Energie solară sustenabilă – 5 pași pentru un mediu curat

Energie solară sustenabilă – 5 pași pentru un mediu curat

Energie solară sustenabilă – 5 pași pentru un mediu curat

Panourile solare reprezintă o sursă de energie nepoluantă, fiind prietenoase cu mediul înconjurător. Sustenabilitatea este printre cei mai importanți factori pentru implementarea energiei solare. Când vorbim despre energie solară sustenabilă, ne gândim imediat la reducerea amprentei de carbon.

Organizația Națiunilor Unite definește sustenabilitatea ca fiind „dezvoltarea care răspunde nevoilor prezentului fără a compromite capacitatea generațiilor viitoare de a-și satisface propriile nevoi”. Energia solară nu va dispărea niciodată, deoarece Soarele are încă 6,5 miliarde de ani de viață, potrivit NASA (Administrația Națională a Aeronauticii și Spatiului). Tehnologia solară din unele țări a evoluat pentru a concura cu sursele convenționale de producere a energiei electrice. În următorii ani, va deveni partea majoră a unui sistem energetic durabil. Energia regenerabilă este mai bună pentru nevoile noastre viitoare datorită proprietăților sale durabile. Acest lucru contribuie la încetinirea efectelor dăunătoare ale schimbărilor climatice.

De ce sunt panourile solare sustenabile?

Durabilitatea energiei solare se referă nu doar la celulele solare sau la panourile fotovoltaice. Vizează și aplicații sustenabile în care generarea de energie solară se îmbină perfect cu o altă utilizare a suprafețelor, cu respect pentru oameni și mediu. Iată cinci pași pentru care energia solară este sănătoasă pentru un mediu curat.

  1. Energia solară este peste tot. Dacă soarele strălucește, există energie solară.
  2. Nu degajă emisii atunci când produc energie electrică. Panourile solare sunt o alternativă la combustibilii fosili. Utilizarea sporită a lor va îmbunătăți și mai mult sustenabilitatea acestora prin reducerea dependenței noastre și a emisiilor totale față de combustibilii fosili.
  3. Folosesc mult mai puțină apă decât metodele de generare pe bază de combustibili fosili. Când ne întrebăm dacă energia solară este durabilă sau nu, un aspect cheie este utilizarea apei. În toate etapele procesului, de la extracție la producție, combustibilii fosili consumă foarte mult apă. În multe zone, accesul la apă poate fi limitat, ceea ce face impactul producției de combustibili fosili și mai dăunător. Pe măsură ce panourile solare devin mai utilizate pe scară largă și înlocuiesc alte forme de generare de energie consumatoare de apă, se va reduce considerabil folosirea apei.
  4. Pot fi instalate oriunde în lume. Alte forme de energie necesită condiții geografice sau resurse speciale. Dacă ai un panou fotovoltaic (sau mai multe), poți produce energie aproape oriunde în lume.
  5. Energia solară nu emite substanțe toxice în aer, care pot fi foarte dăunătoare mediului și ființelor. Acestea pot ataca ecosistemele terestre și acvatice, pot coroda clădirile sau pot declanșa boli grave.
Energie solară sustenabilă – 5 pași pentru un mediu curat
Este nevoie ca de aer de energie solară sustenabilă, deoarece aceasta contribuie la încetinirea efectelor dăunătoare ale schimbărilor climatice

Energie solară sustenabilă pentru un climat sănătos

Costurile de generare a energiei electrice din lumina soarelui au scăzut semnificativ în ultimul deceniu. Totuși, este nevoie de mai mult pentru aplicarea energiei solare la scară largă, la nivel global. Fabricarea panourilor solare și a sistemelor necesită încă multă energie și materiale. Amprenta lor de CO2 trebuie redusă, iar reutilizarea materialelor este de-abia la început. Pentru a atinge obiectivele climatice, energia solară nu trebuie doar să fie regenerabilă, ci și în întregime durabilă. Fără îndoială, cea mai curată energie pe care o putem valorifica este energia solară. Energia solară este, de asemenea, mult mai sigură pentru oameni și mediu, deoarece este mult mai ușor de produs și transportat.

Apelează la profesioniștii Restart Energy care îți vor explica beneficiile energiei solare!

Related Posts