Inovatie energie
5 lucruri pe care trebuie să le știi la achiziția de panouri fotovoltaice
De ce tranziția către energie verde este esențială pentru IMM-uri
Într-o lume în continuă schimbare, tranziția către energie verde devine tot mai importantă pentru afaceri, inclusiv pentru IMM-uri. Schimbările climatice și costurile tot mai mari ale energiei impun adaptarea la noile realități economice și de mediu. IMM-urile sunt o parte semnificativă din economia globală și au nevoie de soluții sustenabile…
Cum definim conceptul de tranziție energetică și care sunt pașii concreți pentru transformarea sectorului
Nivelurile emisiilor globale de dioxid de carbon (CO2) trebuie reduse la jumătate până în 2030, astfel încât să poată fi evitată creșterea frecvenței și a gravității fenomenelor climatice extreme. În 2015, liderii mondiali s-au reunit la summitul Organizației Națiunilor Unite de la Paris și s-au angajat să utilizeze cele mai…
Tehnici non-convenționale pentru creșterea randamentului panourilor
Adoptarea unor astfel de metode originale, bazate pe noi materiale hibride sau multiplicarea interacțiunilor fotonice, poate conduce la creșteri semnificative randamentului captării și transformării energiei solare. Dincolo de evoluția materialelor bazate pe siliciu sau perovskite, cercetătorii explorează metode inovatoare pentru creșterea randamentului panourilor solare, cu impact major asupra sustenabilității sectorului…
Echipamente auxiliare indispensabile într-o instalație solară
Dacă vrei ca sistemul tău fotovoltaic să funcționeze, ai nevoie de echipamente auxiliare profesioniste, de calitate. In acest articol vă prezentăm principalele gadget-uri de care nu te poți dispensa într-o instalație solară. Invertorul – Este ca un transformator care convertește curentul continuu produs de panouri în curent alternativ, pentru a…
Avantajele și dezavantajele diferitelor tehnologii celulare
Industria producției de celule și module solare a cunoscut una din cele mai spectaculoase evoluții din ultimele decenii, datorită progreselor constante și continue. Se urmărește producerea de tehnologii solare mai eficiente, mai ieftine și cu o amprentă de carbon redusă. Cea mai răspândită tehnologie celulară rămâne cea a celulelor silicium-cristalin,…
Cât de util este calculatorul de dimensionare a sistemelor solare?
Pentru a afla dimensiunea corectă a sistemul fotovoltaic ales în funcție de nevoile energetice estimate, instalatorii experți folosesc adesea programe software dedicate, denumite generic „calculatoare de dimensionare fotovoltaice”. Însă cât de utile sunt acestea? Aceste calculatoare iau în calcul mai mulți parametri cruciali, precum: Consumul mediu anual de energie electrică…
Avantajele și dezavantajele sistemelor fotovoltaice hibride
Sistemele fotovoltaice hibride combină atât funcționalitatea off-grid (prin adăugarea bateriilor), cât și conectarea la rețea prin invertoarele specializate. Acest tip de sistem utilizează panouri fotovoltaice pentru a transforma energia solară în energie electrică. Totodată, integrează și alte surse de energie și tehnologii de stocare pentru a asigura o sursă continuă…
Tipuri de invertere solare și avantajele lor
Inverterele solare sunt dispozitive esențiale într-un sistem fotovoltaic. Au rolul de a converti curentul continuu generat de panourile solare în curent alternativ, care poate fi folosit direct în rețea sau stocat în baterii. Există câteva tipuri de invertere, în funcție de modul lor de funcționare. Cele mai răspândite sunt inverterele…
Optimizarea producției de energie solară prin sisteme de urmărire a soarelui
În loc să stea fixe, unele sisteme fotovoltaice au niște structuri mobile ce se pot mișca continuu să țină fața panourilor mereu către soare. Se numesc trackere sau sisteme de urmărire solară și sunt esențiale în optimizarea producției de energie solară într-un sistem fotovoltaic mai amplu. Funcționează pe baza unor…