Scroll Top

Eficiența panourilor solare, în funcție de condițiile meteo

Eficiența panourilor solare, în funcție de condițiile meteo

Eficiența panourilor solare, în funcție de condițiile meteo

Panourile solare sunt soluții excelente de energie curată și regenerabilă. Este bine de știut că sistemele de panouri solare oferă eficiență maximă în zilele răcoroase și însorite. Ele pot primi mult soare, însă fără căldură sau umiditate excesivă. Dacă te gândești să investești într-o rețea solară pentru proprietatea sau afacerea ta, s-ar putea să te întrebi: „Cum este afectată eficiența panourilor solare în funcție de vreme?”

Iată o întrebare la care s-ar putea să te surprindă răspunsul pozitiv. Panourile solare funcționează mai bine la frig? Contrar credinței populare, panourile fotovoltaice absorb energia din lumina soarelui, nu căldura acestuia. Temperatura nu afectează cât de multă energie primește un panou solar, dar influențează cât de multă energie va fi produsă. Cine ar fi crezut că, pe măsură ce panourile solare primesc mai multă căldură, ele produc mai puțină energie din lumina soarelui. Electronii sunt în mod normal în repaus, ceea ce înseamnă că transportă energie scăzută. Producția de energie a unui panou solar depinde de diferența dintre starea de repaus a unui electron și faza sa de înaltă energie activată de lumina solară.

Eficiența panourilor solare pe vreme înnorată și ploioasă

Prin urmare, panourile solare funcționează cel mai bine pe vreme rece, dar însorită. În articolul nostru vom analiza cum afectează condițiile meteo eficiența panourilor solare.

  • Vreme înnorată. Panourile solare tind să fie puțin mai productive în comparație cu zilele însorite. În zilele parțial înnorate, performanța chiar și a celor mai bune panouri solare poate scădea cu 10% până la 25%. Acest procentaj poate varia în funcție de eficiența panoului și de nivelul de acoperire a norilor. Producția de energie solară se poate intensifica, de asemenea, pentru scurte momente în zilele înnorate, din cauza efectului de „marginea norilor”. Acesta apare atunci când norii trec pe lângă soare. Marginile lor măresc lumina soarelui, determinând ca fasciculele de lumină solară mai puternice să ajungă la suprafețele panourilor solare.
  • Vreme ploioasă. Panourile solare pot funcționa în zilele înnorate și ploioase, dar nu întotdeauna la performanța maximă. Eficiența lor depinde de nivelul de acoperire de către nori. Cu toate acestea, zilele ploioase nu sunt atât de rele pe cât ar putea părea. Apa de ploaie spală murdăria și praful acumulat în timp.
  • Zile cu zăpadă. Un strat gros de zăpadă poate afecta cu siguranță producția de energie a celulelor fotovoltaice. Puțină zăpadă nu afectează în niciun fel eficiența panourilor solare, deoarece permite razelor să pătrundă.
  • Temperaturi extreme. După cum am scris în rândurile de mai sus, panourile solare sunt mai productive atunci când temperaturile sunt scăzute. O zi răcoroasă este ideală pentru o funcționare optimă a sistemului fotovoltaic.
  • Zile cu vânt. Creșterea producției de energie poate fi ajutată de vânt. Acesta menține panourile răcoroase și reduce umiditatea.
Eficiența panourilor solare, în funcție de condițiile meteo
Eficiența panourilor solare poate fi influențată de condițiile meteo nefavorabile, însă energia poate fi depozitată cu ajutorul bateriilor solare pentru a fi folosită în aceste momente

Soluții de rezervă pentru vreme nefavorabilă

Norii, temperaturile ridicate, ploaia și zăpada pot minimiza cantitatea de energie solară care ajunge la panourile solare. De asemenea, poate să scadă semnificativ producția de energie a panoului solar. Cu toate acestea, există o soluție. Proprietarii de case și investitorii în energie verde se pot baza în continuare pe energia solară chiar și în zilele cu vreme nefavorabilă. Cu ajutorul bateriilor solare, energia provenită de la soare poate fi depozitată și folosită în aceste zile când condițiile meteo nu sunt prietenoase.

Ia legătura cu specialiștii Restart Energy pentru a alege cele mai bune panouri solare existente pe piață!

Related Posts