Scroll Top

Oportunități de finanțare în domeniul energiei solare

Oportunități de finanțare în domeniul energiei solare

Cu toții știm că folosirea energiei regenerabile este un atu prin prisma beneficiilor pe care le oferă atât mediului înconjurător, cât şi celor care optează pentru acest tip de energie. Fie că e vorba de finanțări pentru afaceri, fie de mari economii, orice întreprindere beneficiază semnificativ din folosirea energiei verzi.

Energia solară este printre cele mai întrebuințate tipuri de energie regenerabilă. Fiind destul de ieftină şi ușor de întreținut, energia solară oferă multiple oportunități de dezvoltare afacerilor locale.

În acest articol vei putea afla ce avantaje îți aduce utilizarea energiei solare şi care sunt posibilitățile de finanțare în domeniul energiei regenerabile. Aceste finanțări sunt menite să încurajeze orice inițiativă de tranziție spre o activitate mai verde.

Care sunt avantajele oferite de energia solară?

Energia solară este una dintre cele mai ieftine şi ușor de întreținut tipuri de regenerabile. Fără a consuma carbon sau alți combustibili, energia solară se bucură de materie primă inepuizabilă, adică lumina solară.

La fel, cu ajutorul panourilor solare poți să-ți asiguri independență energetică totală sau parțială. Fie că alegi panouri fotovoltaice sau panouri solare termice, folosirea energiei solare îţi aduce o reputație bună în faţa stakeholderilor şi a consumatorilor tăi și îţi garantează o amprentă de carbon mai mică sau chiar inexistentă. Pe deasupra,  te ajută să economisești considerabil.

Premisele finanțărilor pentru energie solară

Poate te întrebi cu ce scop UE sau alții contribuie financiar la dezvoltarea sectorului energetic regenerabil.

În mare parte premisele din spatele finanțărilor sunt de natură ecologică şi preventivă. Trăim într-o perioadă în care fiecare acțiune are o consecință considerabilă asupra tuturor nișelor din societate. De aceea, fiecare afacere, gospodărie şi individ este responsabil pentru modul în care îşi gestionează eficiența energetică. La fel, schimbările climatice împreună cu poluarea excesivă a mediului înconjurător au determinat o reconcepere a modului în care ne desfășurăm activitățile.

În acest sens, UE a stabilit câteva obiective ambițioase pentru anul 2030 cu scopul de a crea un mediu propice atât pentru afaceri şi societate, cât şi pentru mediul înconjurător.

Uite care sunt principalele trei dintre ele:

  • Reducerea cu cel puţin 40% a emisiilor de carbon cu efect de seră (comparativ cu 1990);
  • Alocarea a cel puţin 32% din totalul de acțiuni pentru energie regenerabilă;
  • Îmbunătățirea eficienței energetice cu 32.5%.

Scopul final al oricăror inițiative este de a stabili o economie neutră din punct de vedere climatic, fapt stabilit şi în Acordul de la Paris în 2015.

Care sunt posibilitățile de finanțare pentru energia solară

Atât pentru firmele mici şi mijlocii, cât şi pentru companiile mai mari sau proaspăt finanțate există diverse oportunități de a obține finanțări pentru dezvoltarea energiei solare în propria afacere.

Contextul geo-politic din 2022, cât şi criza climatică a determinat UE să adopte noi scopuri ambițioase pentru a reduce dependența sa energetică faţă de gazul natural. Acest lucru a deschis noi inițiative de finanțare pentru toate tipurile de energie regenerabilă, dar şi pentru acțiunile de creștere a eficienței energetice. Iată câteva din ele:

Finanțări IMM-uri pentru fotovoltaice, eoliene şi anvelopări

Conform Ministerului de Investiții şi Proiecte Europene peste 1800 de firme pot fi finanțate pentru a stimula eficientizarea consumului energetic, dar şi pentru instalarea şi utilizarea panourilor fotovoltaice sau turbinelor eoliene. Bugetul total al acestui proiect presupune 500 de milioane de euro, fiecare grant variind între 50.000 şi 500.000 de euro. Astfel, finanțările se fac pe două tipuri de investiții: eficiență energetică și producere a energiei verzi.

Firme din orice domeniu de activitate pot aplica pentru obținerea fondurilor.

REPowerEU

Această inițiativă de finanțare venită din partea EU are ca scop stimularea sectorului energetic fotovoltaic din punct de vedere tehnologic şi practic. Având un buget total de 26 miliarde de euro, REPowerEU tinde să stimuleze instalarea panourilor solare şi producerea electricității pe cale regenerabilă.

Ajutoarele 4.1.1 POC Bis

În cursul lunilor august şi septembrie 2022, microînterprinderile şi firmele mici și mijlocii se pot înscrie pentru fonduri nerambursabile oferite de Ministerul de Investiții şi Proiecte Europene. Dacă ai o afacere în domeniul construcțiilor sau în industria agro-alimentară, poți aplica pentru aceste fonduri. Bugetul total stabilit pentru acestea este de 150 milioane de euro.

Nu ezita să contactezi un specialist Restart Energy pentru mai multe detalii legate de finanțările disponibile în domeniul energiei solare!

Related Posts