediul display-ului, informații mult mai detaliate despre consum”, a explicat Oana Gherasim, reprezentanta unei companii de electricitate.

Contoarele inteligente înregistrează şi date legate de calitatea serviciului de alimentare cu energie electrică. Mai mult decât atât, contoarele inteligente semnalează întreruperile în alimentarea cu energie electrică şi localizează anomaliile care ar putea fi cauzate de tentative de furt sau fraudă a energiei electrice. Părerile referitoare la acest tip de contoare sunt pro şi contra. În timp ce unele voci susţin că preţul facturilor va creşte,  medicii consideră că aceste contoare inteligente pot afecta sănătatea, din pricina microundelor care transmit  datele de consum prin conexiune wireless.

Compania de stat Electrica, care asigură distribuţia şi furnizarea de energie electrică în nordul Munteniei, Transilvania şi Muntenia Nord, va monta, în acest an, 200.000 de contoare inteligente la consumatorii casnici, dar şi la firme.

Preţul pentru fiecare contor este 1000 de lei. Această sumă include şi lucrarea de modernizare a infrastructurii de distribuţie. Investiţia totală este fabuloasă: 200 de milioane de lei.

Dat fiind faptul că investiţiile în contorizarea inteligentă sunt recunoscute de către ANRE, suma investită se va regăsi în facturule la curent ale consumatorilor.

CEZ a prezentaz programul 2016-2020, care presupune montarea a peste 400.000 de contoare. Enel şi E.ON aşteaptă ca programul lor pentru 2016 să fie avizat de ANRE, apoi îl vor face public.

 

Related Posts