Scroll Top

Reciclarea panourilor solare – mic ghid ecologic

Reciclarea panourilor solare – mic ghid ecologic

Reciclarea panourilor solare – mic ghid ecologic

Sectorul industriei solare a luat un avânt incredibil în cadrul industriei regenerabile, cu o rată medie anuală de creștere de 59%, doar în ultimul deceniu. Specialiștii estimează că, până în 2023, vor fi instalate peste 64 milioane de panouri fotovoltaice pe an. În acest context, ia naștere următoarea întrebare: De ce este importantă reciclarea panourilor solare?

Succesul pe plan mondial înregistrat de energia verde reprezintă un avantaj extraordinar pentru mediul înconjurător. Implementarea în mod proactiv a proceselor de reciclare a panourilor solare poate oferi oportunități de afaceri suplimentare și mijloace avansate de protejare a mediului. Știm deja că energia solară este ieftină și ecologică. De reținut însă că, după aproximativ 30 de ani, multe panouri solare din siliciu cristalin vor începe să înregistreze scăderi semnificative în producția de energie și pot ajunge să fie înlocuite cu unele noi.

Procedee moderne de reciclare a panourilor fotovoltaice

Unii experți sunt de părere că se vor aduna în jur de 80 de milioane de tone de deșeuri de panouri solare până în 2050. Pentru a evita ca acestea să ajungă la groapa de gunoi, unde ar putea elibera toxine dăunătoare atât mediului, cât și sănătății umane, este nevoie de reciclarea panourilor solare în condiții controlate. În plus, reciclarea ar putea oferi o nouă sursă de materie primă, refolosită ulterior. În prezent, există trei moduri principale prin care panourile solare pot fi reciclate.

  1. Prin reutilizare. Recondiționarea panourilor solare sau reutilizarea lor presupune o metodă de reciclare preferată pentru panourile solare. Acest proces necesită puține procedee de prelucrare. Reutilizarea panourilor solare are sens pentru aplicațiile mici, în afara rețelei. Este, de asemenea, aplicabilă în special în cazul micro-sistemelor solare, specifice, cum ar fi menținerea în funcțiune a indicatoarelor electronice pe o autostradă sau încărcarea unei stații de biciclete electrice.
  2. Reciclarea mecanică implică descompunerea fizică a panourilor solare pe componente. Este nevoie de mai mult timp și de precizie. Pot fi folosite mașini pentru a separa fizic părțile mai mici ale panourilor solare, cum ar fi cablajul intra-celulă și siliciul în sine.
  3. Reciclarea chimică/termică. În timp ce reciclarea mecanică este limitată și greoaie, reciclarea chimică utilizează reacții la nivel molecular pentru a separa ingredientele unui panou solar.

Cum are loc reciclarea panourilor solare

Panourile fotovoltaice sunt compuse din mai multe materiale reciclabile. În procesul de reciclare, toate materialele reutilizabile sunt procesate separat. Pentru a face acest lucru, panourile solare sunt dezasamblate și trecute prin mai multe etape de prelucrare. Reciclarea panourilor solare implică, de regulă, câțiva pași.

  • Panourile solare sunt separate de cadrele și de componentele lor metalice. Acest metal este 100% reciclabil.
  • Sticla este separată de panourile solare. Sticla este 95% reciclabilă.
  • Materialul rămas din panoul solar este încălzit la peste 480°C. Acest proces vaporizează materialul plastic, care poate fi apoi folosit ca sursă de încălzire pentru o prelucrare ulterioară.
  • Componentele de siliciu sunt izolate chimic. 85% din siliciul conținut de panourile solare poate fi reciclat.
Reciclarea panourilor solare – mic ghid ecologic
Reciclarea panourilor solare este importantă pentru sănătatea tuturor, dar și pentru mediul înconjurător

Prin eficiență și nivelul de poluare inexistent, panourile solare sunt surse de energie excelente pentru mediu și sănătatea oamenilor. Cu toate acestea, ele conțin și materiale care pot fi dăunătoare (siliciul, cadmiul și plumbul) dacă nu sunt manipulate și eliminate din ecosistem în mod corespunzător. Având în componență și elemente rare (galiu și indiu), care se găsesc în cantități limitate pe planetă, este important să fie recuperate de fiecare dată când este posibil.

Cu Restart Energy, înveți să ai grijă de sănătatea ta și să protejezi mediul înconjurător!