Scroll Top

Ce trebuie să știi înainte de a instala o centrală fotovoltaică

Ce trebuie să știi înainte de a instala o centrală fotovoltaică?

Orice afacere ar putea beneficia de pe urma unei centrale fotovoltaice, însă puțini antreprenori știu dinainte cât de multe detalii tehnice şi birocratice trebuie puse la punct. Înainte de a instala o centrală fotovoltaică, va trebui să consulți legi, ordine, dar şi specificații tehnice care să pună pe roate dezvoltarea fructuoasă a business-ului.

Din fericire pentru tine, acest articol îţi scurtează numărul de  ore de research şi te lasă cu câteva cunoștințe de bază care sunt esențiale la început de drum. Aici ai un ghid despre tot ceea ce trebuie parcurs şi consultat înainte de a instala şi folosi o centrală fotovoltaică.

1. Determină potențialul energetic de care ai nevoie

Fiecare afacere are diferite necesități energetice. Dacă consumi mai multă electricitate vei avea nevoie de o centrală fotovoltaică cu putere destul de mare. În prezent, legislația României permite activitatea centralelor fotovoltaice cu putere de max. 3 kWp, max. 27 kWp, max. 100 kWp şi respectiv max. 400 kWp.

În funcție de necesitățile energetice ale afacerii tale, vei dori să instalezi o centrală fotovoltaică cu potențial destul de mare. Aceasta va acoperi astfel nevoile tale, iar surplusul va fi livrat în rețeaua națională contra cost.

2. Asigură-te că poți îndeplini toate condițiile tehnice necesare

A deține o centrală fotovoltaică presupune mult efort tehnologic şi financiar. Deși atunci când te gândești la centrale fotovoltaice vezi doar panouri solare, mult mai multe elemente stau în spatele unei instalații de succes. Începând cu protecția minimă şi maximă frecvență, invertoare până la suportul întregului sistem, o centrală fotovoltaică trebuie să corespundă cerințelor tehnice.

Dacă alegi să instalezi centrala prin intermediul unui proiect de finanțare, consultă atent cerințele tehnice în criteriile de eligibilitate, așa cum sunt prezentate în  Ghidul de finanțare a Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în rețeaua națională, din 05/12/2018.

3. Pregătește-te din timp cu privire la legislația în vigoare

În dependență de mărimea centralei fotovoltaice, există diferite legi care stipulează particularitățile tehnice şi legislative ale acestora. ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei) este organizația care reglementează sectorul energetic în România şi care stipulează modul de funcționare a centralelor electrice din surse regenerabile, inclusiv cele fotovoltaice.

Odată ce folosești panouri fotovoltaice devii prosumator, fapt care este riguros reglementat de ANRE. Statutul de prosumator este acordat în cazul în care consumi energie electrică exclusiv din surse regenerabile, iar surplusul este vândut unui furnizor de energie electrică. Acest statut are o serie de drepturi, dar şi responsabilități care sunt esențiale.

Pentru a afla mai multe, consultă ordinul nr. 95/2022 emis de ANRE ca să înțelegi în profunzime toate detaliile legate de statutul de prosumator.

Dacă te-ar interesa instalarea unei centrale fotovoltaice, nu ezita să contactezi consultanții Restart Energy. De asemenea, poți cere oricând o ofertă personalizată pentru afacerea ta din cadrul programului Restart Solar. 

Related Posts