09.10.2024

Restart Energy a finalizat un proiect fotovoltaic pentru compania Fileca Industry, în valoare de peste 300.000 de euro

• Centrala fotovoltaică are o putere de 396 kWp și produce anual 430 MWh;
  • Proiectul aduce o reducere a costului cu energia de aproximativ 90 000 de euro pe an și de peste 2 milioane de euro, pe întreaga durată de viață a sistemului;
  • Emisiile de CO2 vor fi reduse cu 135 tone pe an iar deșeurile radioactive cu aproximativ 1,3 kg pe an;
  • Restart Energy a finalizat până în prezent peste 150 de proiecte fotovoltaice și a instalat peste 50 MW care au capacitatea de a produce 20,54 GWh și cu ajutorul cărora au fost evitate 13 411 tone de emisii de CO2.
  • Portofoliul de proiecte fotovoltaice în curs de dezvoltare al Grupului Restart Energy este de peste 1 000 MWp.

București, Timișoara, 9 octombrie 2024. Restart Energy a finalizat implementarea unui proiect fotovoltaic pentru compania Fileca Industry în valoare de peste 300 000 de euro. Investiția beneficiarului va fi amortizată în aproximativ 4 ani de zile.

Proiectul este format din 852 panouri situate pe acoperișul imobilului aparținând beneficiarului, din localitatea Beclean, județul Bistrița-Năsăud.

Panourile acoperă o suprafață de 3 500 mp și vor produce 430 MWh de energie pe an, acoperind aproximativ 12% din consumul energetic al companiei.

„Ne bucurăm că am reușit să facem un pas important către un viitor energetic sustenabil, verde. Centrala fotovoltaică construită de Restart Energy ne ajută să evităm eliberarea în atmosferă a peste 3 300 de tone de CO2 în următorii 25 de ani, ceea ce echivalează cu o reducere de peste 2 milioane de euro a costurilor cu energia pe întreaga perioadă de viață a proiectului”, spune Giacomo Livi, Administrator Fileca Industry.

„Echipa Restart Energy asigură integral un proiect de eficientizare energetică, de la consultanță și documentație, până la proiectare și montare. Orice suprafață disponibilă – o hală industrială, un  teren sau chiar și o parcare – poate fi folosită pentru instalarea cu succes a unui sistem fotovoltaic care va reduce semnificativ costurile cu energia și va contribui la atenuarea efectelor schimbărilor climatice”, spune Armand Domuța, CEO & Founder Restart Energy.

În ianuarie 2021, Restart Energy a semnat un parteneriat cu fondul american Interlink Capital Strategies din Washington DC pentru finanțarea dezvoltării a 500 MW de proiecte  regenerabile în România până în 2025, în vederea furnizării de energie 100% verde produsă local către toți clienții finali.

În februarie 2021, Restart Energy a lansat cu succes prima emisiune de obligațiuni verzi convertibile din România care au fost listate la Bursa de Valori București, având codul REO26.

În iunie 2024, grupul Restart Energy a încheiat un contract de racordare cu Transelectrica în valoare de 56 de milioane de lei pentru un parc fotovoltaic de 500 MW, în urma căruia peste 200.000 de gospodării vor fi alimentate cu energie verde. Parcul fotovoltaic va produce anual peste 800 000 MWh și va ajuta la reducerea emisiilor de carbon cu aproximativ 400.000 tone pe an, respectiv 12 milioane de tone de CO2 evitate, pe toată perioada de viață a proiectului, însemnând beneficii de mediu în valoare de peste 1 miliard de dolari.

Portofoliul de proiecte fotovoltaice al Grupului Restart Energy în curs de dezvoltare este de peste 1.000 MWp.

În iunie 2024, Restart Energy a emis cea de-a doua emisiune de obligațiuni corporative, după cea din 2021, REO29E, care urmează să fie listată la Bursa de Valori București.

România are un potențial de investiții în industria energiei fotovoltaice ridicat, grație radiațiilor solare superioare țărilor din Europa Centrală, de Vest și de Nord, arată un studiu Neomar.

România se află pe locul 16 în Uniunea Europeană la capacități solare instalate, după țări ca Germania, Spania, Italia, Olanda, Franța, Polonia, Belgia, Grecia, Ungaria, Austria, Portugalia, Danemarca, Suedia, Cehia și Bulgaria. Cu toate acestea, potențialul de investiții al României este superior țărilor aflate pe poziții importante din top datorită calității radiațiilor solare din țara noastră.

Conform raportului Neomar, în România, numărul de beneficiari persoane juridice a ajuns la 14.579 la finalul lui 2023, echivalând cu o creștere de +180% 2023 versus 2022, după o creștere de +1.000% 2022 versus 2021. Totalul capacităților instalate de către beneficiari persoane juridice a ajuns la 863,5 MW, însemnând o creștere de +357% 2023 versus 2022, după o creștere de +991% 2022 versus 2021.

Prosumatorii persoane fizice înregistrați la finalul lui 2023 este de 91.575, reprezentând o creștere de +197% 2023 versus 2022, după o creștere de +170% 2022 versus 2021. Capacitățile instalate de către persoane fizice a ajuns la 615,4 MW la finalul anului trecut, însemnând  o creștere de +126% 2023 versus 2022, după o creștere de +366% 2022 versus 2021, conform aceleiași surse.

Despre Restart Energy

Restart Energy este o companie din prima linie în domeniul energiei care deține capital mixt româno-american. Cu o expertiză de peste 15 ani a echipei de management, Armand Domuța și Renato Doicaru înființează în 2015 Restart Energy ajungând în prezent la un portofoliu de peste 150 de proiecte de energie solară regenerabilă. Prin proiectele implementate, de tip EPC, compania oferă partenerilor săi stabilitate și predictibilitate și facilitează accesul acestora la energie. Restart Energy își asumă un rol regional și local major, acela de a ajuta companiile să își eficientizeze costurile și să își mărească profitabilitatea prin proiecte sustenabile de energie verde.

Restart Energy a obținut recent premiul Energy Transition Award, oferit de revista The Diplomat, distincția Transformational Leadership, din partea revistei Business Review și Premiul pentru excelență în Energie, Club Antreprenor.

Despre Fileca Industry S.A.

Înființată în 2003, la Beclean, județul Bistrița-Năsăud ca afacere de familie specializată în producția de fire pentru tricotaje și țesături, Fileca Industry este în prezent una dintre companiile lider din domeniu și face parte din grupul italian Ecafil Best Spa fondat în Calenzano, Italia, în 1948. Compania are peste 200 de angajați, o capacitate de producție de 1 milion de kilograme pe an și a încheiat anul 2023 cu o cifră de afaceri de 70.727.181 lei.

09.10.2024
Postat în:  Comunicate de presa