Scroll Top

Islanda: ţara care oferă 100% energie electrica regenerabila

islanda-energie-termica

Islanda: ţara care oferă 100% energie electrica regenerabila

Titlul acestui articol poate suna ca o idee SF sau un concept de viitor, dar este chiar realitatea. În timp ce multe ţări poluează, construiesc centrale nucleare sau se gândesc la noi mişcări strategice de stabilizare a preţurilor, în Islanda oamenii trăiesc un vis, o viaţă cu adevărat pozitivă. Modelul islandez îţi oferă energie electrica regenerabila gratuită, deoarece caracteristicile geografice ale ţării i-au oferit un loc fruntaş în obținerea 100% de energie electrica și termică din surse verzi.

Turism şi facilităţi unice în lume

Peisajele răpitoare ale Islandei, cu lanţuri muntoase învelite de zăpadă, cu locaţii presărate de lavă, vulcani furioşi, ghețari și izvoare termale, atrag an de an turişti care greu se mai dezlipesc de acest miracol al naturii.

Poate te întrebi, totuşi cum obţin energia? Ei bine, islandezii profită la maxim de poziţionarea geografică şi utilizează ghețarii şi râurile din interiorul ţării. Le exploatează pentru a genera 80% din electricitatea țării prin hidrocentrale, în timp ce câmpurile geotermale oferă până la 20% din necesarul de energie. Aceste câmpuri subterane oferă posibilitatea de relaxare turiștilor și locuitorilor prin bazine de îmbăiere şi sunt o sursă aproape nelimitată și ieftină de apă caldă naturală.

Cine nu şi-ar dori să trăiască într-un asemenea sistem social avansat, unul dintre cele mai paşnice şi apropiate de fiecare cetăţean în parte. Pe noi ne-a convins şi credem că fiecare stat ar trebui să ia drept exemplu Islanda, cel puţin la capitolul: consum de energie electrica regenerabila.

Energie naturală, satisfacţie fără limite

Toată cantitatea de energie folosită provine din resurse neconvenţionale, excepţie fac maşinile. Se utilizează cu un spirit încrezător sistemul de termoficare centralizată. În schimb, partea cea mai frumoasă e că spre deosebire de alte ţări, energia este livrată gratuit. Pe lângă acest aspect  aproape definitoriu, şcoala este gratuită până la facultate, inclusiv, armata nu există, iar funcţia de apărare este exercitată numai de grăniceri.

Să reţinem că apa geotermală este utilizată pentru a încălzi cu până la 90% din totalul caselor Islandei, și ajută la menţinerea trotuarelor și parcărilor curate pe timpul iernii, fără zăpadă. Apa fierbinte din izvoare este răcită și pompată direct în robinetele caselor din apropiere. Deci, se economisesc bani pentru încălzirea apei. Mai departe, se purifică și se răceşte pentru a susţine populaţia cu apă potabilă rece.

Chiar dacă întreg sistemul este foarte bine structurat, nici Islanda nu a fost în trecut o ţară 100% bazată pe energie electrica regenerabila. Ba mai mult, energia geotermală în Islanda a fost o întâmplare accidentală. În 1907, un fermier a luat abur de la un izvorul fierbinte, printr-o conductă de beton și l-a trimis direct în casa lui, câțiva metri mai sus. La câțiva ani distanţă, un alt fermier a devenit primul islandez ce folosea apa de izvor fierbinte pentru încălzire.  Această metodă de încăzire la scară largă a căminelor a început din 1930.

Foloseşte energia regenerabilă şi în România

Restart Energy este furnizorul de energie şi gaz care doreşte să ofere ţării o oportunitate de consum al energiei verzi din surse regenerabile. Energia verde este obţinută din surse eoliene şi biomasă, unităţi de producţie fotovoltaice şi microhidrocentrale.

Îţi prezintăm transparent întregul proces şi îţi oferim avantaje unice pe piaţă. Află beneficiile: ofertă energie electrica şi optează pentru ce este mai bun pentru tine sau firma ta.

Related Posts