Panourile fotovoltaice iarna: funcționare și mentenanță

Energia solară, verde și regenerabilă, funcționează prin valorificarea energiei soarelui, transformând-o în energie electrică. Una dintre întrebările frecvente este dacă funcționează panourile fotovoltaice iarna. Răspunsul simplu și sincer este: da. Panourile solare nu se bazează deloc pe căldură pentru a produce energie electrică. De fapt, temperaturile mai scăzute pot ajuta la îmbunătățirea performanței celulelor solare.

Pentru o funcționare corespunzătoare a panourilor solare, sunt vitale orientarea și unghiul instalării acestora. Iarna, panourile ar trebui poziționate cât mai spre sud pentru a capta cât mai multă lumină. Totodată, foarte importantă este întreținerea panourilor fotovoltaice. Acestea trebuie menținute curate, fără strat de zăpadă pe ele și în bune condiții de funcționare. Procesul de mentenanță include și o inspectare regulată a conexiunilor și curățarea lor periodică.

Funcționează panourile fotovoltaice iarna?

După cum știm deja, vremea rece nu are un impact negativ asupra performanței unui panou solar. Din contră, specialiștii sunt de părere că fotovoltaicele funcționează mai bine la temperaturi scăzute. Stratul de zăpadă depus poate afecta, totuși, performanța înregistrată de panourile fotovoltaice iarna. Un strat subțire de zăpadă poate fi spulberat de vânt, însă unul gros poate fi înlăturat natural, topindu-se la soare, ori manual, cu ajutorul unei perii speciale. Nu este niciun secret că, pe timp de iarnă, cantitatea de lumină naturală este mai scăzută față de vară. Deși acest lucru reduce timpul în care un panou solar funcționează la eficiență maximă, cantitatea de lumină solară disponibilă în majoritatea regiunilor este mai mult decât suficientă pentru a face necesară investiția în fotovoltaice. Indiferent de anotimp, panourile solare reprezintă o alegere înțeleaptă atât pentru locuința proprie, dar și pentru orice tip de afacere.

Panourile fotovoltaice iarna: funcționare și mentenanță
Întreținute corespunzător, panourile fotovoltaice iarna pot produce energie electrică suficientă

Cum să întreții corespunzător panourile fotovoltaice iarna

Iată cum să ai grijă de sistemul fotovoltaic în lunile mai reci.

  1. Păstrați-le cât mai curate, fără zăpadă și gheață (dacă se poate). Pentru ca panourile solare să genereze cât mai multă energie în timpul iernii, trebuie să le păstrezi ferite de zăpadă și gheață.
  2. Conservă energia. Deoarece panourile solare vor produce mai puțină energie în timpul iernii, ar trebui să faci tot posibilul pentru a reduce consumul de energie. Cel mai simplu mod pentru a face acest lucru este să folosești becuri eficiente din punct de vedere energetic. Este musai să stingi luminile în încăperile pe care nu le folosești.
  3. Ajustează panourile solare! Unele sisteme fotovoltaice permit reglarea unghiului panourilor. Acest fapt poate crește producția lor atunci când soarele este mai jos pe cer. Dacă dispui de panouri reglabile, setează unghiul mai jos decât în mod normal, la aproximativ 15 grade.

Sfaturi utile în procesul de mentenanță a panourilor solare

Panourile solare nu necesită o întreținere sporită de-a lungul unui an. Însă, acestea au nevoie de o atenție suplimentară iarna.

Ce să faci:

  • Efectuează verificări vizuale atunci când observi că panourile produc mai puțină energie ca de obicei.
  • Ia legătura cu unul dintre prefesioniștii companiei de la care ai achiziționat panourile, atunci când observi ceva în neregulă.
  • Ai răbdare! Zăpada depusă se topește singură în decurs de câteva zile. Dacă ai acces ușor la fotovoltaice, atunci folosește o perie moale.

Ce să nu faci:

  • Nu utiliza nimic metalic pentru înlăturarea zăpezii! Există riscul să produci daune iremediabile panourilor.
  • Nu te cățăra pe acoperiș! Poate fi extrem de periculos. Cel mai indicat ar fi să apelezi la o echipă de profesioniști.

Contactează unul dintre specialiștii Restart Energy și află care sunt avantajele energiei solare pentru afacerea ta!