Scroll Top

Gaz natural persoane vulnerabile

gaz natural

Cat ii vor costa gazele pe batrani, saraci si bolnavi

 

Potrivit unui proiect al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, consumatorii de gaze casnici cu venituri mici si cei care din motive de varsta sau sanatate necesita continuarea in alimentarea cu gaze naturale vor fi considerati clienti vulnerabili.

Doar consumatorii vulnerabili vor mai plati tarife reglementate dupa liberalizarea completa a pietei. Restul consumatorilor casnici urmeaza sa isi negocieze singuri tarifele cu furnizorii.

 

Cine sunt consumatorii vulnerabili

Clientul final apartinand categoriei de clienti casnici este inregistrat drept client vulnerabil daca indeplineste cel putin una dintre urmatoarele conditii:

1) are venituri reduse, stabilite de institutiile statului cu atributii in domeniul protectiei sociale;

2) la locul de consum locuieste o persoana care din motive de sanatate/varsta necesita continuitate in alimentarea cu gaze naturale sau alte conditii speciale referitoare la activitatea de furnizare a gazelor naturale,  informeaza Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei.

Incadrarea clientului casnic in categoria clientului vulnerabil din motive de varsta/sanatate se va face de catre institutiile statului cu atributii in domeniul protectiei sociale. Apoi, acestea vor instiinta furnizorul de gaze cine sunt acei consumatori.

In cele din urma, furnizorul intocmeste situatia centralizatoare privind clientii vulnerabili din motive de venituri reduse si situatia centralizatoare referitoare la clientii vulnerabili din motive de sanatate/varsta pe care le comunica in timp util operatorului.

 

Ce facilitati au clientii vulnerabili

Clientii vulnerabili din motive de venituri mici vor primi ajutoare financiare de institutiile statului cu atributii in domeniul protectiei sociale.

Clientii vulnerabili din motive de sanatate/varsta vor beneficia de urmatoarele:

– facturarea lunara a consumului de gaze naturale de catre furnizor pe baza citirii directe de operator/autocitirii de clientul vulnerabil a indexului echipamentului de masurare

– asigurarea de catre furnizor a accesului la centrul de relatii cu clientii prin modalitati specifice adaptate necesitatilor tuturor categoriilor de clienti vulnerabili din motive de sanatate/varsta, in aceleasi conditii comerciale oferite majoritatii clientilor finali.

 

Mai mult decat atat, furnizorii vor transmite gratuit, la cererea clientilor vulnerabili din motive de sanatate/varsta, conditiile comerciale de furnizare a gazelor naturale, a facturilor, a notificarilor, a plangerilor.

De asemenea, clientii vulnerabili din motive de sanatate/varsta pot cere furnizorului ca relatia cu acesta (autocitirea indexului echipamentului de masurare, transmiterea facturii pe numele si adresa de corespondenta a persoanei respective, notificari, plangeri etc.) sa se desfasoare prin intermediul unei terte persoane, imputernicita de titularul locului de consum. In alta ordine de idei, pentru acest tip de clienti, limitarile si intreruperile planificate vor fi reduse la minimum.

 

Related Posts