18.06.2024

Intreținerea panourilor solare pentru o performanță maximă

Curățarea, mentenanța și întreținerea optimă a panourilor fotovoltaice reprezintă cheia eficienței unui sistem fotovoltaic pe termen lung.

Pentru a asigura o productivitate ridicată pe tot parcursul duratei lor de funcționare îndelungată, panourile fotovoltaice au nevoie de o întreținere corespunzătoare, prin eliminarea factorilor care reduc din randamentul conversiei energetice.

Principalii inamici ai modulelor solare o reprezintă praful, poluanții atmosferici și mucegaiurile, care se depun pe suprafața celulelor și opacizează treptat stratul de protecție. Acest fenomen, denumit de ingineri “soiling loss”, poate scădea producția cu până la 25%. O curățare periodică, de 2-4 ori pe an în funcție de mediul poluat, este necesară pentru depistarea timpurie a deteriorărilor și menținerea eficienței la peste 90% din valorile inițiale pe durata garanției de 25 ani.

Dintre metodele sustenabile de curățare a panourilor fotovoltaice amintim:

  • Ștersul cu o perie sau cârpă moale, îndepărtând praful fără a folosi substanțe chimice.
  • Folosirea apei calde cu puțin săpun neutru. Se recomandă o soluție slabă de săpun lichid ecologic amestecat cu apă din belșug.
  • Ramurile, frunzele și gunoiul uscat se pot îndepărta manual fără să atingi suprafața panourilor și să riști lezarea senzorilor solari.
  • Unele companii folosesc mașini robotizate care curăță panourile fără utilizarea vreunui lichid. Aceste aparate funcționează pe bază de aer sau adeseori chiar abur.
  • Produse naturale precum bicarbonatul de sodiu, oțetul sau lămâia – Se aplică soluțiile diluate și se clătesc apoi cu apă.
  • Evitarea solvenților agresivi, a benzinei, detergenților sau substanțelor chimice toxice, care pot deteriora panourile.
  • Verificarea sistematică a armăturilor și a cablajelor protejează împotriva coroziunii.

Monitorizarea performanței panourilor fotovoltaice prin aplicații dedicate este o metodă sigură de a detecta preventiv scăderile de randament, permițând intervenții imediate pentru asigurarea maximizării eficienței energetice pe întreaga perioadă de viață a sistemului.

Ține aproape echipe profesioniste, care știu să facă față oricărei provocări de mentenanță, precum Restart Energy!

 

Te-ar putea interesa și