Scroll Top

Schimbarea titularului in contractul de energie si gaz

schimbarea titularului in contractul de energie si gaz
Schimbarea titularului in contractul de energie si gaz

Multi oameni sunt interesati de schimbarea titularului in contractul de energie si gaz. Insa nu multi inteleg cum mai exact se realizeaza aceasta schimbare. Care sunt actele necesare pentru schimbarea titularului? Trebuie sa fac schimbarea in persoana, sau se poate online?

Toate aceste intrebari ne fac viata mai complicata. Asa ca, in acest articol, ne-am propus sa-ti venim in ajutor. Mai jos, explicam tot ce trebuie sa stii despre schimbarea titularului in contract. 

Asa ca, sa incepem cu inceputul.

Cerere schimbare titular contract electrica sau gaz

Ca in orice alt demers oficial, primul lucru de care ai nevoie este o cerere standard. De unde obtii o astfel de cerere? 

Poate ca in vremurile demult apuse, o astfel de cerere schimbare titular contract electrica ar fi trebuit sa vina in plic cu posta. Dar acum, daca faci schimbarea furnizorului la o companie  cu un sistem actualizat, online, in baza actelor pe care le trimiti, schimbarea titularului se face automat, fara necesitatea de a completa o cerere separata pe care sa o transmiti in prealabil.

Procesul e simplu si nu necesita deplasarea ta nici la vechiul furnizor, nici la cel unde vrei sa inchei un nou contract. Toate informatiile trebuie transmise noului furnizor, iar el se va ocupa de procesul necesar, inclusiv de solicitarea informatiilor de la vechiul tau furnizor, fara sa fie nevoie ca tu sa raspunzi la vreo intrebare. Dorim sa te incurajam sa faci modificarile de care ai nevoie fara teamă. Timpurile se schimba, iar furnizorii care iau aminte la nevoile clientilor sunt primii care te vor ajuta sa te bucuri de simplificarea proceselor.

Care este totusi lista de documente de care ai nevoie pentru schimbarea titularului? Iti explicam mai jos, in doar 3 subpuncte.

Acte necesare schimbare titular contract

Actele necesare pentru schimbarea titularului in contractul de energie sau gaz sunt:

  • Act de identitate – ca sa dovedesti, desigur, ca esti cine pretinzi ca ai fi;
  • Act de proprietate sau folosinta a spatiului – daca tu esti proprietarul imobilului, atunci vorbim de contractul de cumparare, mostenire, donatie, etc.
  • Copia ultimei facturi

Daca esti proprietarul locuintei, schimbarea titularului in contractul de energie sau gaz este cat se poate de simpla.

Schimbarea furnizorului si a titularului in cazul persoanelor care locuiesc in chirie

Daca esti, chirias, trebuie sa ai in vedere ca nu poti efectua o astfel de schimbare fara acordul proprietarului.

Ce inseamna asta? Inseamna ca vei avea nevoie de acordul scris al proprietarului in vederea schimbarii si de o copie dupa actul sau de identitate.

Tot asa, daca imobilul pentru care faci schimbarea are mai multi proprietari, vei avea nevoie de acordul tuturor inainte de a realiza schimbarea.

O varianta mai simpla in cazul chiriasilor este optiunea ca proprietarul imobilului sa fie titularul de contract, iar persoanele care locuiesc in chirie sa primeasca facturile in contul lor personal de e-mail pentru a efectua platile fara a fi nevoie de interventia proprietarului. In momentul incheierii contractului de chirie, proprietarul poate modifica datele de trimitere ale facturilor la o alta adresa de e-mail.

Desigur, fiecare furnizor este putin diferit. S-ar putea sa ti se ceara documente aditionale, in functie de caz. Dar in principal, astea sunt acte necesare contract energie electrica sau gaze de care trebuie sa stii.

Schimbarea titularului in contractul de energie si gaz

Desigur, realizarea schimbarii depinde de cum ati ales sa o faceti. Majoritatea romanilor aleg astazi metoda online. Este mai rapid si mai eficient asa. Nu trebuie sa te intorci din drum sa citesti contorul. Sau sa cauti innebunit Xerox daca n-ai copie dupa buletin.

Pentru schimbare titular contract energie sau gaz online, trebuie doar sa incarci poza cu documentele, si gata. Dupa 21 de zile de la procesarea schimbarii furnizorului, aceasta va deveni oficiala. Si gata!

Daca totusi esti mai de moda veche si ai ales schimbarea pe viu, dureaza putin mai mult. Trebuie sa ai toate documentele la tine si sa te duci s-astepti la ghiseu. Daca insisti sa faci schimbarea pe viu, iti sugeram sa contactezi mai intai furnizorul telefonic, mai ales in aceasta perioada.

Astfel, te asiguri ca ai toate documentele necesare si ca nu esti nevoit sa te intorci din drum!

Bun, deci stim totul despre acte necesare schimbare furnizor energie electrica. Hai sa vorbim despre cazuri particulare… 

Schimbare titular contract in caz de deces

De cele mai multe ori, avem nevoie sa schimbam titularul din contract din cauza ca fostul proprietar a decedat. Tu, ca succesor, ce trebuie sa faci? 

Relatia dintre furnizor si vechiul proprietar era reglementata de conditiile din contract. De cele mai multe ori, acestea prevad ca relatia dintre furnizor si succesor poate continua, daca acesta instiinteaza furnizorul in termen de 30 de zile de decesul fostului titular.

Desigur, nu e destul sa transmiti aceasta veste trista. Trebuie sa furnizezi si cateva documente doveditoare. 

Acte necesare schimbare titular in caz de deces:

Fii fara grija, acestea sunt la fel si pentru contractul de energie si cel de gaze!

  • Copie dupa actul de identitate a solicitantului/succesorului;
  • Copie dupa actul de deces al fostului titular de contract;
  • Copie dupa documentul care atesteaza statutul de mostenitor al solicitantului (poate fi vorba de un certificat de casatorie, nastere, sau de mostenitor);
  • Copie dupa actul de proprietate sau documentul care atesta dreptul solicitantului asupra spatiului respectiv.

La fel ca in cazul de mai sus, acestea pot fi transmise fizic sau online pentru schimbarea titularului in contractul de energie si gaz. Varianta cea mai usoara va fi sa le faci o fotografie cu telefonul si sa le trimiti prin e-mail. Pentru orice nelamuriri in privinta procedurii, te sfatuim sa contactezi departamentul Relatii Clienti al furnizorului.

Concluzie

Speram ca ai inteles, pe cat se poate, in ce consta schimbarea titularului in contractul de energie si gaz. Stim, suna complicat, mai ales la inceput. Dar de fapt, nu e asa de greu! 

Daca iti schimbi si furnizorul in momentul schimbarii titularului, noul contract se va face direct pe numele tau, in baza actelor doveditoare. Si pentru a face acest proces cat mai usor, multi furnizori, cum ar fi Restart Energy, iti stau acum la dispozitie in mediul digital! 

Astfel, tu poti realiza schimbarea titularului in contractul de energie si gaz chiar din confortul casei tale! 

Related Posts