Scroll Top

Viitorul energiei solare: tehnologii și investiții de succes

Viitorul energiei solare: tehnologii și investiții de succes

Viitorul energiei solare: tehnologii și investiții de succes

Tehnologia folosită în construcția celulelor solare a înregistrat o creștere extraordinară în ultimii ani ca sursă de energie inepuizabilă. Fiabilitatea, eficiența, durabilitatea și prețul celulelor solare au un impact crucial asupra potențialului comercial și implementării pe scară largă a proiectelor de energie solară din întreaga lume. Toate acestea asigură viitorul energiei solare.

Un deziderat al noilor descoperiri este creșterea eficienței de conversie a puterii celulelor solare dincolo de 30%, un prag considerat dificil de trecut. El ar asigura folosirea unei cantități reduse de resurse / spațiu.

Perovskit – mineralul minune pentru viitorul energiei solare

La începutul acestui an, cercetătorii de la Universitatea Națională din Singapore au anunțat că au găsit o soluție eficientă de transformare a energiei solare în electricitate. Ei au folosit celule solare construite cu perovskit și materiale organice. Perovskit este numele dat unui mineral care are aceeași structură cristalină ca și titanatul de calciu. Numele este împrumutat de la mineralogul rus, contele Aleksevici von Perovski. Celule solare construite cu acest material sunt cunoscute ca fiind hibride (organice – anorganice). Reprezintă răspunsul cercetătorilor pentru viitorul energiei solare. Sunt capabile să echipeze panouri solare extrem de subțiri, flexibile și cu preț de producție scăzut.

Tendințe în industria panourilor fotovoltaice

E foarte ușor să ne gândim la suprafețe întinse ocupate de panouri atunci când vorbim de sistemele fotovoltaice. Dar noile tehnologii vor revoluționa felul în care acestea urmează să capteze energia de la soare și s-o transforme în electricitate. Investițiile de succes din industria producerii de panouri solare au dus la un proces accelerat de miniaturizare și regândire a structurii celulelor solare. De asemenea, principalele tendințe din ultimii ani au schimbat în mod decisiv industria fotovoltaicelor.

  • Număr record de instalări de panouri solare. În toată lumea, ritmul în care au fost instalate sisteme fotovoltaice (pentru gospodării sau unități de producție) a fost unul susținut. Creșterile de la an la an au fost de ordinul zecilor de procente.
  • Acumulatorii sunt din ce în ce mai ieftini. Soluțiile de stocare a energiei electrice devin din ce în ce mai eficiente. Costul lor scade vertiginos.
  • Eficiența celulelor solare a ajuns la un nivel nemaiîntâlnit: de la 15% la 26%, în doar câțiva ani.
  • Sisteme solare mai mari, mai complexe. Cel mai important aspect al panourilor fotovoltaice instalate este cantitatea de energie electrică generată.
  • Sectorul solar – un motor al economiei. Foarte multe locuri de muncă au fost generate odată cu dezvoltarea industriei panourilor solare (deopotrivă în sectorul producției și al instalării acestora).
Viitorul energiei solare: tehnologii și investiții de succes
Viitorul energiei solare depinde de fiecare descoperire tehnologică pe care cercetătorii o implementează în noua generație de panouri solare

Soluțiile neconvenționale – cheia dezvoltării viitoare

Noile celule solare astfel concepute vor putea fi montate pe suprafețe neconvenționale precum vehicule, bărci, ferestre sau integrate pe fațadele clădirilor. Actualul randament al celulelor solare din siliciu este de 26,7%. Avantajul pe care îl au celulele inovatoare pe bază de perovskvit (la o eficiență de 23,6%) este evident. Compușii organici revoluționari care intră în componența acestor celule vor asigura, de asemenea, succesul unei dezvoltări tehnologice rapide și de durată.

Află de la specialiștii Restart Energy despre ultimele descoperiri tehnologice și cum sunt ele implementate în panourile solare!