Cum se formează prețul de pe factura de energie electrică? Acum îți poți calcula și singur factura

pret energie electrica

Cum se formează prețul de pe factura de energie electrică? Acum îți poți calcula și singur factura

Toți românii primesc lunar facturi peste facturi: numere, bugete investite, dar se întâmplă adesea să nu cunoști exact ce înseamnă toate acele date transmise de furnizor, și, respectiv, nu știi dacă ești facturat la prețul pentru energie electrică corect.

De la bun început, este necesar să afli că dacă furnizorul tău de energie este cel de ultima instanță (acestuia i se spune Furnizor de ultimă instanță sau FUI și ei sunt: EON, ENEL, CEZ sau ELECTRICA). Dacă este vorba de un FUI, atunci prețul la KW este subvenționat de stat și respectiv, prețul la energie electrică pentru consumatori scade automat.

Important!  Procentul subvenției  se micșorează din cadrul prețului energiei electrice la fiecare 6 luni, iar din ianuarie 2018 urmează să achiți factura la energie la un preț TOTAL concurențial, numit CPC.  

Rămâi cu noi. Astăzi vom detalia în mod minuțios tot ce înseamna o factură electrică online, componentele de preț energie electrică, cât și exemplificarea acestora.

Componentele de pe factura electrică online

Reține că în componența ofertei la energie electrică (vorbim de oferta finală) se află mai multe taxe, precum: TVACPCaccizecertificate verzi și contribuția de co-generare de înaltă eficiență. 

Cum se formează prețul pe care-l achiți pentru energia electrică?

Când vrei să faci un calcul la factura energie electrică ai în vedere următoarea formulă:

Preț final = preț energia electrică activă (I) + tarife (II)

 • Energia electrică activă
 • De fapt, ce reprezinta energia electrică activă?

Această denumire este dată consumului propriu-zis din energia electrică și anume cât cumperi tu în acest moment de la furnizor. Evident, o poți vedea și pe contorul existent și o obții ca o diferență dintre indexul nou și cel vechi.

Se măsoară în kWh și este componenta pe care o negociezi cu furnizorii de energie, în momentul în care te decizi asupra unei noi oferte.

Celelalte componente de pe factură sunt încasate de furnizor pentru a fi trimise către alte entități juridice în baza legii existente.

 

Acum dacă te hotărăști să treci către piața concurențială, vei negocia 100% din prețul la energia activă pentru că nu este subvenționată sau reglementată de stat.

Foarte IMPORTANT!

pret energie electrica
pret energie electrica

CPC (tariful de injecție în rețea, tariful de extracție din rețea, tariful de distribuție și tariful serviciului de sistem) exemplificate în următoarele puncte sunt incluse în prețul energiei electrice active.

 • Tarife suplimentare ce intră în prețul energiei

Pe lângă prețul pentru energia electrică activă, mai achiți și următoarele tarife:

 1. Tariful de extracție din rețea  se transmite către operatorul ce transportă energia electrică – Transelectrica. Valoarea acestuia diferă de la 0,015 lei/kWh la 0,019 lei/kWh, în funcție de zona geografică în care este locul de consum.
 2. Tariful de injecție în rețea – aparține tot Transelectrica și este periodic actualizat de ANRE, având o valoare de 0,00085 lei/kWh.
 3. Tariful de distribuție – cuprinde tariful pentru distribuție pe înaltă tensiune, distribuția pe medie tensiune și distribuție pe joasă tensiune. Valorile acestor componente difera în funcție de zona geografica în care se găsește locul de consum.
 4. Tariful serviciului de sistem – se adresează tot Transelectrica și ANRE stabilește valoarea.
 5. Contribuția ta pentru co-generare de înaltă eficiență – aceasta este un tip de subvenție acordata producătorilor de energie electrica în co-generare (producere energie electrica și energie termica) de înalta eficienta. Aceasta subvenție acordata producătorilor este în cele din urma suportată de către tine, consumatorul. Valoarea ei este actualizata periodic de către ANRE.
 6. Factura electrică online cuprinde și certificate verzi – Certificat verde? Ce poate fi? Este componenta ce atestă producerea de energie electrică din surse regenerabile (eoliană, solară, aerotermală, geotermală, biomasa, biogaz etc). Mai exact este o subvenție acordată producătorilor de energie electrica din partea Transelectrica.
 7. Sunt vândute ulterior furnizorului de energie ce are obligația  să achiziționeze aceste certificate verzi şi să le transpună în facturile de energie electrică ale consumatorilor finali. Valoarea facturată este produsul dintre consumul de energie electrică şi cota de certificate verzi stabilită de ANRE să fie  achiziționată de furnizor.
 8. În preț la KW 2017 intră și acciza – Acest element din factură se calculează în baza Codului fiscal (legea 571/2003, republicata si modificata). Aceasta se calculează după formula A = Q x K x R, unde: A= cuantumul accizei, Q= cantitatea de energie electrică activă exprimată în MWh, K= acciza unitară prevăzută în Codul Fiscal iar R= cursul de schimb leu/euro. În plus, se plătește TVA pe acciză.
 9. Pentru energia electrică, factura cuprinde și TVA – Taxa pe valoare adăugată, ca și în cazul majorității produselor și serviciilor din România este de 19%, procent aplicat la valoarea totala a facturii.

 

Restart Energy – transmite transparent informații pentru siguranța ta!

Te-ai portat prin piața liberă la energie direct la Restart Energy. Cum primești prima factură?

Din experiența de peste 8 ani ca și furnizor de energie și gaz pe piața din România, am învățat că este necesar să ne adaptăm necesităților românilor și să oferim servicii corecte. Știm cât de aglomerată poate fi viața și am decis să te informăm prin toate mijloacele posibile când emitem facturi.

 

SMS, email și poștă?

La emiterea facturii se transmite SMS și email; în email este cuprinsă și factura electrică online. Desigur, poți opta pentru transmiterea facturii prin poștă.

Cum se transmite indexul de consum?

Transmiterea indexului se poate realiza direct în contul clientului/ prin centrală / email.

Suntem susținuți de o întreagă echipă care lucrează eficient și temporizat pentru ca facturile să se emită la timp, sa fie procesate și transmise la poștă în cel mai scurt timp posibil.

Ne bazăm pe o calitate esențială: independența.

Ești independent în toate acțiunile întreprinse la Restart Energy. Plătești direct din cont, sau prin alte 12 modalități testate: //restartenergy.ro/modalitati-de-plata/

Transmiți autocitirea, ne poți contacta online la unul dintre numerele:
TelVerde
 0800 41 00 40
WhatsApp Support: 
0758 77 78 88 sau prin Messenger: https://www.facebook.com/RestartEnergyOne/

Dacă dorești poți solicita facturi din urmă, să ne adresezi direct întrebări despre datele de pe factură și să te bucuri de promoții prin care poți câștiga energie gratuită.

Sperăm că factura nu mai este un element demn de matematica avansată, ci ești mai bine informat ca să poți verifica automat dacă ai fost facturat în corelație cu consumul tău în acea lună.

 

Fă un test, ia o factură și calculează singur aceste elemente.

Vezi care este cel mai bun preț kw 2017 aici – APASĂ!