Scroll Top

Panourile fotovoltaice și inovația tehnologică

Panourile fotovoltaice au un impact pozitiv asupra mediului și industriei energiei. Sunt fabricate din celule fotovoltaice, care transformă energia solară în energie electrică. În ultimii ani, tehnologia fotovoltaică a evoluat semnificativ, ceea ce a dus la o creștere a eficienței și a productivității panourilor solare. Efectul fotovoltaic, procesul prin care razele soarelui sunt convertite în curent electric, a fost descoperit încă din 1839 de către fizicianul francez Edmond Becquerel. Primele celule solare moderne pe bază de siliciu au fost dezvoltate în anii 1950.

Eforturile de a genera energie solară mai eficientă și mai puțin costisitoare au fost susținute. Inovațiile din domeniu promit să producă panouri solare mai ieftine, mai puternice și mai puțin risipitoare la sfârșitul duratei de viață. Mai nou, unii oameni de știință încearcă să înlocuiască siliciul, experimentând cu fotovoltaice organice și celule solare perovskite. Practic, acestea înlocuiesc siliciul cu alți compuși disponibili pentru o producție mai ieftină. Se lucrează, totodată, cu celule solare cuantice, care sunt făcute din particule semiconductoare microscopice și pot recolta mai eficient energia soarelui. Aceste așa-numite celule fotovoltaice de a treia generație ar putea fi capabile să depășească limitele de eficiență ale energiei solare de astăzi, îndreptându-se către un viitor în care energia este mai accesibilă.

Panourile fotovoltaice și progresul tehnologic

Iată câteva inovații care semnalează progresul continuu înregistrat în dezvoltarea energiei solare.

  • Celulele solare pe bază de perovskit. Oamenii de știință au găsit o modalitate de a crește absorbția energiei celulelor solare cu până la 30%. Perovskitul este un tip de celulă solară care include un compus structurat pe perovskit, cel mai frecvent un material hibrid organic-anorganic pe bază de plumb sau halogenură de staniu, ca strat activ de captare a luminii.
  • Tehnologie solară transparentă. În acest caz, vor fi utilizate ferestrele pentru a recolta energie. Este una dintre cele mai mari inovații tehnologice, deoarece tehnologia solară transparentă poate înlocui panourile solare tradiționale.
  • Panouri solare organice ultra-subțiri. A fost dezvoltat un nou tip de panou solar și este organic, ultra-subțire și poate fi „printat la comandă”. Aceste panouri solare sunt capabile să absoarbă cu 25% mai multă energie în comparație cu omologii lor.
Inovațiile din domeniul energiei solare au înregistrat un progres semnificativ în ceea ce privește panourile fotovoltaice și eficiența lor
Inovațiile din domeniul energiei solare au înregistrat un progres semnificativ în ceea ce privește panourile fotovoltaice și eficiența lor

4 inovații importante din industria energiei solare

Îți prezentăm în continuare alte patru inovații importante din domeniul energiei solare.

  1. Utilizarea tehnologiei infraroșu pentru panouri solare. Ar fi o modalitate prin care celulele solare să funcționeze chiar și pe timp de noapte, datorită tehnologiei infraroșu.
  2. Microinvertoarele. Una dintre piesele puzzle-ului de energie solară rezidențială este invertorul – dispozitivul care preia puterea produsă de panourile solare și o transformă în curent alternativ. Odată cu apariția microinvertoarelor, este posibil să fie nevoie doar de un singur panou (și de un invertor) pentru a porni stația de generare a energiei solare.
  3. Tehnologia care folosește concentratori solari. Aceasta implică utilizarea de oglinzi sau lentile pentru a concentra lumina solară pe o suprafață mai mică de celule fotovoltaice.
  4. Panouri fotovoltaice flexibile. Această inovație permite producerea de fotovoltaice care pot fi instalate mai ușor, mai ales pe suprafețe curbe.

Află de la specialiștii Restart Energy ce sistem fotovoltaic se potrivește afacerii tale!

Related Posts