Scroll Top

Panourile solare: tipuri, componente și accesorii

Panourile solare: tipuri, componente și accesorii

Panourile solare: tipuri, componente și accesorii

Panourile solare, cunoscute și sub denumirea de fotovoltaice (PV), captează energia soarelui și o transformă în energie electrică pe care o poți folosi în orice clădire. Prin instalarea panourilor solare, poți genera propria energie electrică regenerabilă. Un panou solar fotovoltaic este format din multe celule realizate din straturi de material semiconductor, cel mai frecvent siliciu. Când lumina strălucește pe acest material, se creează un flux de electricitate.

Celulele nu au nevoie de lumina directă a soarelui pentru a funcționa. Acestea sunt eficiente chiar și în zilele înnorate. Sistemele solare fotovoltaice sunt formate din mai multe panouri. Sistemele tipice conțin aproximativ 15 panouri și generează curent electric continuu.

Panourile solare: tipuri disponibile pe piață

Există patru tipuri majore de panouri solare disponibile astăzi pe piață: panouri monocristaline, policristaline, PERC și cu peliculă subțire.

  1. Monocristaline. Panourile solare monocristaline sunt cele mai vechi dintre diferitele tipuri de panouri solare și cele mai dezvoltate. Celulele solare sunt fabricate din siliciu pur. Acestea par negre din cauza modului în care lumina soarelui interacționează cu siliciul. Celulele monocristaline au forma unui pătrat cu colțurile îndepărtate, astfel încât există mici goluri între celule.
  2. Policristaline. Panourile solare policristaline sunt mai noi pe piață, dar cresc rapid în popularitate și eficiență. Celulele policristaline sunt fabricate din fragmente de cristal de siliciu topite împreună. Sunt de culoare albastră. Forma celulei este pătrată și nu există goluri între colțurile celulelor.
  3. Panourile solare cu peliculă subțire. Tehnologie nouă în industria panourilor solare, panourile cu peliculă subțire nu sunt întotdeauna fabricate din siliciu. Au în componență o varietate de materiale, inclusiv telurura de cadmiu sau siliciu amorf. Aceste panouri sunt de aproximativ 350 de ori mai subțiri decât cele care folosesc plachete de siliciu. Celulele cu peliculă subțire pot fi negre sau albastre.
  4. PERC (Passivated Emitter and Rear Cell). PERC este o tehnologie folosită pentru a îmbunătăți eficiența celulelor solare prin captarea a cât mai mulți fotoni suplimentari. Acest aspect nu schimbă fundamental modul de funcționare a celulei solare. Eficiența maximă a celulelor PERC este de aproximativ 23%, comparativ cu aproximativ 21% pentru celulele tradiționale de siliciu monocristalin.
Panourile solare: tipuri, componente și accesorii
Panourile solare reprezintă o investiție importantă, de aceea este bine să cauți materiale de cea mai bună calitate

Materiale componente și accesorii

Un panou solar standard constă dintr-un strat de celule de siliciu, un cadru metalic, o carcasă de sticlă și diverse cabluri pentru a permite curentului să treacă din celulele de siliciu. Dintre accesoriile solare necesare unui sistem fotovoltaic amintim: conectorii solari, diferite mufe, baterii, cabluri, izolatoare, siguranțe.

  • Celulele solare sunt elementele de bază ale panourilor solare. Mii de celule se reunesc pentru a forma un panou solar. Eficiența unui panou solar este direct proporțională cu cea a celulelor solare.
  • Sticla solară este o altă componentă importantă a unui panou solar. Este stratul exterior al acestuia. Trebuie să fie robust și strălucitor pentru o performanță mai bună a panoului. Funcția principală a sticlei solare este de a proteja celulele solare de intemperii, murdărie și praf.
  • Pelicula EVA sau „acetat de etilenă vinil” este un strat foarte transparent (de plastic) folosit pentru a încapsula celulele. Oferă stratificare laminată deasupra celulelor pentru a le ține împreună.
  • În spatele panoului mai există o folie (un strat protector), care oferă atât protecție mecanică, cât și izolație electrică.
  • Cadrul din aluminiu este o componentă crucială. Oferă rezistență panoului. Se recomandă folosirea unui cadru din material rezistent, dar ușor. Ar trebui să fie rigid și capabil să reziste la condiții meteo extreme.
  • O cutie de joncțiune este fixată în partea din spate a panoului. Este punctul central unde cablurile se interconectează cu panourile.

Un sistem de panouri solare presupune o investiție pe viață. Este recomandat să investești în panouri și materiale de cea mai bună calitate. Acestea vin cu o garanție de 25 de ani. Este important să cunoști fiecare componentă care vine în fabricarea lor.

Află de la specialiștii Restart Energy care sunt cele mai bune panouri solare de pe piață la ora actuală!

Related Posts