Scroll Top

Invertor solar de calitate și atât de necesar

Invertorul este una dintre cele mai importante și mai complexe componente ale unui sistem solar independent. Nu este un dispozitiv simplu. Din contră. Acesta este cea mai sofisticată parte a oricărui sistem fotovoltaic conectat la rețea. Un invertor solar sau un invertor PV convertește ieșirea variabilă de curent continuu (DC) a unui panou solar fotovoltaic (PV) într-un curent alternativ (AC). Poate fi alimentat într-o rețea electrică comercială sau utilizat de o rețea electrică locală.

La exterior, un invertor solar arată ca o cutie cu unul sau două întrerupătoare pe el. În interior, există un mic univers de activitate dinamică. Un invertor de casă, modern și de calitate, trebuie să facă față unei tensiuni de intrare care variază cu până la 35% (cu starea și activitatea bateriei diferite). Unele invertoare asigură încărcarea de rezervă a bateriei și chiar pot alimenta excesul de putere în rețea.

Cât de eficient este un invertor solar

Eficiența invertorului solar reprezintă raportul dintre puterea de ieșire și puterea de intrare, exprimată ca procent. Dacă eficiența este de 90%, înseamnă că 10% din putere se pierde în invertor. Pierderea puterii se manifestă sub formă de căldură. Eficiența unui invertor variază în funcție de sarcină. De obicei, cel mai mare va fi la aproximativ 2/3 din capacitatea invertorului. Aceasta se numește „eficiența sa de vârf”. Invertorul necesită puțină putere doar pentru a funcționa singur, astfel încât eficiența unui invertor mare poate fi scăzută atunci când rulează sarcini foarte mici. De exemplu, într-o locuință, există multe ore din zi când sarcina electrică este foarte scăzută. În aceste condiții, eficiența unui invertor poate fi de aproximativ 50% sau mult mai mică.

Unde ar trebui să fie amplasat un invertor?

Aproape toate invertoarele solare sunt complet echipate pentru orice tip de vreme și pot fi instalate în siguranță la exterior. Cu toate acestea, ca orice echipament electric, invertoarele solare trebuie montate într-o locație protejată sau umbrită. Este necesar acest lucru pentru a evita vremea extremă și variațiile mari de temperatură, care pot reduce performanța și durata de viață. Trebuie evitate locațiile expuse la soarele fierbinte de după-amiază. Dacă lumina directă a soarelui nu poate fi evitată, o husă de protecție solară va ajuta la prelungirea duratei de viață a invertorului. Durata de viață a unui invertor solar va crește semnificativ prin amplasarea acestuia în interiorul unui garaj, ferit de lumina directă a soarelui. Este vital să investești într-un invertor de calitate pentru o durată de viață a acestuia cât mai îndelungată.

Invertor solar de calitate și atât de necesar
Este vital să investești într-un invertor solar de calitate pentru o durată îndelungată de viață a acestuia

Tipuri de invertoare solare existente pe piață

Există diferite tipuri de invertoare disponibile pentru sistemele solare și de stocare a energiei. Iată câteva dintre acestea.

Invertoare solare de tip ”string” (șir)
. Acestea sunt cel mai popular tip de invertor solar. Sunt conectate la un șir de panouri solare legate între ele în serie.
Invertoare hibride. Denumite uneori invertoare pregătite pentru baterie, sunt similare cu invertoarele solare cu șir. Acestea permit conectarea directă a unui sistem de stocare a bateriei pentru o mai mare autosuficiență folosind energia solară.
Invertoare off-grid. Sistemele de alimentare în afara rețelei necesită invertoare de baterii mult mai puternice, cu încărcătoare încorporate. Invertoare-încărcătoare moderne, flexibile, în afara rețelei pot fi utilizate și pentru a crea sisteme hibride avansate conectate la rețea.
Microinvertoarele sunt invertoare solare foarte mici atașate direct la panourile solare individuale.

Ia legătura cu unul dintre specialiștii Restart Energy care te va ajuta să alegi sistemul solar potrivit afacerii sau locuinței tale!