Scroll Top

Durata de viață a unui panou solar: reciclare și refolosire

Durata de viață a unui panou solar: reciclare și refolosire

Durata de viață a unui panou solar: reciclare și refolosire

Durata de viață a unui panou solar depășește 25 de ani. Este interesant faptul că multe panouri fotovoltaice instalate la începutul anilor ’80 încă mai funcționează. Deși standardul duratei de viață a panoului solar este de 25-30 de ani, acesta nu va înceta să funcționeze după perioada menționată. Însă, va produce din ce în ce mai puțină electricitate.

În general, panourile solare sunt extrem de durabile. Majoritatea producătorilor își testează panourile pentru a confirma că pot rezista la vânt puternic și la încărcături mari de zăpadă. Multe panouri solare sunt testate special pentru a se asigura că rezistă la căderea grindinii. În plus, sistemele de energie solară au părți stabile și necesită puțină întreținere. Dar ce se întâmplă cu panourile solare după cei 30 de ani, poate și mai bine, de viață? Unde ajung ele? Pot fi refolosite în alte scopuri? La aceste întrebări și nu numai, vom răspunde în articolul de mai jos.

Procesul de reciclare, după durata de viață a unui panou

Pot fi panourile solare reciclate? Da, ar fi răspunsul cel mai scurt. Piața de reciclare a modulelor fotovoltaice solare este în continuă dezvoltare, iar organizațiile de profil caută în permanență să își îmbunătățească infrastructura. Modulele solare din siliciu sunt compuse în principal din sticlă, plastic și aluminiu. Iată care sunt pașii esențiali în reciclarea cu succes a unui modul de siliciu.

  • Scoaterea cadrului de aluminiu (reutilizabil 100%)
  • Repararea sticlei de-a lungul unei benzi transportoare (95% reutilizabilă)
  • Procesarea termică la 500 de grade Celsius. Acest lucru permite evaporarea componentelor mici din plastic, iar celulele pot fi separate mai ușor.
  • Gravarea plachetelor de siliciu și topirea lor în plăci (85% reutilizabile)
Durata de viață a unui panou solar: reciclare și refolosire
Chiar dacă durata de viață a unui panou solar nu este nelimitată, acesta va produce eficient electricitate cel puțin trei decenii

Panourile solare pot fi și reciclate, și reutilizate

Știm deja cu toții că panourile solare sunt o sursă din ce în ce mai importantă de energie regenerabilă, cu rol vital în combaterea schimbărilor climatice. Așa cum telefoanele mobile, laptopurile și alte electronice pot fi recondiționate, panourile solare pot fi, de asemenea, restaurate. Specialiștii în domeniu le acordă a doua viață pentru a fi folosite în alt scop. De exemplu, un panou care nu mai este viabil pentru utilizare la o fermă solară, ar putea fi reutilizat la o reședință privată. Panourile fotovoltaice a căror durată de viață e pe sfârșite mai pot fi folosite astfel:

  • RV-uri și rulote.
  • Excursii în natură (un panou solar vechi oferă suficientă energie pentru a încărca un telefon mobil).
  • Proiecte mai mici, care să includă un șopron, sere sau o magazie cu unelte.

Importanța reciclării fotovoltaicelor

Reciclarea panourilor solare este importantă din două motive principale: reducerea deșeurilor periculoase din depozitul de deșeuri și recuperarea materialelor valoroase. Cu cât sunt reciclate mai multe componente, cu atât mai puține deșeuri vor ajunge în gropile de gunoi. Materialele reciclate pot produce panouri noi pentru a reduce și mai mult consumul de elemente scumpe. Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă prezice că valoarea globală a materiilor prime reciclate din panourile solare vechi va ajunge la 450 de milioane de dolari până în 2030. Această sumă este aproximativ egală cu costul producerii a 60 de milioane de panouri solare noi. Tocmai de aceea, reciclarea panourilor solare este un proces atât de necesar.

Află de la specialiștii Restart Energy ce sistem solar se potrivește afacerii tale sau reședinței proprii și cum poți să intri în posesia panourilor solare de ultimă generație!