Scroll Top

Cat costa metrul cub de gaz in 2021

cat costa metrul cub de gaz in 2021

Cat costa metrul cub de gaz in 2021

Din ce in ce mai multa lume vrea sa stie cat costa metrul cub de gaz in 2021, insa nu destui oameni inteleg si de ce costa atat. Adevarul e ca procedeul de calcul al pretului la gaz nu este unul complicat. Insa din moment ce nu multi dintre noi se lovesc de acest calcul in viata de zi cu zi, putini romani inteleg ce platesc furnizorului de gaz. In acest articol, cautam sa rectificam aceasta problema. Vom explora impreuna cum se calculeaza mai exact pretul si iti vom arata cum sa calculezi metrul cub de gaz.

In primul si-n primul rand, cat costa metrul cub de gaz in 2021?

S-ar putea sa stii ca de la data de 1 iulie 2020, piata de gaze naturale din Romania s-a liberalizat, conform directivelor europene in vigoare. Ce inseamna asta? Asta inseamna ca acum, exista mai multi furnizori de gaze naturale, dandu-ti astfel mai multe optiuni dintre care sa alegi. Liberalizarea pietei inseamna mai multa independenta pentru tine, consumatorul, si mai multa transparenta din partea furnizorului de gaze naturale.

Daca urmarim trendurile si premonitiile din vara anului trecut, vedem ca majoritatea expertilor spuneau ca pretul la gaz va ramane cam acelasi. Cu alte cuvinte, se estima ca in iarna 2020/2021, pretul metrului cub de gaz nu urma sa depaseasca 15 EURO per MWh, sau mai exact, 68 – 73 RON per MWh.

Desigur, costul gazului depinde astazi de furnizor, de taxele percepute de acesta, de tipul de abonament ales si de o multime de alte lucruri.

La Restart Energy, ne mandrim cu faptul ca-ti putem oferi cel mai bun pret la gaze naturale, la doar 65 RON per MWh.

Cum sa calculezi cat te va costa gazul?

Aici nu putem vorbi decat de oferta Restart Energy, deoarece doar despre ea suntem avizati sa ne dam cu parerea. In randurile de mai jos, iti vom arata cum sa calculezi costul gazelor intr-un mod simplu si usor. Gata cu denumirile complicate si durerile de cap, cu ajutorul calculatorului special Restart Energy, oricine poate afla costul gazelor in doar cateva secunde. 

Costul gazelor naturale se calculeaza in functie de indexul tau de consum. Cand spunem index, ne referim, bineinteles, la valoarea afisata pe contor, care este citita fie manual, fie (de obicei) in baza unei autocitiri. Acest index, dupa cum te-ai putea astepta, se schimba de la o luna la alta, iar costul gazelor in luna respectiva reprezinta diferenta dintre indexul curent si indexul trecut.

Insa aceasta valoare nu este egala cu costul final afisat pe factura! 

De ce? Ei bine, pentru a identifica acest cost final, furnizorul este nevoit sa transforme m3 in kWh, deoarece dupa cum ai vazut, pretul este stabilit in functie de MWh.

Transformare m3 in kWh – de ce e necesara? Si cum se face?

Acum ca ai idee cat costa metrul cub de gaz in 2021, e important sa intelegi cum se realizeaza aceasta transformare, deoarece in functie de ea, vei plati factura la gaz. 

De ce trebuie sa se faca aceasta transformare? Pentru ca furnizorul de gaze naturale este obligat prin lege sa masoare consumul la gaz in kWh sau MWh. 

Cum se realizeaza aceasta transformare?

Avem deja un articol pe site in care intram in mai mult detaliu pe acest subiect. Aici iti vom explica pe scurt cum se transforma m3 in MWh.

Consumul in MWh depinde de ceva numit Puterea Calorifica Superioara, sau PCS pe scurt. Puterea Calorifica Superioara se refera la caldura degajata prin arderea unui metru cub de gaz. Aceasta variaza de la o luna la alta, motiv pentru care si costul gazelor va avea mici modificari. Nu iti face griji, insa, valoarea PCS se mentine, in mare, in jur de 10-11, asa ca aceste modificari de pret nu vor fi niciodata majore.

Calcularea consumului in MWh se face prin inmultirea consumului in metri cubi (acea valoare afisata pe contor) cu Puterea Calorifica Superioara (PCS).

Cu alte cuvinte, MWh = m3 x PCS. 

Astfel ca pe factura, vei vedea trecut consumul tau in MWh (sau kWh, uneori), iar acesta nu va fi nimic alceva decat consumul de pe contor, inmultit cu PCS. Cu alte cuvinte, cand vrei sa afli cat costa metrul cub de gaz in 2021 la un anumit furnizor, pur si simplu poti lua valoarea MWh si o poti imparti la PCS. 

Bun, dar cum calculezi TU cat te va costa gazul luna aceasta?

E ok, intelegem ca nu ai timpul si rabdarea necesara sa afli care este valoarea Puterii Calorifice Superioare, sau sa stai sa faci inmultiri si conversiuni. Nu e o problema, deoarece avem o metoda mai usoara pentru tine. In tabelul de mai jos, am calculat pentru tine ce inseamna 1, 2, 6 MWh aproximativ in metri cubi, astfel ca tot ce ai de facut este sa-ti citesti contorul, sa afli cati MWh inseamna (din tabelul de mai jos) si sa estimezi pretul final, in functie de costul per MWh.

 

0.5 MWh 50 m3
0.75 MWh 71 m3
1 MWh 95 m3
1.25 MWh 119 m3
1.5 MWh 142 m3
1.75 MWh 165 m3
2 MWh 189 m3
4 MWh 379 m3
6 MWh 568 m3
8 MWh 758 m3

 

Speram ca iti va fi de ajutor acest tabel in viitorul apropiat, insa daca inca ai nelamuriri, stai linistit, putem simplifica procesul si mai tare cu ajutorul calculatorului Restart de care iti spuneam mai devreme.

Calculatorul Restart Energy

Acum ca intelegi ce inseamna PCS, kWh, mc, si cat costa metrul cub de gaz in 2021, a venit vremea sa-ti aratam calculatorul. Acesta e rapid, corect si simplu de utilizat. 

Tot ce trebuie sa faci este sa selectezi zona in care te afli, sa alegi tipul de abonament (poti alege optiunea Gaz Natural, sau optiunea Energie + Gaz, pentru a economisi chiar mai mult!). Apoi, selectezi tipul de locuinta, in functie de marimea acesteia.

De exemplu, sa zicem ca locuiesti in Bucuresti si ai un apartament de 2 camere de 55 m2. In acest caz, te incadrezi la un pret de pana la 190 de lei pe luna, in functie de abonamentul ales. Daca ai o casa micuta de 150 m2, te incadrezi la un pret de pana la 506 lei pe luna, in functie de abonament. Si tot asa.

Vrei sa stii cat costa metrul cub de gaz in 2021 pentru tine? Acceseaza acum calculatorul Restart Energy, si descopera oferta noastra!