Energie electrica
Cum definim conceptul de tranziție energetică și care sunt pașii concreți pentru transformarea sectorului
Avantajele și dezavantajele sistemelor fotovoltaice hibride
Sistemele fotovoltaice hibride combină atât funcționalitatea off-grid (prin adăugarea bateriilor), cât și conectarea la rețea prin invertoarele specializate. Acest tip de sistem utilizează panouri fotovoltaice pentru a transforma energia solară în energie electrică. Totodată, integrează și alte surse de energie și tehnologii de stocare pentru a asigura o sursă continuă…
Cum este construit un modul solar?
Panourile solare sunt elementul central al oricărui sistem fotovoltaic de producere a energiei electrice din surse regenerabile. Însă mai puțini știu că un modul solar ascunde o ingenioasă structură internă de zeci sau sute de componente microscopice. Este o forță a tehnologiei moderne, rezultatul a zeci de ani de cercetare…
Avantajele instalării unei centrale fotovoltaice în mediul rural
Dacă în mediul rural rețelele electrice lasă adeseori de dorit, iar facturile la curent sunt mari, centralele fotovoltaice rămân una dintre cele mai inteligente soluții pentru producerea propriei energii curate în gospodărie. Față de viața urbană, la țară ai avantajul suprafețelor mari care pot fi valorificate pentru instalarea panourilor solare.…
Cum a evoluat industria fotovoltaică în ultimii 10 ani
În ultimul deceniu, industria fotovoltaica și a echipamentelor solare a avut o dezvoltare explozivă, revoluționând sectorul energetic. Acest progres este produsul mai multor factori: scăderea accelerată a costurilor, creșterea eficienței modulelor și maturizarea soluțiilor de stocare a energiei. În 2012, panourile solare abia începeau să devină o alternativă viabilă la…
Monitorizarea și întreținerea la distanță a fermelor fotovoltaice
Atunci când te preocupă exploatarea durabilă a fermelor fotovoltaice, este important să cunoști care sunt metodele de monitorizare și întreținere a acestora de la distanță. Când ai o astfel de afacere remote, devine esențial să poți să urmărești performanțele și funcționarea echipamentelor fără a deplasa echipe la fața locului decât…
Optimizarea producției de energie solară – sfaturi esențiale
Producția de energie solară, curată și regenerabilă depinde de foarte mulți factori și de o strategie flexibilă. Însă, există câțiva pași esențiali pe care-i poți face pentru a optimiza producția energiei solare. Un aspect cheie este orientarea panourilor. Acestea trebuie poziționate cu fața către sud, în emisfera nordică, pentru a…
Cum funcționează conversia luminii în energie electrică?
Este cunoscut faptul că panourile solare sunt formate din celule fotovoltaice. Însă știați că fundamentale sunt semiconductoarele? Ele sunt responsabile pentru conversia luminii solare în energie electrică utilizabilă. Într-un conductor metalic, curentul este reprezentat de fluxul de electroni. Într-un semiconductor, curentul este reprezentat de fluxul de electroni sau de fluxul…
Panouri solare pentru încărcarea electrică a vehiculelor
Știi ce este nu numai ideal, ci posibil și rentabil pe lungă durată? Să îți încarci mașina electrică doar cu ajutorul soarelui! Alimentarea mașinilor electrice poate deveni „soare la ureche” datorită sistemelor de încărcare care utilizează energia solară. Panoul solar este un dispozitiv folosit pentru a transforma energia solară în…