Scroll Top

Tot ce trebuie să știi despre centralele solare

Tot ce trebuie să știi despre centralele solare

Dacă ai accesat acest articol probabil te întrebi ce sunt centralele fotovoltaice şi cum funcționează acestea. Să știi totuși că acest articol îţi va oferi mult mai multă informație, explicându-ți diferitele tipuri de centrale solare şi modul în care acestea pot îmbunătăți semnificativ o afacere. 

Ce sunt centralele solare?

Probabil ți-ai dat seama că centralele solare produc energie folosind lumina solară ca materie primă. Fiind o sursă regenerabilă, centralele solare produc energie verde fără a contribui la încălzirea globală sau la poluarea mediului înconjurător.

De obicei acestea sunt constituite din mai multe componente precum panourile solare, având ca scop absorbția şi transformarea energiei solare în electricitate, invertoare solare, baterii solare şi altele. 

Investiția inițală privind achiziția şi instalarea poate fi considerată costisitoare. Însă, centralele solare reprezintă o oportunitate ieftină şi profitabilă pentru afacerea sau casa ta pe termen lung. Odată instalate, acestea contribuie semnificativ la reducerea cifrelor de pe facturile tale şi la obținerea unui grad mai mare de independență energetică. 

Tipuri de centrale solare

O primă clasificare a centralelor solare ține cont de gradul de independență pe care îl oferă. Acestea pot fi on-grid, off-grid şi hibride. 

Primele sunt conectate la rețeaua de electricitate generând un surplus de energie care este eventual dedus din costul facturii tale. Sistemele off-grid sunt independente de orice rețea electrică şi îţi alimentează locuința atât în timpul zilei, cât şi pe timp de noapte cu ajutorul bateriilor solare. Soluția hibridă vine cu avantajele primelor două, oferind posibilitatea de a livra surplusul în rețeaua electrică sau de a depozita energia în baterii. 

O altă clasificare reiese din construcția centralelor solare în care predomină două tehnologii pentru a genera energie. Astfel, există centrale fotovoltaice, care folosesc panourile fotovoltaice pentru a obține electricitate, şi centrale termice care captează căldura venită de la soare. 

Totuși, cum funcționează aceste tipuri de centrale?

Centralele fotovoltaice

Centralele fotovoltaice sunt un tip de centrale solare care au la bază panourile fotovoltaice. Acestea transformă direct lumina solară în electricitate. Acest lucru este posibil datorită materialelor conductoare şi semiconductoare precum siliciul. 

Pe lângă panourile fotovoltaice, centralele fotovoltaice au ca parte esențială baterii solare, care ajută la depozitarea energiei, şi invertoare. Cele din urmă reprezintă un alt element esențial în schema unei centrale fotovoltaice. Acestea se folosesc la transformarea curentului direct în curent alternativ, lucru care permite obținerea unul voltaj mai mare de 110-220 V dintr-un set de baterii de 12V. Pe lângă voltajul mare, un invertor contribuie la o mai bună monitorizare a sistemului. 

Beneficiul centralelor fotovoltaice constă în convertirea fotonilor în energie, folosind efectul fotovoltaic. Acest fenomen are loc datorită materialelor conductoare în interiorul cărora electronii sunt produși odată ce acesta a fost expus la destui fotoni din lumina solară.  Astfel, orice afacere sau gospodărie poate beneficia din uzul centralelor fotovoltaice. 

Centralele termice

Acest tip de centrale solare colectează lumina solară pentru a produce căldură. În general există trei tipuri: lineare, centrale solare cu antene şi parabolice.  

De regulă, centralele termice folosesc colectoare care absorb căldura provenită din lumina solară pentru a o transporta în lichide de transfer menite să conserve temperatura. Aceste lichide sunt mai apoi furnizate în zonele ce necesită încălzire. 

Instalațiile termice pot fi utilizate atât în reședințe private, cât şi în comerț. Dacă dorești o soluție universală centralele fotovoltaice sunt cea mai bună soluție, pe când centralele termice sunt potrivite pentru un spațiu mai redus.

Restart Solar este un proiect care oferă soluții în materie de energie verde pentru afacerea ta. Dacă te interesează tranziția spre energia solară, nu ezita să soliciți oferta personalizată sau să contactezi reprezentanții Restart Energy pentru mai multe detalii. 

Related Posts