ANRE. Furnizori de energie electrica.

furnizori de energie electrica

Am discutat despre ANRE in articolele trecute. Am vazut ca are foarte multe roluri, printre care ne amintim despre reglementarea pretului gazelor naturale si a energiei electrice. Avand in vedere ca este foarte importanta in domeniul energiei, hai sa aflam impreuna cine este si ce face ANRE si cum intervine in relatia ta cu multiplele optiuni de furnizori de energie electrica si gaz.

Ce reprezinta siglele ANRE?

Dupa cum am mai spus, ANRE inseamna Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei. In principiu, aceasta institutie are ca scop armonizarea intereselor furnizorilor, distribuitorilor si producatorilor cu cele ale consumatorilor. Totul in domeniul energiei electrice si a gazelor naturale, bineinteles. Astfel, ANRE stabileste ranguri de preturi care sa le convina ambelor parti, in limitele admise de statutul financiar la nivel national. 

Mai pe scurt, ANRE te multumeste si pe tine, ca sa nu platesti prea mult pentru aceste servicii, si ne ajuta si pe noi. 

Conform site-ului oficial ANRE, aceasta autoritate are urmatoarele atributii:

 • emite, modifica sau retrage autorizatii si licente
 • emite reglementari tehnice si comerciale
 • asigura accesul si racordarea la retelele de energie electrica si gaze naturale
 • aproba preturi si tarife
 • asigura monitorizarea functionarii pietelor de energie electrica si gaze naturale.

Pe intelesul tuturor, ea face ca totul sa functioneze bine in domeniul energiei. Ba chiar asigura si producerea de energie din surse regenerabile (spre exemplu energia eoliana sau cea solara).

De aceea, datorita acestei autoritati, ca si furnizori de energie electrica si gaz,  trebuie sa respectam niste reguli stricte. Daca nu le respectam, putem fi sanctionati.

Exista nenumarate reguli dupa care noi, furnizorii, ne ghidam in activitatea noastra. Avem foarte multe obligatii, in special fata de clientii nostri. In principiu, acestea sunt legate de timpul pe care-l avem la dispozitie pentru a rezolva anumite probleme. 

Una dintre cele mai importante obligatii este procesarea tuturor plangerilor care vin din partea clientilor. 

Pentru a fi si mai operativi si utili pentru nevoile ce le-ai putea avea, suntem inclusiv disponibili 24 de ore din 24 pentru orice urgenta. Intermediem problema pentru tine, iar astfel tu poti sta linistit ca problema iti va fi rezolvata fara sa fii nevoit sa retii o multime de numere de telefon.

La Restart Energy vrem ca tu sa fii informat

Una dintre cele mai importante atributii ale furnizorilor este informarea clientilor in legatura cu drepturile lor. Uite aici cateva termene in care problemele tale trebuie neaparat sa fie rezolvate.  

 • Contractarea energiei – 30 de zile
 • Ofertarea de preturi si tarife – 30 de zile
 • Asigurarea calitatii energiei furnizate – 20 de zile 
 • Continuitatea in alimentarea cu energie – 15 zile
 • Schimbarea furnizorului – 30 de zile.

De retinut fapul ca aceste termene reprezinta numarul maxim de zile in care se rezolva sesizarile tale. Cu siguranta ne vom stradui ca problemele tale sa fie rezolvate in cel mai scurt timp. La stabilirea acestor termene, ANRE s-a asigurat ca ambele parti sunt in castig. Pe de o parte, este un termen destul de scurt pentru consumatori. Pe de alta parte, pentru furnizori timpul este perfect astfel incat sa poata rezolva problemele tuturor clientilor. Daca ai avut de asteptat mai mult de atat pentru una dintre solicitarile de mai sus la orice firma de energie sau gaz, esti indreptatit sa soliciti despagubiri.

