Scroll Top

Gazoduct israelian: gaz natural fără Rusia | Restart Energy

gazoduct-UE-stiri
Un gazoduct israelian: soluţia UE pentru gaz natural fără Rusia

Israelul şi câteva state din Europa au convenit să dezvolte un proiect cu gaz natural Mediteraneean, care constă în pomparea de gaze naturale din această ţară către Europa prin cel mai lung gazoduct submarin construit vreodată.

Furnizori de încredere pentru gaz natural 

S-a semnat un acord preliminar cu Grecia, Cipru şi Italia, iar gazoductul se va extinde pe aproximativ 2.000 de kilometri pe fundul Mării Mediterane, ce va lega câmpurile gazifere din Israel şi Cipru cu Grecia şi posibil Italia, costurile totale urmând să se ridice la 6 miliarde de euro.

După o întâlnire la Tel Aviv între miniştrii energiei din Israel, Cipru, Grecia şi Italia, comisarul european pe probleme de climat şi energie, Miguel Arias Cannete, este convins că proiectul va „întruni toate condiţiile relevante“ pentru a face un angajament financiar posibil.

Canete a ţinut să puncteze că Cipru şi Israel reprezintă furnizori pe care te poţi baza şi că rezervele lor de gaze vor fi o contribuţie valoroasă pentru strategia UE de „diversificare a surselor, rutelor şi furnizorilor“. În viziunea lui Canete noul gazoduct va conduce către reducerea dependenţei de Rusia.

Anul 2025 – final de linie?

În Israel s-au descoperit peste 900 de miliarde de metri cubi de gaz în larg, iar câteva analize arată  încă 2.200 de miliarde de metri cubi care așteaptă să fie exploatate. Împreună cu piața europeană, se explorează opțiuni de export către Turcia, Egipt și Iordania.

Ministrul israelian al energiei, Yuval Steinitz, a susţinut că acest proiect dezvoltă cea mai lungă și cea mai adâncă conductă de gaze submarine din lume. Finalizarea proiectului a fost programată provizoriu pentru anul 2025, dar se încearcă scurtarea perioadei.

Pentru Israel, care a semnat acorduri preliminare sau finale de furnizare de gaze naturale cu Iordanul, Egiptul şi Autoritatea Pales­tiniană, noul gazoduct ar reprezenta cel mai îndrăzneţ pariu al său în cadrul eforturilor sale de a deveni un exportator de energie de top.

Steinitz a declarat că gazoductul ar putea fi extins la alte ţări din vestul Europei şi Balcani pe viitor.

Costuri totale de 6 miliarde de euro pentru conducta de gaz natural

Elio Ruggeri, directorul executiv al IGI Poseidon, deţinătorul proiectelor,  a declarat că un studiu de fezabilitate a fost finalizat și că în următorii câțiva ani se vor concentra pe “activități de dezvoltare corespunzătoare”, cu o decizie finală de investiții așteptată până în 2020. IGI Poseidon este un acord între Grecia, DEPA, și grupul energetic italian Edison.

Ruggeri susţine că estimarea este că această conductă va costa 5 miliarde de euro pentru a ajunge la sistemul grec și 6 miliarde de euro pentru sistemul italian.

Ministrul israelian a discutat despre acest proiect şi alte proiecte energetice cu JPMorgan, Morgan Stanley, Goldman Sachs şi alte bănci, iar interesul investitorilor se arată a fi promiţător încăt se poate pregăti terenul pentru gazoduct.

Israel, ce a semnat acorduri preliminare sau finale de furnizare de gaze naturale cu Iordanul, Autoritatea Pales­tiniană şi Egiptul, noul gazoduct reprezentă cea mai curajoasă mutare în cadrul eforturilor sale de a deveni un exportator de energie de top.

Pe de altă parte, în scena unor preţuri scăzute ale gazelor naturale şi incertitudinilor privitoare la riscurile de ordin politic, întreaga iniţiativă ar putea fi întâmpinată însă cu scepticism de industrie.

Sursă ştiri: Deutsche Welle

Related Posts