Scroll Top

Educarea copiilor spre un viitor mai verde 

Educarea copiilor spre un viitor mai verde

Cum poți influența viitorul copiilor tăi prin activități mai sustenabile? Din ce în ce mai mulți oameni devin progresiv îngrijorați de viitorul planetei și tind să aleagă cu precădere un mod de viață sustenabil. Schimbările climatice şi lipsa de acțiune a marilor companii fac societatea mai îngrijorată, dar şi mai responsabilă de propriile alegeri şi acțiuni. 

Într-un asemenea context, tinerii părinți par să se gândească tot mai mult la educarea copiilor lor cu privire la modalitățile sustenabile de a trăi. Sustenabilitatea poate fi învățată încă de la vârste fragede şi poate fi cultivată ca o valoare pe care copiii tăi să o promoveze în viitor.

În acest articol vei găsi unele sugestii de educare sustenabilă într-un mod interactiv pentru orice tip de familie. 

1. Includeți micuții în treburile casnice

Ce ar fi dacă atunci când pui hainele la spălat să le explici că temperatura optimă, din punct de vedere energetic, este cea de 30°C? Orice mică treabă făcută în gospodărie poate deveni o lecție!

Fă cumpărăturile cu copiii tăi şi explică-le de ce folosirea pungilor de plastic sau cumpărarea produselor ambalate excesiv este dăunătoare. La fel, poți să îi implici în activitățile de sortare şi reciclare a diferitor tipuri de deșeuri pentru a le cultiva obiceiuri verzi.

2. Fă sustenabilitatea o activitate distractivă

Copiii învață mai bine din joc, ceea ce ar putea fi o sugestie cheie pentru tine atunci când vrei să îi înveți diverse lucruri. Organizează competiții de reciclat sau grădinărit în care vei oferi mini premii pentru sortarea deșeurilor sau plantarea diferitelor legume.

Poți fi cât de creativ/ă vrei şi să inventezi mini joculețe săptămânale sau quizz-uri în care să verifici cunoștințele micuților tăi.

Dacă totuși nu ai timp, nici idei, poți organiza excursii de weekend la centrele de reciclare în care să descoperiți împreună cum anumite materiale iau o a doua viață!

3. Oferă-le chiar tu un exemplu de urmat

Copiilor le place să imite, însă dincolo de acest lucru, copiii îşi percep părinții ca cel mai viabil exemplu pentru dezvoltarea lor personală. De aceea, poți fi chiar tu cel mai bun material educațional şi să le oferi diferite acțiuni pe care să le urmeze.

Uite câteva sugestii:

  •   Folosește produse reutilizabile în locul celor de unică folosință: discuri demachiante lavabile, ștergare de bucătărie lavabile, bureți naturali etc.;
  •   Investește în piese de veselă sustenabilă cum ar fi paiele metalice în favoarea celor de plastic;
  •   Înlocuiește pungile de plastic cu pungi lavabile din bumbac cu diverse desene atractive.

4. Fii un model responsabil!

Poți fi un model fără dată de expirare. Deși copiii vor crește, ei vor continua să urmărească îndeaproape activitățile tale. Folosește resursele naturale şi cele energetice mai responsabil pentru a duce un mod de viață sustenabil. Ia în considerare utilizarea panourilor solare ca alternativă verde energiei pe bază de combustibili fosili. Dacă ai posibilitate, folosește biciclete în locul mașinilor pe bază de combustibil sau transportul public în favoarea celui privat. Poți transmite copiilor tăi, la orice vârstă, ideea că mereu va exista o alternativă mai sustenabilă şi că alegerea lor e cea care determină în ce măsură problema climatică va progresa.

Dacă te interesează tranziția spre un mod de viață mai sustenabil, nu ezita să consulți proiectul Restart Solar! Restart Energy crede că energia solară e o sursă care merită exploatată deoarece e verde, nelimitată şi inofensivă. Proiectul Restart Solar încurajează afacerile şi gospodăriile să instaleze panouri fotovoltaice şi să aibă un mod de viață mai sustenabil!

Pentru mai multe informații intră pe site-ul Restart Solar și solicită o ofertă personalizată gratuit! 

Related Posts