Scroll Top

Panourile solare – Ce sunt, cum functioneaza si care sunt beneficiile lor

Te gandesti sa iti instalezi panouri solare, dar nu cunosti foarte multe detalii despre aceasta sursa de energie verde? In acest caz, ai ajuns in locul potrivit, pentru ca aici vei gasi detalii despre unul din cele mai populare feluri de a intrat in lumea energiei regenerabile.

Daca esti preocupat de binele mediului inconjurator sau pur si simplu esti in cautarea unei surse de energie alternativa care sa-ti ofere un consum optimizat, panourile solare reprezinta solutia prezentului, nu doar a viitorului, fiind una dintre cele mai eficiente metode de producere a energiei electrice proprii.

Momentan, poti alege intre panouri fotovoltaice si termice, in functie de utilitatea lor. In randurile urmatoare, vom afla mai multe despre fiecare in parte.

Panourile fotovoltaice

Functioneaza in doi pasi simplu:

  1. Panoul fotovoltaic preleveaza radiatia solara si o transforma in energie electrica
  2. Celulele sale fotovoltaice capteaza energia si o convertesc in electricitate

Panouri fotovoltaice

Iar in funcție de tipul de celule care le compun, panourile solare fotovoltaice se impart in mai multe categorii:

  • Panourile fotovoltaice monocristaline
  • Panourile fotovoltaice policristaline
  • Panourile fotovoltaice amorfe
  • Panouri fotovoltaice cu strat subtire

Evident, fiecare categorie are avantajele si dezavantajele ei. Cele monocristaline sunt mai scumpe, dar ofera o calitate superioara; cele policristaline au un pret mai redus, insa si o eficienta mai scazuta. Daca ne indreptam spre panourile fotovoltaice amorfe, trebuie sa luam in considerare faptul ca sunt putin eficiente in conditii de lumina intensa si ca dau randament mai bun atunci cand sunt amplasate in medii cu conditii slabe de lumina. Panourile fotovoltaice cu strat subtire sunt mai ieftine decat cele cu celule solare cristaline, fiind ideale pentru suprafetele mai largi, insa produc mai putina energie.

Panourile termice

Acest model de panouri folosesc caldura de la soare pentru a incalzi apa menajera, dar pot fi utilizate si pentru incalzirea locuintei sau chiar a piscinei. Totul se intampla datorita asa numitelor colectoare, care se instalează de cele mai multe ori pe acoperișul casei.

Panourile solare termice, la randul lor, se pot imparti in doua subcategorii:

  • Panourile termice plane

Acestea utilizeaza placi plane din cupru, care ajuta la captarea energiei solare, care sunt amplasate pe o izolatie din fibra de sticla, inchise intr-un cadru de aluminiu si acoperite cu sticla pentru o eficienta sporita.

  •  Panouri termice cu tuburi vidate

Concret, acestea consta in doua tuburi concentrice din sticla borosilicata sudate intre ele in fiecare tub al colectorului. Razele soarelui cad perpendicular pe ele din mai multe unghiuri, asa ca sunt mai eficiente decat panourile termice plane, dar si mai usor de intretinut.

Cum instalez un panou solar?

Fie ca alegeti un panou fotovoltaic, unul termic sau chiar un mix intre cele doua, instalarea este un proces de durata si deloc unul simplu. In mod evident, recomandam apelarea la un specialist, insa daca doriti sa intelegeti ce anume va trebuie si cum decurge tot procesul, v-am pregatit cativa pasi:

  • Determinati consumul de energie al casei, termica si / sau electrica
  • Documentati-va asupra prevederilor legale din România
  • Aflati daca acoperisul casei este compatibil cu sistemul de panouri pe care vreti sa-l instalati
  • Luati in calcul toate costurile asociate instalarii panourilor, dar si suma pe care ati reusi sa o economisiti dupa finalizarea instalarii. Aceasta din urma va determina daca intr-adevar este rentabil sa faceti aceasta investitie.
  • Mergeti pe mana unui specialist cand vine vorba de instalarea propriu-zisa a sistemului de panouri.

In cazul in care ati ajuns sa puneti toate detaliile la punct, atunci prima decizie importanta pe care trebuie s-o luati este locatia amplasarii panoului solar. Alegerea monturii potrivite pentru panoul solar este un alt element foarte important pe care trebuie sa il aveti in vedere. In sfarsit, nu uitati sa calculati unghiul in care lumina se reflecta cel mai bine, pentru ca panourile solare sa functioneze la capacitate maxima.

Care sunt beneficiile utilizarii unui panou solar?

Evident, folosirea acestei energii alternative necesita o investitie initiala + cheltuieli de intretinere, timp si “energie” din partea utilizatorului. Insa panourile solare aduc beneficii de care trebuie sa tineti cont daca decideti sa mergeti pe aceasta varianta:

  • Investitia va fi amortiata rapid, instalatia permitandu-va sa reduceti costurile casnice. Energia solară este gratuită si inepuizabila, iar acesta este marele avantaj al panourilor solare – investitia initiala este recuperata intr-un timp record.
  • Fiabilitatea panourilor solare. Acestea au o durata lunga de viata, intre 25 si 30 de ani, si sunt detasabile. Asadar, pe langa faptul ca pot fi montate atat pe acoperis, cat si pe camp, ele pot fi transportate atunci cand avem nevoie de ele in alta parte
  • Contribuie la protejarea mediului inconjurator. Odata instalat sistemul de panouri solare, nu veti mai folosi combustibil convetional, iar in acest mod gradul de poluare va fi la zero.

Dupa cum ai aflat, panourile solare sunt cu siguranta o optiune demna de luat in calcul atunci cand vine vorba de a face un pas spre viitor, optand pentru energie verde. Afla si mai multe detalii despre solutia Restart Solar si cere informatii de la unul dintre consultantii nostri. Ai fi dispus sa faci aceasta schimbare si sa devii producator? 

Daca te intereseaza sa iti schimbi furnizorul de energie electrica, nu ezita sa ceri o oferta si sa afli cum poti face economie la factura ta.

Related Posts