Scroll Top

Tot ce trebuie să știi despre panourile fotovoltaice

Tot ce trebuie să știi despre panourile fotovoltaice

Sunt panourile fotovoltaice eficiente și sustenabile?

Sustenabilitatea şi consumul responsabil al energiei electrice au devenit prioritare în ultimele decenii. Odată cu creșterea rezilienței faţă de problema schimbării climatice şi cea a scadenței resurselor naturale, folosirea panourilor fotovoltaice este tot mai frecventă. Totuși, puțini știu despre tehnologia care stă la baza acestor panouri şi ce beneficii aduc!

Acest articol îți va răspunde la toate întrebările elementare legate de panourile fotovoltaice, îți va sugera câteva întrebuințări şi îți va comunica beneficiile panourilor solare.  

Ce sunt panourile fotovoltaice?

Panourile fotovoltaice fac parte din structura panourilor solare. Tehnologia fotovoltaică permite transformarea luminii solare în voltaj. Apoi, voltajul este transformat în energie electrică de către panoul solar propriu-zis. Acest fenomen are la bază celule materialelor semi-conductoare, care sunt stimulate la nivelul electronilor.

Ca material semi-conductor este utilizat siliconul în variațiile sale: poli-silicon (cea mai accesibilă variantă) , silicon mono-cristalin sau poli-cristalin.

Consumul energetic

Fiecare celulă fotovoltaică capturează 11-15% din totalul energiei solare, iar modelele mai recente capturează 20%. Astfel, o singură celulă fotovoltaică ar putea produce aproximativ 0.5-0.6 V.

Dacă vrei să afli câtă energie vei putea obține, trebuie să știi că există panouri solare cu un număr variat de celule fotovoltaice, generând suficientă energie electrică. Cu 5 ore de soare pe zi pentru un panou solar care produce 290 W rezultă în circa 1.5 kWh.

În ansamblu, aceasta este o formulă generală pentru calculul eficienței panourilor solare:

Eficiența (%) = [Puterea nominală(Watt)/Suprafață] *100

Poți folosi această formulă pentru a putea alege un panou solar compatibil cu necesitățile tale energetice.

Unde pot folosi energia produsă de panourile fotovoltaice?

În general, energia obținută din panourile fotovoltaice este folosită în alimentarea electrică a aparatului de aer condiționat sau a sistemului de încălzire.

În dependență de puterea pe care ți-o oferă panourile solare, poți să folosești energia electrică obținută imediat sau să o stochezi în baterii. Acestea pot depozita energia pentru a putea fi utilizată independent sau în mix cu alte resurse energetice furnizate din exterior.

În ansamblu, panourile fotovoltaice sunt o investiție minunată în producerea propriei energii verzi, care contribuie şi la reducerea facturilor la curent.

Poți deveni prosumator

Odată cu instalarea panourilor solare începi a produce propria energie electrică! Acest fapt face ca să fii mai independent şi responsabil energetic. Panourile fotovoltaice îți vor oferi libertatea de a produce şi utiliza energia electrică din confortul propriei locuințe.

Dacă ai visat vreodată să devii un furnizor energetic, acum poți să te bucuri de o realitate care face acest lucru posibil.

Independența pe care o ai îți dă voie să gestionezi şi să direcționezi energia produsă în orice sarcină casnică şi să economisești bani lunar!

Faci un pas spre sustenabilitate

Pe lângă faptul că energia solară este pur ecologică şi inepuizabilă în exploatare, a fi prosumator contribuie la descentralizarea industriei energetice. Panourile fotovoltaice contribuie la o producere la scală mică, locală şi verde a electricității care reduc consumul combustiilor fosili la scală largă.

Dacă devii producătorul şi consumatorul energiei solare ești sigur că faci un pas spre o comunitate mai sustenabilă şi responsabilă.

Related Posts