Scroll Top

Factura de energie electrica – rezolvam misterul!

factura de energie electrica

Stii momentul acela cand verifici corespondenta sperand sa nu dai de vreo factura de energie electrica, sau gaz? „Hai, poate nu vine saptamana asta!” iti spui increzator. Deschizi fricos cutia postala si iti sare in ochi acel logo… nu e nicio indoiala… e factura de energie electrica.

Of! Are cateva pagini, o rasfoiesti rapid si te uiti direct la cifra finala…cam mare… cumva ai uitat toate luminile aprinse cand ai plecat la serviciu? Nu e imposibil.

Uneori iti mai trece prin cap sa o iei la puricat, te uiti, vezi foarte multe cifre, unele prea mari, altele prea mici, nici nu prea intelegi cat ai de platit. Acciza, tariful de transport, certificate verzi… ce-i cu toate denumirile astea? Esti convins ca ceva nu e in regula, prea multi termeni, prea multe cifre… dar ce sa faci, oricum nu o vei intelege vreodata. O pui la loc in plic, a doua zi o iei cu tine, o platesti si uiti. Pana luna viitoare.

Indiferent daca esti sau nu cel care plateste de obicei factura de energie electrica, cu siguranta ai intampinat probleme in descifrarea ei. Adesea, facturile  sunt pline de informatii importante pe care le treci cu vederea. De aceea, ne-am gandit sa trecem in revista principalele componente ale unei facturi electrice, pentru ca data viitoare sa nu te mai uiti la factura ca mata-n calendar!

1. Energia electrica activa

Aceasta este prima rubrica a facturii. Reprezinta pretul perceput de furnizor pentru a-si acoperi costurile. Printre acestea regasim costurile de functionare si cele de achizitionare a energiei electrice pe care furnizorul de energie electrica le suporta. Bineinteles, aceasta suma va contine si marja comerciala a furnizorului.

2. Tariful de transport

Bineinteles, aici gasim suma pe care furnizorul trebuie sa o plateasca firmei ce se ocupa cu sistemul de transport al energiei electrice (Transelectrica SA). Aceste costuri depind de distanta dintre locul de producere a energiei electrice si locul in care aceasta este consumata (casa ta), dar si de infrastructura folosita. Pretul transportului energiei electrice este reglementat de catre ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei) si este acelasi pentru orice furnizor de energie din tara.

3. Tariful de distributie

Trecem mai departe. Putin mai jos intalnim ceva numit “tarif de distributie”. Ce-o fi si asta? Acest tarif reprezinta taxa pe care furnizorul o datoreaza operatorului de distributie de energie electrica. Operatorul in cauza este raspunzator de preluarea energiei din reteaua de transport si de distribuirea acesteia prin retelele proprii pana la locul de consum. Exista mai multi operatori de distributie si fiecare are un pret putin diferit, pretul fiind reglementat tot de ANRE. Acest tarif este colectat lunar de fiecare furnizor de energie electrica si din acest motiv apare si pe factura ta.

4.Contributia pentru cogenerare de inalta eficienta

Si mai jos, pe factura de energie electrica, regasim aceasta taxa perceputa de furnizor si transmisa mai departe catre operatorul de transport al energiei. La baza acestei contributii sta o schema de suport pentru producatorii de energie electrica si termica in cogenerare. Pe intelesul tuturor, aceasta schema incurajeaza productia energiei, fiind o ramura foarte importanta a industriei (cu totii avem nevoie de curent electric, nu?). Si aceasta taxa este stabilita de ANRE si este perceputa tuturor consumatorilor.

5. Certificatele verzi

Dupa cum o sugereaza si numele, acestea reprezinta taxe percepute de furnizor si trimise catre producatorii de energie electrica din surse regenerabile (energie solara, eoliana etc.) Ca si in cazul punctului anterior al facturii, certificatele verzi au la baza tot o schema de suport. De aceasta data, este incurajata productia de energie electrica din surse regenerabile. 

6. Acciza 

Acciza este probabil cea mai cunoscuta parte componenta a facturii. Cu totii am auzit de acciza. Aceasta este taxa pe care o datoram statului roman pentru energia consumata. Tariful este stabilit prin legislatia in vigoare si este colectat de toti furnizorii din Romania. 

Felicitari! Acum te numeri printre putinii norocosi care au habar ce scrie in factura lor de energie electrica. Este mare lucru! Luna viitoare, cand va sosi factura ,o vei putea citi mai increzator, fara sa te uiti la ea ca mata-n calendar. Este datoria noastra sa te informam. Fa un pas mai departe si activeaza factura electronica, pentru tine si pentru mediul inconjurator!

Acum ca stii ce se regaseste in factura de energie electrica, iti oferim 50 KWh GRATUIT pentru fiecare prieten caruia ii recomanzi sa devina clientul nostru! Ai inca 50 kWh gratuit in momentul in care semnezi contractul cu noi si un card cadou de la eMag. Si inca ceva… stiai ca poti cumpara chiar acum energie electrica cu 30% mai ieftina direct de pe Glovo? Da, Glovo, acea aplicatie de unde ai comandat mancare si cumparaturi in toate lunile in care nu ai putut iesi din casa. Profita de oferta limitata si cauta Restart Energy pe aplicatia Glovo.

Oare cum va arata factura ta daca scazi toate aceste cadouri in energie pe care ti le oferim? Iti spunem noi: nu iti va mai fi frica vreodata de factura!

Related Posts