Economie la energie electrica si gaz? Incepe astazi.

economie la energie electrica si gaz

Economie la energie electrica si gaz?

Multi dintre noi avem o senzatie neplacuta doar la pronuntia cuvantului „economie”. Excesul nu pare a ne deranja, nu ne sesizam foarte repede ca am mancat prea mult, ca am cumparat prea mult, dar ne sesizam cand e vorba de a face economie. Traim cu senzatia ca cineva ne taie oarecum portia ce ni se cuvenea. Cand vorbim de economie la energie electrica si gaz, cu atat mai mult incepem sa ne gandim la facturi, stres si probleme.

Totusi, nenorocirea nu e asa mare precum pare! Pe cand excesul denota, clar, o exagerare, economia nu e tocmai opusul, dimpotriva, este exact dreapta masura. Este echilibrul care stabileste ce portie se cuvine pentru fiecare.

Cunoastem toti fraza „strangem bani albi pentru zile negre”.  Ei bine, zilele sunt destul de gri deja, iar economia de orice fel ofera un soi de siguranta, suntem constienti de asta. E momentul sa incepem de undeva!

Uita-te in camara ta si gateste ce este deja, foloseste-ti imaginatia!  Mergi pe jos, cu masca la purtator, bineinteles! Pe langa faptul ca face piciorul frumos, faci economie la energie electrica si gaz, folosind doar energia ta proprie, dar asta iti face bine, nu-i asa?!

Economie la factura de gaze naturale

Miroase a iarna deja, gandesti probabil ca nu e tocmai momentul potrivit sa facem economie la energie electrica si gaz, mai ales la caldura. Sunt totusi cateva lucruri pe care le putem face fara niciun risc major si vom economisi usor:

  1. Deschideai cu  grija factura de gaz iarna trecuta? Ti se stergea orice urma de zambet la citirea primei cifre? Nici macar nu-ti amintesti sa-ti fi fost prea cald de banii aceia! Ai ocazia sa schimbi furnizorul, afla ce optiuni poti avea, nu astepta sa vina zapada!
  2. Termostatele montate pe calorifere sunt intotdeauna o idee buna.  Gustul la caldura nu se discuta! Unii stau in tricou, altii sunt infofoliti cu toate paturile din casa la exact aceeasi temperatura. Cu termostate in fiecare camera faci economie la gaz, multumind pe toata lumea!
  3. Revizuirile tehnice sunt obligatorii!  Desigur par mai degraba o cheltuiala in plus acum, dar pe termen lung economisesti, nu te insela!  Cand centrala e deja prea veche, ia in calcul economia la gaz optand pentru o centrala noua, ce-ti va permite un consum cu 20% mai mic chiar! Esti econom, nu zgarcit, nu uita!
  4. Seteaza termostatul cu un grad mai jos, in general. Nu vei resimiti o scadere majora a temperaturii, dar se va simti o economie in factura de gaz, clar!

 Economiseste la energie electrica

  1. Ziua e mai scurta, da, aprindem becul  chiar de la ora 17 dupa-masa. Totusi, daca vei opta pentru becul economic fluorescent sau cu led, vei economisi energie chiar pana la 75%.
  2. Foloseste masina de spalat vase! Faci simultan, nu numai economie de energie, apa, dar si de timp. Nu ai masina de spalat vase? Poti oricand cumpara, alege orice electrocasnice care fac parte din clasa cea mai eficienta A+++, dar stiai asta, nu-i asa?
  3. Economisesti energie electrica schimband furnizorul. Procesul de schimbare este simplu si gratuit. Doar tu stii nevoile specifice casei tale, trebuie sa mai cunosti oferta furnizorului si beneficiile ce ti le ofera. Nu mai pare rea ideea de economie la energie electrica si gaz dupa aceea!

 Cine stie daca nu cumva economia si omenia ar putea salva din scenariul „rosu” Romania!