Scroll Top

Știința panourilor solare: componență și mod de funcționare

Panourile fotovoltaice au câștigat popularitate în ultimul deceniu ca sursă alternativă de energie. Știința panourilor solare este fascinantă. Este un prim exemplu al modului în care putem valorifica energia regenerabilă pentru a ne alimenta casele și afacerile. Unul dintre avantajele cheie ale panourilor solare este că necesită foarte puțină întreținere. Odată instalat, un sistem fotovoltaic poate genera energie electrică timp de 25 de ani (poate chiar mai mult). Acest lucru face din panourile solare o sursă de energie extrem de rentabilă pe termen lung.

Pe lângă rentabilitatea lor, panourile solare oferă și o serie de beneficii pentru mediu. Folosind energie regenerabilă pentru a ne alimenta casele și afacerile, putem reduce dependența de combustibilii fosili și putem ajuta la atenuarea efectelor schimbărilor climatice. În plus, costul panourilor solare a scăzut constant în ultimul deceniu și multe guverne oferă stimulente și credite fiscale pentru a încuraja adoptarea energiei solare. Valorificând puterea soarelui, putem crea un viitor mai curat și mai durabil pentru noi și familiile noastre, dar și pentru generațiile viitoare.

Componența panourilor fotovoltaice

Majoritatea panourilor disponibile pe piață sunt fabricate din siliciu monocristalin, policristalin sau subțire („amorf”). Vom prezenta mai departe în acest articol care sunt părțile necesare pentru fabricarea unui panou solar.

  • Celulele solare din siliciu transformă lumina Soarelui în energie electrică folosind efectul fotovoltaic.
  • Cadrul metalic (de obicei din aluminiu) este util din mai multe motive. De exemplu, protejează panourile solare împotriva condițiilor meteorologice nefavorabile.
  • Foaia de carcasă de sticlă are de obicei 6-7 milimetri grosime. Deși este subțire, joacă un rol important în protejarea celulelor solare de siliciu din interior.
  • Cablul standard de 12 V ajută la reglarea cantității de energie transferată în invertor, ajutând la durabilitatea și eficiența modulului solar.
  • Firele de magistrală sunt folosite pentru a conecta celulele solare de siliciu în paralel.

Tipuri de panouri solare

Totuși, celulele de siliciu singure nu pot furniza energie electrică. Acestea sunt asociate cu o carcasă și un cablu metalic, care permit electronilor celulei solare să furnizeze energie utilă. Siliciul vine într-o serie de structuri celulare diferite. Iată care sunt acestea tipurile de panouri solare existente pe piață.

  1. Panourile solare monocristaline sunt produse dintr-un bloc mare de siliciu. Procesul de fabricație implică tăierea unor plachete individuale de siliciu care pot fi fixate pe un panou solar. Celulele de siliciu monocristalin sunt mai eficiente decât celulele solare policristaline sau amorfe.
  2. Celulele solare policristaline sunt, de asemenea, celule de siliciu. Acestea sunt produse prin topirea mai multor cristale de siliciu împreună. Celulele policristaline sunt mai puțin eficiente decât celulele monocristaline, dar sunt și mai puțin costisitoare, sunt de părere specialiștii.
  3. Celulele de siliciu amorf sunt necristaline. Sunt atașate la un substrat precum sticlă, plastic sau metal.
Știința panourilor solare nu este deloc complicată și putem să creăm un viitor curat și sigur cu ajutorul energiei solare
Știința panourilor solare nu este deloc complicată și putem să creăm un viitor curat și sigur cu ajutorul energiei solare

Știința panourilor solare: cum funcționează fotovoltaicele

Panourile solare sunt alcătuite din grupuri de celule fotovoltaice care preiau energie de la Soare pentru a produce electricitate. Aceste celule fotovoltaice convertesc lumina solară în electricitate prin stabilirea unui câmp electric între o sarcină pozitivă și una negativă. Cu cât ai mai multe panouri, cu atât poți genera mai multă energie. Când un foton de lumină solară lovește celula, eliberează electronii din atomii lor. Acești electroni eliberați sunt apoi capabili să circule între conductori și prin circuit pentru a genera electricitate. Această electricitate de curent continuu se duce într-o singură direcție prin circuit, de la partea negativă la partea pozitivă. Cu toate acestea, curentul trebuie să fie trecut printr-un invertor pentru a-l transforma în curent alternativ.

Apelează la specialiștii Restart Energy și află ce sistem fotovoltaic se potrivește casei sau afacerii tale!