07.06.2024

Echipamente auxiliare indispensabile într-o instalație solară

Dacă vrei ca sistemul tău fotovoltaic să funcționeze, ai nevoie de echipamente auxiliare profesioniste, de calitate. In acest articol vă prezentăm principalele gadget-uri de care nu te poți dispensa într-o instalație solară.

Invertorul – Este ca un transformator care convertește curentul continuu produs de panouri în curent alternativ, pentru a fi livrat în rețea. Conversia produsă poate fi staționară sau cu urmărirea soarelui. Există mai multe modele, în funcție de puterea sistemului și destinația energiei (on-grid, hibrid, off-grid, monofazate sau trifazat).

Bateriile – Dacă nu ești conectat la rețea sau vrei autonomie off-grid, ai nevoie de acumulatori litiu-ion de înaltă performanță și cu cicluri multiple pentru stocarea energiei. Ideal e să fie compatibile cu invertorul. Pot fi de sine stătătoare sau integrate in invertor. Necesită echipamente de gestionare a încărcării/descărcării.

Electronică de putere – Reglează parametrii de funcționare, optimizează producția și protejează sistemul în caz de anomalii. Modulele MPPT asigură identificarea punctului de maximă putere al panourilor și controlează energizarea/dez-energizarea circuitelor. Protecțiile electro-mecanice apără sistemul în caz de scurgeri sau supratensiuni.

Senzorii și regulatoare – Senzorii de lumină, sarcină electrică, temperatură ajută la optimizarea captării și transferului de energie. Regulatoarele asigură echilibrarea tensiunii/curentului între panouri și în baterii.

Structura de fixare – Suporturile și elementele mecanice susțin în siguranță generatoarele pe acoperiș, în funcție de locație și condițiile de vreme. Racking-uri cu suporturi poziționabile permit orientarea optimă a panourilor. Consolele și elementele mecanice susțin in mod securizat ansamblurile de panouri pe acoperiș.

Cablajele dedicate – Un circuit bine dimensionat și cablat conduce fluxul de energie fără riscuri de la panouri la electronice și consumatori.

Aplicațiile de monitorizare – Ideale pentru a vedea live pe device performanța sistemului tău, istoricul producției și predicțiile meteo. Software-urile dedicate permit monitorizarea live a parametrilor sistemului și stocarea datelor, asigurând diagnoza performanței și creșterea eficienței.

Toate aceste echipamente auxiliare devenite standard în ultimii ani le oferă instalatorilor și utilizatorilor o gamă completă de soluții pentru proiectarea, implementarea și funcționarea impecabilă a sistemelor fotovoltaice on-grid sau off-grid, iar accesarea energiei curate devine tot mai ușoară și fiabilă.

Contactează specialiștii Restart Energy pentru asistența cea mai eficientă in etapele de dotare a sistemului tău fotovoltaic.

Te-ar putea interesa și