Întreținerea panourilor solare în trei pași simpli

Întreținerea panourilor solare în trei pași simpli

Întreținerea panourilor solare în trei pași simpli

Unul dintre marile avantaje atunci când vorbim de întreținerea panourilor solare este că nu necesită îngrijire extinsă sau costisitoare. Instalațiile solare se deteriorează destul de puțin în timp, însă nu sunt complet rezistente la intemperiile climatice.

Noile tehnologii de producere a panourilor solare permit o conservare a eficienței de până la 92% (în 20 de ani de funcționare). Acest lucru este posibil doar în condițiile în care acestea sunt îngrijite și atent monitorizate. Specialiștii sunt de părere că panourile solare înclinate tind să rămână mult mai curate decât panourile solare instalate orizontal. Cu toate acestea, este important să ai grijă de suprafața lor pentru a continua să funcționeze la capacitate maximă. În articolul nostru îți oferim câteva sfaturi despre întreținerea panourilor solare în trei pași simpli.

1. Curățarea: cel mai important pas pentru întreținerea panourilor solare

 • Programează întreținerea panourilor solare și curățarea lor lunară. Poți plăti o firmă să le curețe/ inspecteze sau poți să faci această operațiune singur. Poți folosi o cârpă moale și detergent biodegradabil.
 • Inspecție vizuală. Ai grijă ca celulele panourilor solare să nu fie obstrucționate de praf, nisip sau de excrementele păsărilor, de frunze și polen sezonier.
 • Cosmetizează crengile copacilor din jur. Dacă ramurile copacilor se găsesc prea aproape de panourile solare vor crea pete de umbră. Acestea vor diminua considerabil cantitatea de lumină captată de la soare.
 • Stropește panourile cu apă pentru a înlătura praful. Atunci când lipsește cea mai naturală formă de curățare a panourilor fotovoltaice (ploaia), trebuie să intervii. De cel puțin câteva ori pe an, stropește cu ajutorul unui furtun cu apă suprafața acestora pentru a nu se acumula mizeria.
 • Nu curăța zăpada de pe ele. Dacă nu deții echipament (sau pregătirea necesară) pentru a înlătura zăpada de pe panourile solare, e mai bine să lași soarele (și căldura din interior) să desprindă în timp gheața de pe ele.

2. Apelează la specialiști pentru revizia anuală

Anual, pentru întreținerea panourilor solare apelează la o firmă specializată care să execute mai multe lucrări specifice, pentru a obține un randament maxim al acestora. Procesul presupune mai multe etape:

 • Verificarea generală a performanței sistemului prin revizuirea datelor zilnice de performanță
 • Inspectarea panourilor solare pentru a descoperi dacă sunt curate, fără părți desprinse, zgârieturi, fără coroziune sau condens
 • Cablajul trebuie și el cercetat cu atenție pentru a monitoriza dacă tensiunea se încadrează în toleranța pentru care a fost conceput sistemul
 • Examinarea suporților de montare și asigurarea unei bune împământări
 • Cutiile de joncțiune trebuie verificate pentru a nu exista acumulări de apă
 • Măsurarea tensiunii care ajunge în invertoare
Întreținerea panourilor solare în trei pași simpli
Întreținerea panourilor solare nu este un proces costisitor, însă este necesar pentru buna lor funcționare

3. Monitorizează buna funcționare a întregului sistem

Mentenanța componentelor sistemului fotovoltaic (invertoare, acumulatori, regulatoare de tensiune, cabluri, contoare solare) face și ea parte din întreținerea panourilor solare. Pentru a evita costurile diferitelor componente care se pot defecta, e necesar să fie urmărite statisticile trimise de sistem. De asemenea, pentru a te bucura de o eficiență maximă a panourilor trebuie să te asiguri că regulatorul de tensiune nu este defect. Niciun accesoriu al sistemului solar nu trebuie neglijat. Cea mai mică defecțiune a uneia dintre părțile lui poate duce la scăderea randamentului sau chiar la defectarea întregului sistem.

Concluzionând, pentru a te bucura de cât mai multă energie solară de la panourile din dotare, ai grijă să nu fie umbrite sau acoperite de un strat consistent de praf. Curăță-le constant și asigură-te că toate componentele funcționează corect. Apoi, apelează la profesioniști pentru reviziile anuale și pentru un control eficient.

Specialiștii Restart Energy îți stau la dispoziție pentru sfaturi și soluții legate de întreținerea panourilor solare.