Scroll Top

Energie verde: economia energetică în Franța | Restart Energy

curent electric gratuit

Franţa: evoluția strategică a economiei de energie verde

Nicolas Hulot, ministrul ecologiei din Franţa, a anunţat că Franța intenționează să îndeplinească obiectivul de a se îndrepta tot mai mult către un consum de energie verde, astfel va închide până la 17 reactoare nucleare înainte de 2025.  Această mișcare va reduce cu 50% componenta atomică a producţiei de energie electrică.

Ținta fără reactoare nucleare

Hexagonul are în prezent 58 de reactoare nucleare de diferite puteri. Acestea sunt repartizate în 19 centrale. Hulot a menționat că pentru a îndeplini această ţintă inclusă în legea tranziţiei energetice se vor închide treptat un număr considerabil de reactoare nucleare. Cităm: “pe măsură ce ne reducem consumul şi ne diversificăm producţia, vom închide un anumit număr de reactoare”. De altfel,  Hulot este convins că în drumul spre închiderea reactoarelor, trebuie să ia în calcul și că ‘fiecare reactor are o situaţie economică, socială şi inclusiv de securitate foarte diferită’.

Chiar după ce a fost învestit în funcția de președinte, Emmanuel Macron, a expus clar ambiția Franței de a reduce cota energiei nucleare la 50%, către un câștig pe plan de energie verde. Aceasta a fost formulată prima dată în timpul mandatului lui Francois Hollande.

Energia verde și planul pe 5 ani

Cu puțin timp în urmă, ministrul ecologiei a expus dorința de a implementa un valoros “plan climat” pe o perioadă de cinci ani, care este exact cât durata mandatului preşedintelui Emmanuel Macron şi care poziționează un număr considerabil de orientări în sectorul energetic, însă nu descrie modul în care care guvernul își propune să reducă în mod evident componenta nucleară, care reprezintă în prezent aproximativ 75% din producţia de electricitate din statul francez.

Mașinile diesel și pe benzină vor fi scoase din rulaj

Planul de apropriere față de sectorul de energie verde a împins conducerea Franţei să stopeze treptat și total comercializarea de autovehicule pe benzină şi diesel, până ce se apropie 2040. În momentul în care francezii doresc să înlocuiască mașina pe benzină sau diesel, ministerul le va oferi stimulente fiscale, cu condiția ca acel autovehicul să aibă o vechime de peste 20 de ani.

Se plănuiește stoparea exploatării petroliere şi de gaze pe pământul Franței, de asemeni să se elimine centralele pe gaze până în anul 2022. Proprietarii de locuințe vor fi încurajați și ajutați să producă singuri energie. Fost jurnalist și activit desăvârșit în domeniul mediului, Hulot afirmă că: „Ţinta este una ambiţioasă„ și că: “Franţa doreşte să devină economia verde numărul unu“.

Se poate sesiza că energia verde este nu numai un trend, ci o necesitate, modul optim prin care se îmbunătățește traiul și sperața de viață.  Guvernul francez a anunţat că deține strategii eficiente de  de eliminare a emisiilor nete de CO2 până în 2050 în contextul în care liderii G20, inclusiv cei mai mari poluatori ai lumii, se reunesc în Hamburg, Germania.

Related Posts