Scroll Top

Consumul de energie electrica in Romania

consumul de energie

Consumul de energie electrica in Romania

Anul 2021 a inceput cu o veste buna pentru mediul inconjurator, intrucat Institutul National de Statistica ne prezinta cifre surpinzatoare. Consumul de energie electrica la noi in tara a scazut cu un procent de 2,9% (9.262,7 milioane kWh), in timp ce exportul energiei electrice a crescut cu 8,58% (1.096,4 milioane kWh).

De asemenea, se observa o scadere a resurselor de energie primara pana la 5,32 milioane de tone echivalent petrol. Productia interna scade si ea dramatic la 3 milioane de tone echivalent petrol. In aceeasi perioada a anului trecut, productia avea adaugat acestei cifre inca 266.400 tep., conform news.ro.

Statisticile ne arata cum resursele de energie electrica ajung la 11.546 milioane kWh, comparativ cu 11.776 milioane anul trecut. Productia de termocentrale si centrale nuclearo-electrice scad cu aproximativ 9% fiecare, in timp ce cea de hidrocentrale creste (cu un procent de peste 25%), ca si cea de centrale eoliene. Energia solara scade fata de perioada de inceput a anului 2020, ajungand la 149,2 milioane kWh.

Consumul de energie electrica in Romania ramane totusi unul ridicat, iar multi furnizori si inclusiv statul pun inca putin accent asupra surselor regenerabile. Regretabil este faptul ca romanii cunosc putin sau deloc impactul consumului lor sau provenienta cifrelor de pe facturi. In ceea ce priveste alegerea furnizorului, ei sunt adesea neinformati si fac alegeri fara a face un raport avantaje-dezavantaje pentru mai multe optiuni de furnizare energie electrica.

Ce instrumente poti folosi pentru a tine sub control consumul de energie electrica?

ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei) iti pune la dispozitie un comparator de tarife la energia electrica. ANRE -comparator de tarife la energia electrica- a fost creat cu scopul de a-ti oferi o comparatie echitabila a preturilor oferite de furnizorii de energie electrica. Acest instrument se adreseaza atat persoanelor care isi doresc sa aleaga un prim furnizor, cat si celor care isi doresc sa il schimbe pe cel vechi.

ANRE comparator de tarife la energia electrica se gaseste atat pe internet, pe pagina organizatiei, cat si in aplicatia ANRE. Utilizarea aplicatiei este simpla. Pasii pe care trebuie sa ii urmezi sunt urmatorii: alegerea tipului de client, alegerea tipului de oferta, precizarea consumului curent, nivelul tensiunii, tipul pretului, data la care se aplica oferta, judetul, valoarea facturii actuale pentru comparatie si tipul produsului.

Care este pretul pe KW?

Probabil esti constient de consumul de energie electrica pe care il are locuinta ta. Cu toate acestea, ti-ai pus vreodata intrebari legate de pretul unui kw? Ai analizat vreodata piata furnizorilor de energie electrica sau l-ai ales pe primul la care ai apelat? Asa cum am precizat si in articolul nostru Cât costă un kw în 2021?, pretul pe kw este de 0,34015 lei/kWh la un furnizor de ultima instanta, la care se aduaga diverse costuri. Desi pare a fi un pret acceptabil, acesta ar putea scadea considerabil daca ai schimba furnizorul de energie electrica.  Restart Energy iti poate oferi un pret ce porneste de la 0.25 lei/kWh. Daca diferenta nu pare insemnata, afla ca, de fapt, este. Pentru cei 250 kWh-500 kWh consumați lunar (in functie de suprafata locuintei) aceasta discrepanta de pret se simte considerabil.

Cum poti insa sa te asiguri ca oferta pe care o calculezi online este cea potrivita pentru locuinta ta? Ei bine, calculatorul de consum curent electric oferit de noi iti prezinta cea mai buna oferta pentru locuinta ta, zona in care locuiesti si dorintele tale. Eviti astfel alegerea unei oferte dezavantajoase. Mai jos vei gasi o formula de calcul pe care o poti utiliza chiar tu. Cu cat consumi mai putini kW, cu atat pretul tau la energie va fi mai mic, insa si furnizorul poate contribui la reducerea pretului lunar.

Cum se calculeaza consumul de energie electrica

Consumul de energie electrica se calculeaza dupa o formula specifica. Daca locuiesti spre exemplu in Bucuresti, aceasta formula va fi: pret energie activa (in cazul nostru este 0,25 lei) + taxa rețea (0,188 lei) + cogenerarea (0,017) + certificate verde (0,062) + acciza (0,005). Pentru Restart Energy, aceasta suma va fi egala cu 0,522 lei/kWh. La acest numar se adauga TVA-ul de 1,19, deci ajungem la 0,522*1,19=0,621 lei/kWh. Parte dintre numerele considerate mai sus variaza in functie de zona (taxa de retea) si furnizorul de energie pe care il alegi.

CONSUM MEDIU DE kWh/LUNA * PRET PER KW CU TVA= COSTUL LUNAR LA ENERGIE ELECTRICA

Daca aceste calcule par a fi prea complicate si nu esti sigur pe cifre, atunci poti apela la calculatorul de energie electrica Restart Energy care iti genereaza o oferta personalizata nevoilor tale.

Citirea contorului electric

Citirea contorului electric nu a fost niciodata mai usoara ca in prezent. Aceasta poate fi realizata de catre tine din confortul propriului camin si transmis in decursul a catorva secunde. Acest lucru este posibil deoarece majoritatea furnizorilor de energie ofera optiunea de autocitire. Tot ce trebuie sa faci este sa citesti indexul afisat pe contor si sa il transmiti online furnizorului tau. Astfel, platesti in fiecare luna doar ce consumi. O data la 3-6 luni contorul va fi inspectat de catre operator pentru a compara datele si a face regularizari. In urma lor se va stabili daca trebuie sa mai platesti in plus sau sa ti se inapoieze bani. Daca urmezi instructiunile si transmiti indexul corect, aceste diferente ar trebui sa fie destul de mici, sau chiar inexistente.

Pe piata au aparut in ultimii ani contoare smart.  Acestea iti permit sa monitorizezi mai multe date si iti ofera oportunitati in plus. Una dintre cele mai importante facilitati oferite este permiterea reglarii consumului in functie de diferitele perioade ale zilei. Acest lucru este  folositor daca beneficiezi de tarif diferentiat pentru energia electrica folosita.

Curentul electric a reusit sa schimbe radical lumea in care traim in doar cateva decenii. Alegerea educata a unui furnizor de energie electrica, eficientizarea folosirii ei si indreptarea spre surse regenerabile duce nu doar la un beneficiu financiar, ci chiar la salvarea Planetei.

Related Posts