Scroll Top

Cum se calculeaza consumul la gaz?

consumul la gaz

Bun, deci acum ca am inteles ce-i cu toate numerele alea care apar în factura, hai sa vorbim putin despre cum se stabileste mai exact consumul la gaz. De unde stie furnizorul cat gaz natural ai consumat tu?

La Restart Energy te tinem mereu la curent cu datele de care ai nevoie. Fie ca este vorba de  informatii, fie ca este vorba de facturi sau costuri, ne poti contacta oricand si te vom ajuta cu drag. 

Dar sa revenim putin la ce ne intereseaza pentru moment. Valoarea totala a facturii tale este obtinuta prin inmultirea consumului (stabilit prin procesul de mai jos) cu fiecare din tarifele prezentate in articolul anterior (cel despre factura de gaz). 

Consumul tau de gaz este stabilit ca fiind diferenta între indexul actual si ultimul index.

Ce este un index?

Indexul contorului reprezinta valoarea afisata de contor, adica gazul consumat in metri cubi. 

Poate ai observat ca indexul afisat in factura nu coincide intotdeauna cu cel afisat de contorul din casa. De ce se intampla acest lucru? Nu este nicio inselatorie din partea operatorului de retea, stai linistit. El incearca sa citeasca toate contoarele, dar acest lucru este imposibil deoarece necesita foarte mult timp. 

Ei bine, citirea fizica a fiecarui contor din Romania e o treaba foarte consumatoare de timp, pe care operatorii de masura (cei care au obligatia de a citi contoare) nu o pot duce la bun sfarsit in fiecare luna. 

Astfel ca acesti operatori citesc contorul o data la cateva luni, iar in restul timpului, utilizeaza alte mijloace de stabilire a indexului, bineinteles, in conformitate cu prevederile legale in vigoare. 

Cum este stabilit indexul daca operatorii de masura nu au reusit sa il citeasca?

Conform legislatiei, următoarele modalitati de stabilire a indexului se pot utiliza in lipsa unei citiri fizice la fata locului: 

  1. Indexul este stabilit pe baza autocitirii contorului de catre tine, clientul final, si transmiterii acestuia catre furnizor;
  2. Daca nu citesti indexul si nu-l transmiti la timp furnizorului, acesta stabileste indexul astfel:

– pe baza unui consum estimat de gaz, prevăzut într-o convenție de consum stabilită de comun acord cu tine;

– pe baza unui consum estimat de furnizor, în funcție de cele mai recente citiri (consumul va fi aproximativ egal cu cel din lunile trecute);

– pe baza unui consum estimat de furnizor, având în vedere consumul din perioada similară a anului precedent (procedeu utilizat mai des, deoarece evidentiaza corect diferentele dintre gazul consumat vara si cel consumat iarna).

In cazul citirii indexului prin aceste metode, atunci cand operatorul vine la  dumneavoastra sa va citeasca fizic contorul, veti primi o factura de regularizare. Pe aceasta factura veti putea vedea returnarea sumelor aferente estimarilor (sau costuri suplimentare, in cazul in care consumul la gaz estimat a fost mai mic decat cel real).

Dar cum se stabilește consumul de gaz natural?

Cifra finala de pe factura este diferita fata de ce afiseaza contorul tau, deoarece furnizorii sunt obligati prin lege sa masoare consumul la gaz in MWh sau KWh.

Pentru a afisa consumul in MWh, de exemplu, se inmulteste  numarul de metri cubi de gaz consumati (cel afisat de contor) cu puterea calorifica superioara a gazului (PCS).

PCS (Puterea Calorifica Auperioara) reprezinta cantitatea de caldura degajata prin arderea unui metru cub de gaze naturale in aer. Aceasta este exprimata in kWh/mc si poate varia in functie de multi factori, ca de exemplu compozitia chimica a gazelor sau sursa lor de provenienta.

PCS poate varia de la o luna la alta, insa niciodata semnificativ. In general, PCS se mentine in zona valorilor 10-11.

In concluzie, consumul afisat pe factura în MWh (sau kWh) este pur și simplu consumul tau în metri cubi (cel afisat pe contor) inmultit cu puterea calorifica superioara (PCS), in felul urmator:

consumul exprimat in MWh (kWh)= consumul la gaz exprimat in metri cubi x PCS

Acum ca te-ai lamurit ca furnizorii nu incearca sa te insele, ci doar sunt obligati de lege sa masoare consumul la gaz intr-un mod putin mai ciudat, poti arunca o privire peste optiunile noastre

Daca vrei sa fii intotdeauna la curent cu factura ta si vrei sa ai acces constant la cele mai bune preturi si oferte, te invitam sa alegi una din ofertele Restart la Gaz, in topul celor mai bune preturi din Romania!