Scroll Top

Ferma solară – viitorul afacerilor cu panouri fotovoltaice

Ferma solară - viitorul afacerilor cu panouri fotovoltaice

Ferma solară – viitorul afacerilor cu panouri fotovoltaice

Trebuie clarificat de la început că termenul de „fermă” nu este folosit alături de panourile solare în sensul în care îl folosim atunci când ne gândim la unitățile de producție care generează profit din creșterea animalelor sau a culturilor agricole. Ferma solară este, de fapt, un parc fotovoltaic. Reprezintă un sistem electric și electronic complex care colectează pe suprafețe întinse de teren cât mai mult din razele solare, le transformă în electricitate pe care-o vinde în rețeaua națională.

Ce este ferma solară și cum funcționează?

O fermă solară reprezintă o colecție mare de panouri fotovoltaice care absorb energia solară și o transformă în energie electrică. Aceasta este trimisă mai departe în rețeaua națională de distribuție și consumată de către abonați (casnici sau operatori economici). De cele mai multe ori, fermele solare sunt montate la sol (nu pe acoperișuri). Pot fi compuse din câteva zeci sau mii de panouri.

După cantitatea de energie electrică produsă, fermele solare pot fi de două feluri:

  • Comunitare. Acestea sunt facilități solare cu un număr restrâns de panouri care deservesc cartiere / ansambluri rezidențiale de locuințe. Energia produsă în jurul valorii de 5 MW îi ajută pe cei din comunitate ca, în schimbul unei investiții inițiale, să facă reduceri la facturile ulterioare de electricitate.
  • Utilitare. Folosind suprafețe foarte mari de teren, acest tip de fermă solară are în componență sute de mii de panouri solare care absorb energia solară și generează electricitate. Apoi o distribuie cu ajutorul liniilor de mare tensiune în rețeaua națională. Cantitatea de energie generată este și ea considerabilă. În România, cel mai mare parc fotovoltaic (al doilea din Europa) a fost realizat în județul Satu Mare. Întins pe 135 hectare, panourile solare produc aproximativ 93 MW zilnic.
Ferma solară - viitorul afacerilor cu panouri fotovoltaice
Ferma solară este o investiție profitabilă pentru orice afacere de succes

Beneficiile pe termen lung ale fermelor solare

Înregistrând de la un an la altul recorduri de capacitate, numărul fermelor solare a crescut mai repede decât al celorlalte forme regenerabile de producere a energiei. Pe măsură ce noile descoperiri tehnologice își fac loc în producția de masă a panourilor solare, costul sistemelor fotovoltaice începe să devină tot mai accesibil pentru companii cu resurse financiare limitate. Iată care sunt principalele beneficii pe care ferma solară clasică le are:

  • Protejează mediul înconjurător. Panourile solare nu emit substanțe nocive, nu poluează terenul sau apele. Produc astfel cea mai curată formă de electricitate.
  • Mentenanță redusă. În afara spălării ocazionale a panourilor și a monitorizării valorilor de producție, ferma solară poate fi profitabilă zeci de ani fără intervenții majore.
  • Fără zgomot. Ferma solară nu generează poluare fonică. Singurele zgomote apar la trecerea curentului electric prin cablurile de înaltă tensiune.
  • Durabile. Ca în orice afacere, companiile care investesc în ferme solare pentru a putea genera un profit ulterior se bazează pe predicții economice. Lumina soarelui și nevoia crescândă a societății umane de a folosi electricitate garantează succesul oricărei întreprinderi de acest fel.

Investițiile în producerea de energie regenerabilă, alternativa ecologică la folosirea combustibilor fosili și a surselor de energie neregenabile, nu sunt deloc de neglijat. Necesită planificare financiară atentă, în cunoștință de cauză. Cele mai multe companii își amortizează investiția cu ferma solară în primii 5 – 10 ani. Acestea urmează să se bucure de marje de profit și electricitate gratuită pentru următorii 30 de ani.

Alături de Restart Energy, afacerile tale au numai de câștigat!