Scroll Top

Panouri solare inovatoare: o soluție energetică durabilă?

De când energia solară a fost folosită pentru prima dată ca sursă alternativă de energie au trecut câteva decenii bune. A fost un drum lung, pe alocuri anevoios. Dar a meritat. În trecut, modulele solare nu erau foarte eficiente și ocupau mult spațiu. Cu toate acestea, tehnologia solară fotovoltaică modernă a rezolvat multe probleme. Iată că astăzi, datorită noilor progrese în tehnologia fotovoltaică, putem vorbi de panouri solare inovatoare, mai eficiente și mai fiabile ca niciodată.

Inovațiile din acest domeniu vast deschid calea pentru modele mai accesibile, care generează energie curată în moduri unice. Industria energiei solare s-a ramificat mult dincolo de panoul solar familiar. Acest pas presupune noi dezvoltări care experimentează diferite forme și materiale pentru a maximiza potențialul soarelui de a genera energie curată. Specialiștii au în lucru sau au scos deja pe piață celule solare flexibile care pot adera pe aproape orice tip de suprafață.

Panouri solare inovatoare: celule subțiri cât firul de păr

Este deja cunoscut faptul că energia solară este una dintre cele mai abundente surse de energie curată de pe planetă. Oamenii de știință și consumatorii deopotrivă visează de mult timp la o opțiune mai flexibilă, care să aducă energie oriunde avem nevoie – încorporată în vehicule, corturi de camping și chiar în îmbrăcăminte. În acest scop, cercetătorii s-au străduit să creeze celule solare, elementele de bază ale panourilor solare, care sunt atât subțiri, cât și eficiente din punct de vedere energetic. Cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts au găsit o soluție și au construit celule solare flexibile și ușoare, care pot adera pe o varietate de suprafețe, inclusiv țesături. Este vorba despre celulele solare subțiri ca firul de păr.

Importanța celulelor solare cu o grosime de 15 microni

Aceste celule solare ar putea transforma orice suprafață într-o sursă de energie. Îți prezentăm mai jos de ce sunt considerate inovatoare.

  • Noutatea acestui tip de celule solare. În loc de sticlă, cercetătorii au optat pentru un plastic de 3 microni grosime numit polietilen tereftalat (PET). Au ales, de asemenea, să folosească o versiune organică a celulelor fotovoltaice sensibile la lumină (OPV). Fabricate din polimeri, sunt mai ușoare, mai flexibile și mai ieftine decât majoritatea electronicelor anorganice pe bază de siliciu.
  • Importanța acestei tehnologii. Această celulă solară are o grosime de 15 microni, care este mai subțire decât un păr uman. A fost transferată într-o țesătură super ușoară și durabilă. Noile celule pot genera de 18 ori mai multă energie decât panourile solare convenționale.
Până să ne bucurăm cu toții de panouri solare inovatoare, putem investi în fotovoltaice de calitate pentru locuința proprie sau pentru orice tip de afacere
Până să ne bucurăm cu toții de panouri solare inovatoare, putem investi în fotovoltaice de calitate pentru locuința proprie sau pentru orice tip de afacere

Panourile solare bifaciale: eficiență și longevitate mai mari

Panourile solare bifaciale se dezvoltă rapid. Cum funcționează mai exact? Partea din spate a panoului cu două fețe captează lumina soarelui, astfel încât poate produce cu 10-15% mai multă energie electrică decât panourile tradiționale cu o singură față. În consecință, trebuie instalate mai puține panouri pentru a obține aceeași putere, reducând astfel spațiul total necesar. Noile module solare pot fi utilizate la o capacitate mai mare de 80%, pentru o perioadă mai lungă de timp. Media pentru un modul fotovoltaic astăzi este de aproximativ 30 de ani. Avantajele pentru cei care investesc în energie solară sunt incomensurabile. Costurile inițiale și de instalare pot fi compensate prin economisirea facturilor de energie. Ba mai mult, pot fi supracompensate cu venituri pasive, pe o durată de viață mai lungă.

Contactează unul dintre specialiștii Restart Energy și află cum poți investi și tu în energie solară, curată și regenerabilă!