Scroll Top

Ce este reciclarea selectivă?

Reciclarea selectiva
  1. De ce trebuie să optam pentru reciclare selectiva, in cazul  aparatelor electrice și electronice?

Reciclarea selectivă – colectarea deșeurilor în containere diferite, special amenajate și inscripționate pentru diversele categorii, urmată de reciclarea lor. Avantajul reciclării materialelor folosite este reducerea consumului și conservarea  resurselor naturale dar și a poluării, precum și scăderea cantității deșeurilor.

Dacă fierul de călcat, aspiratorul, aparatul de aer condiționat, mașina de spălat sau alt echipament electrocasnic sau de birou s-a stricat sau vrei să îl înlocuiești cu unul nou, legea te obligă să ai grijă ca cel vechi să ajungă la reciclare. Este ilegal să arunci electrocasnice vechi sau defecte sau uzate la gunoi, pe stradă sau în natură! Riști amenzi și penalizări!

Știai că? Majoritatea componentelor unui aparat electronic sau electrocasnic sunt non-biodegradabile și pot rămâne în mediul înconjurător peste 150 de ani.

Deșeurile depozitate necorespunzător poluează solul, apa și aerul, ne afectează tuturor sănătatea și pot genera apariția unor boli precum cancer, alergii, sterilitate și afecțiuni ale inimii. În general, deșeurile electrice conțin metale grele și substanțe toxice. Nu păstra electrocasnicele inutile în gospodărie sau la locul de muncă, deoarece ocupă spațiu și pot emana substanțe toxice. Procesul de reciclare elimină în siguranță substanțele periculoase și recuperează materiile care pot fi refolosite din deșeurile electrice sau electronice.

Cum scapi de deșeurile aparatelor electrice defecte?

Este foarte simplu să reciclezi în mod legal și corect orice deșeu al unui echipament electric sau electronic, oriunde ai fi, în România. La o simplă căutare pe internet găsești toate informațiile. Un exemplu concret este și Asociația RoRec, care te scapă gratuit de deșeuri, preluându-le direct de la domiciliul sau locul tău de muncă printr-un simplu apel telefonic gratuit la TelVerde 0800 444 800. Sau o altă variantă ar fi să duci aparatul defect (fier de călcat, aspirator, electrocasnice de bucătărie) la cel mai apropiat punct de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), pe care îl poți găsi ușor aici: http://www.rorec.ro/reteaua-nationala-de-colectare/

  1. Reciclare selectiva: procedura prin care reciclăm corect deșeurile din casă!

O reciclare corectă are la bază  separarea deşeurilor reciclabile precum: sticla, plasticul, hârtia, metalul, și depozitarea lor la pubele corespunzătoare.

În containerele albastre se depozitează deșeurile din hârtie și carton, în cele galbene, plastic și metal, iar sticla se depozitează în containerul verde. Operatorii de salubritate care au obligaţia să ridice separat containerele şi să deverse conţinutul pe rampe speciale de reciclare.

SE RECICLEAZĂ:

Metal: se reciclează dozele de băuturi şi recipientele de conserve

Sticlă: se pot colecta selectiv sticlele de băuturi şi recipientele de produse alimentare, dar nu şi geamurile, oglinzile, ghivecele, becurile şi paharele

Plastic: se pot recicla recipientele pentru băuturi, cele pentru produse lactate, ale produselor cosmetice şi detergenţilor, caserolele din plastic şi polistiren şi pungile de plastic. Nu se colectează selectiv capacele recipientelor care nu sunt din plastic, ghivecele de plastic, produsele mixte (plastic+metal)

Hârtie: se pot recicla ambalajele de hârtie şi carton, cutiile de carton pentru băuturi. Nu se colectează selectiv hârtia cerată şi produsele mixte (hârtie combinată cu metal)

Baterii şi acumulatori (conţin metale periculoase)

Acumulatorii de maşină (conţin metale periculoase)

Ulei uzat (alimentar şi auto) şi grăsimi vegetale: poluează atât apa, cât şi solul

DEEE (deşeuri electrice electronice şi electrocasnice): componente de calculatoare, toner de imprimantă, telefoane mobile şi accesorii, electrocasnice etc

Neoane, becuri economice (conţin mercur şi nu trebuie să ajungă în sol şi în apă)

Se recilează: deşeuri metalice feroase şi neferoase, lemn, textile

NU SE RECICLEAZĂ:

Deşeuri de hârtie, carton contaminate cu resturi de mâncare, grăsimi sau vopsele

Şerveţele şi hârtie igienică

Hârtii cu capse, hârtie cerată sau plastificată

CD-uri, DVD-uri, seringi

Plastic din ambalaje (de ex. pungi chipsuri, napolitane, pufuleţi etc

Ambalaje de plastic care au conţinut substanţe toxice, corozive sau ulei de motor

Sfaturi utile: – sortează întotdeauna pe categorii gunoiul pe care îl produci

-respectă indicațiile de pe pubelele de colectare selectivă și nu amesteca materialele între ele

-promovează conceptul de colectare selectivă

-cumpără mereu baterii reîncărcabile

-donează lucrurile de care nu mai ai nevoie (haine, jucării, mobilier, etc.)

Bine de știut!

Câteva informații utile care să ne facă conștienți de importanța reciclării și riscurile la care ne supunem dacă nu avem grijă de mediul înconjurător.

-o tonă de hârtie reciclată salvează de la tăiere 15 arbori maturi

-PET-ul reciclat poate fi folosit pentru a fabrica noi produse: covoare, machete, material pentru tricouri, încălţăminte, pulovere şi jachete, genţi, umplutură pentru haine de iarnă sau saci de dormit şi chiar jucării

-sticla poate fi reciclată la infinit deoarece structura sa nu se deteriorează la reprocesare

-un cartuş de imprimantă obişnuit se descompune în peste 450 de ani

-bateriile conţin metale periculoase, care poluează mediul: mercur, plumb, cadmiu, nichel, litiu

-se estimează că pungile de plastic şi alte deşeuri din acest material, aruncate în ocean, duc la moartea a peste 1 milion de fiinţe marine anual.

-reciclarea unei singure sticle de plastic ar economisi atâta energie cât să ţină un bec de 60W aprins timp de 6 ore.

-o singură doză de aluminiu reciclată economiseşte destulă energie cât să asigure funcţionarea unui televizor pentru 3 ore.

-becurile economice conţin mercur. De aceea, ar trebui reciclate, nu aruncate la groapa de gunoi.

-plasticul se descompune într-o perioadă ce variază între 100 şi 400 de ani.

-procesul de reciclare a hârtiei generează cu 70% mai puţină poluare decât producerea hârtiei din materie primă.

-uleiul este unul dintre cele mai mari surse de poluare a apei, un litru de ulei uzat poate contamina circa 1 milion de litri de apă. În acelaşi timp, are efect negativ asupra canalizării şi asupra funcţionării staţiilor de epurare, ducând până la blocarea şi distrugerea acestora.

-pentru a compensa pierderea de copaci din ultimul deceniu, ar trebui ca fiecare persoană de pe Pământ să planteze 2 copaci pe an şi să-i îngrijească timp de 10 ani.

-numărul de pungi de plastic folosite anual în România este de 5 miliarde. Doar 1% din pungile de plastic generate la nivel mondial se reciclează.

(sursă: hartareciclarii.ro)

 

Related Posts