Vrem sa stii tot  despre ceea ce te intereseaza. Fie ca este vorba despre furnizori de energie electrica, fie ca vrei sa stii ce drepturi ai, suntem aici sa te ajutam.

Iti venim in ajutor: lista furnizorilor de energie electrica

E normal sa vrei sa te informezi singur despre actuala situatie a furnizorior de energie electrica in Romania. In acest scop, iti recomandam sa arunci un ochi pe lista de furnizori actualizata, publicata pe site-ul ANRE. Daca iti doresti sa vezi doar furnizorii de energie electrica si nu stii cum sa ii gasesti, am creat pentru tine un document separat cu furnizorii de energie si datele lor de contact. Aceasta lista poate varia in timp, de aceea, iti recomandam sa consulti site-ul ANRE pentru cea mai actualizata informatie.

Dupa cum am vazut deja impreuna, Furnizorul de Ultima Instanta este capabil sa-ti ofere energie electrica pe un timp limitat si nu neaparat la cel mai bun pret. De aceea, a venit momentul sa analizezi lista si sa te informezi de oferta fiecaruia dintre ei.

Ai de unde alege!

Lista de furnizori energie electrica publicata de ANRE ne arata ca in prezent, exista nu mai putin de 166 de furnizori de energie electrica in Romania. Verifica lista completa, impreuna cu adresele de contact. Unul din principalele beneficii ale liberalizarii pietei de energie electrica a fost separarea serviciilor de distributie de serviciile de furnizare, astfel ca tu trebuie sa-ti indrepti atentia catre furnizorii de pe piata libera. Distribuitorii au misiunea de a face ca energia electrica sa ajunga la domiciliul tau si sa o faca in cele mai bune conditii.

Ce trebuie sa ai in vedere cand studiezi ofertele?

Acum ca ai vazut cati furnizori diferiti exista pe piata din Romania, a venit momentul sa te pui pe studiat. E de datoria ta sa identifici cea mai buna oferta care sa se potriveasca nevoilor tale. Si, desi nu iti putem spune care e oferta ideala pentru tine, iti putem atrage atentia asupra catorva aspecte. 

In factura la energie electrica, se regasesc:

 • Pretul per kWh in regim de ultima instanta. Desi acesta este cel mai bun pret al furnizorului de ultima instanta (FUI), asta nu inseamna ca e cel mai bun de pe piata.
 • Serviciul de transport al energiei electrice.
 • Serviciile de sistem si serviciile de distributie.
 • Alte taxe, cum ar fi certificatul verde.

Analizeaza pretul complet al fiecarui furnizor in parte. Citeste cu atentie ce iti este oferit in acel pret si, mai ales, pentru cat timp iti este asigurat tariful respectiv (1 luna, 4 luni, 1 an, 2 ani, etc.), aceste detalii fiind obligatoriu exprimate in oferta.

Compara, compara, compara.

Din 160 de furnizori de energie electrica, e imposibil sa nu-ti placa niciunul. Dar chiar si cand ti-a placut unul, nu e cazul sa opresti cautarea. Ca sa te asiguri ca beneficiezi de cea mai buna oferta posibila, compara minim 5 oferte distincte de pe piata. Astfel, afli daca oferta care ti s-a parut minunata la inceput chiar este atat de buna sau nu.

Ai nevoie de ajutor? Iti stam la dispozitie.

Vrem sa ne asiguram ca iei decizia corecta. Nu multi oameni cunosc consumul mediu de kWh al locuintei lor. De aceea, am creat calculatorul de consum Restart Energy, care iti spune care este consumul mediu in functie de marimea locuintei tale si de zona in care locuiesti, precum si cat ar trebui sa platesti. In mai putin de 30 de secunde afli exact ce, cum si cat vei plati, dar si cat vei economisi daca alegi Restart Energy. Calculează oferta cea mai buna.

Poti conta pe noi! Conteacteaza-ne pentru orice intrebare si iti vom raspunde rapid.

Related Posts