Scroll Top

Curtea de Conturi descopera iregularitati in domeniul Energiei

curtea_conturi_iregularitati_energie

Curtea de Conturi a descoperit tranzacţii dubioase cu certificate verzi şi majorări nejustificate ale tarifelor de distribuţie de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei. Acestea s-au petrecut în perioada 2010-2014. În acest interval de timp s-au înregistrat pierderi mari în reţea, în valoare de peste un miliard de euro.

Impactul certificatelor verzi asupra facturilor a crescut de 11 ori în trei ani

Tot în perioada 2010-2014, pentru promovarea productiei de energie din surse regenerabile, producatorilor de energie electrica le-au fost acordate, in vederea tranzactionarii, 30.757.466 certificate verzi, potrivit Sintezei Raportului de audit al Curţii de Conturi.

Din tranzacţionarea certificatelor verzi,  producătorii de E-SRE (ANRE, CNTEE Transelectrica SA şi SC OPCOM SA) au beneficiat de fonduri în valoare de de 5,3 miliarde lei (echivalent a 1,2 miliarde euro).

Consumatorul de energie electrică a suportat, prin tariful la energie platit, atât nivelul pierderilor înregistrate în reţelele de distribuţie, cât şi costul amortizării investiţiilor realizate de operatori, investiţii ce se dovedesc a fi ineficiente din punct de vedere al reducerii acestor pierderi”, precizează autorii raportului de la Curtea de Conturi.

Nu a fost urmarita si cuantificata valoarea certificatelor verzi incluse in facturile de energie suportate de consumatorii finali, monitorizarea schemei de promovare limitandu-se doar la cuantificarea sumelor de care au beneficiat producatorii de E-SRE in urma vanzarii certificatelor verzi primite, fara a se cuantifica si efortul financiar suportat de consumatorii de energiei electrica, in conditiile in care aceasta schema este suportata integral de acestia. Astfel, exista posibilitatea ca o parte din aceste venituri sa ajunga la operatorii economici care au tranzactionat astfel de certificate verzi in scopul obtinerii de profituri. Datorita neurmaririi modului in care furnizorii de energie electrica transfera catre consumatorii finali costul certificatelor verzi achizitionate, si implicit prin efectuarea unei monitorizari ineficiente, s-a constatat faptul ca in anul 2012, in facturile de energie electrica ale consumatorilor finali s-a dublat valoarea certificatelor verzi suportate de consumatori”  se mai arată în comunicatul Curţii de Conturi.

În anul 2014, ANRE a constatat pentru perioada 2011-2013 supracompensarea (ajutoare de stat acordate suplimentar) în cazul a 8 producători, situaţie în care au fost emise Decizii de supracompensare în valoare de 429,7 milioane lei, iar în anul 2015 s-a constatat pentru anul 2014 supracompensarea în cazul a 5 producători, situaţie în care au fost emise Decizii de supracompensare în valoare de 48,8 milioane lei.

Referitor la modul de calcul al supracompensării, s-a constatat: – existenţa unor neconcordanţe între cadrul legal emis de ANRE şi cel aprobat de Guvernul României.

Dat fiind faptul că sectorul energiei electrice se confrunta cu o nevoie stringentă de finanţare, proiectele de investiţii prioritare prevăzute în Strategia energetică a României nu au fost realizate.

În acelaşi raport al Curţii de Conturi se mai evidenţiază faptul că la ENEL s-au descoperit câteva nereguli “sărite” de ANRE.

Mai exact, Curtea de Conturi a constatat că ANRE a acceptat indexarea valorii amortizării anuale a activelor, în condiţiile în care legislaţia în vigoare nu prevede indexarea amortizări. Aceasta reprezintă o cheltuială de exploatare fixă. Efectul acceptării indexării cu indicele de inflaţie anual a costului cu amortizarea a constat în majorarea nejustificata a tarifului aferent serviciului de distributie suportat de consumatori cu sumă estimată de 387.028 mii lei.

De asemenea, ANRE a acceptat includerea valorii amortizării unor bunuri care nu au condus în mod direct la retehnologizarea/îmbunatăţirea stării reţelei de distribuţie, fiind acceptate bunuri pentru desfăşurarea activitătii curente:  autoturisme (283 bucati in valoare de 16.594 mii lei, reprezentand 20,8% din valoarea investitiilor realizate in anul 2013 de SC Enel Distributie Banat SA si acceptate de ANRE; 249 bucati in valoare de 13.907 mii lei, reprezentand 18,52% din valoarea investitiilor realizate in anul 2013 de SC Enel Distributie Dobrogea SA si acceptate de ANRE), scari metalice, sisteme de imprejmuire a zonelor de lucru, etc.

Related Posts