08.08.2024

Cum să alegi cel mai bun sistem fotovoltaic pentru casa ta

Vrei să reduci costurile facturilor și să-ți asiguri consumul de energie prin instalarea unui sistem fotovoltaic? Gândește-te mai întâi necesitățile energetice și spațiul disponibil și mai apoi la tehnologia ideală.

1. Determină consumul de energie în casa ta

În primul rând, este necesar să estimezi câtă energie se consumă în medie în casa ta, în kWh. Calculul consumului de energie se face, cel mai simplu, prin consultarea facturilor de electricitate din ultimul an. Ulterior, trebuie identificate și vârfurile de consum, pentru a determina capacitatea optimă a sistemului fotovoltaic. Care este momentul din zi în care consumul de energie este cel mai ridicat?

Capacitatea unui sistem fotovoltaic presupune puterea maximă generată, în condiții climatice și de funcționare ideale. Pentru a determina dacă acoperă acoperă nevoile energetice ale locuinței tale, se determină eficiența sistemului per unitate de suprafață. Asta înseamnă că și spațiul disponibil joacă un rol important.

sistem fotovoltaic

2. Calculează disponibilitatea în materie de spațiu

Indiferent că plănuiești să montezi un sistem fotovoltaic pe acoperiș sau la sol, gândește-te cât spațiu ai la dispoziție. Apoi, asigură-te că suprafața luată în calcul, în cazul acoperișului, poate suporta greutatea panourilor. Iar pentru o estimare cât mai corectă a potențialei energii generate, verifică în ce măsură spațiul pentru montare este expus la soare. Urmărește umbra copacilor, clădirile din împrejurimi și unghiul din care bate lumina soarelui.

3. Decide-te asupra tehnologiei fotovoltaice

Ultimul pas este alegerea unui sistem fotovoltaic optim pentru bugetul și nevoile tale. În funcție de condițiile determinate anterior, ce tehnologie crezi că te avantajează?

Panourile monocristaline sunt mai eficiente, dar și mai scumpe. Sunt recomandate dacă ai un consum de energie ridicat sau un spațiu disponibil restrâns. Însă dacă spațiul nu este o problemă, ci bugetul, panourile policristaline sunt mai accesibile ca preț. Plănuiai să folosești acoperișul pentru a monta un sistem fotovoltaic, dar greutatea lui te pune în dificultate? Poți opta pentru panouri cu film subțire. Sunt flexibile și mai ușoare.

Ai nevoie de o mână de ajutor? Apelează la specialiștii Restart Energy, pentru a determina împreună soluția energetică cu cel mai bun raport calitate-preț pentru casa ta.

Te-ar putea interesa și