14.12.2017

Ce combustibil se adoptă în tranzitia energetica?

Pe fondul unui tablou dezolant, cu sectoare de încălzire globală, se dorește tranzitia energetica către ridicarea pieței de energie verde și eficiență energetică. Un proces de transformare sigur, dar încet, care vrea să elimine emisiile de gaze cu efect de seră.

 

Tranzitia energetica este în topul necesităților globale

Șeful Comisiei de Industrii a Camerei Deputaților, Iulian Iancu susține că energia electrica va urca pe tron și va conduce întreaga lume.

“Tranziția despre care vorbim presupune o perioadă intermedieră. Suntem conștienți că revoluția tehnologică și cercetarea este singura care poate să înlocuiască provocarea acestei tranziții, dar în același timp suntem conștienți că până când vom avea la scară comercială aceste tehnologii și rezultatele din laboratoarele centrelor de cercetare ne trebuie un combustibil intermediar”, a explicat Iulian Iancu în cadrul conferinței Energy Transition 2017.

 

Este important să știm că Uniunea Europeană a pus în topul listei obiectivul pentru 2020 privind consumul final de energie. La fel este valid și pentru emisiile de gaze cu efect de seră. În 2015, emisiile de gaze cu efect de seră au fost reduse cu 22% sub nivelurile din 1990. UE este, de asemenea, pe drumul cel bun în sectorul surselor de energie regenerabile, în care, pe baza datelor din 2014, ponderea energiei din surse regenerabile a atins 16% din consumul final brut de energie al UE.

 

Gazul natural – soluția pentru tranzitia energetica?

Iulian Iancu, parlamentarul român a afirmat cu tărie că remediul pentru tranziția energetică este gazul natural. Unele state se axează deja în producția de energie, dar și pentru echilibrarea vârfurilor de sarcină din sistemele energetice naționale. Toate bune până aici, dar impedimentul rămâne prețul cerut de producători.

 

Care este linia de finish pentru tranzitia energetica?

Procesele din din cadrul tranziției energetice se doresc a avea un termen limită. Deputatul anunță că anul 2050 ar fi punctul de finalitate stabilit de mai multe state ale lumii.

“În urmă ci câteva zile, la Talin, țările baltice au anunțat că își propun ca până în 2050 să-și reducă dependența de nuclear, petrol și cărbune până aproape de zero. În orice caz energia regenerabilă să fie mult mai ieftină”, a afirmat  Iancu.

Schimbarea în viteză a mediului geopolitic trebuie să aibă la bază o uniune energetică pentru a proteja interesele economice pe termen lung și un echilibru în Europa.

Pașii către această uniune energetică s-au focusat către o securizare a aprovizionării cu energie pentru europeni. Se dorește creșterea exporturilor de soluții tehnologice cu emisii reduse de carbon și creșterea competitivității industriale.

În prezent, tehnologia ce susține energie regenerabilă au avut efecte uriașe la nivelul consumatorilor. Pe parcursul anului 2017, în România, energia electrică produsă din surse regenerabile a atins și 46% și 52%, pe anumite intervale orare și a determinat o scădere a prețului la producție de 30%.

14.12.2017
Postat în:  Energie regenerabila
Etichetat: 
Te-ar putea interesa și