16.03.2022

Ce este PNAER? Energia regenerabilă în România

Tot ce trebuie să știi despre energia regenerabilă în România de la evoluția acesteia până la trendurile curente

Energia regenerabilă este un subiect nici pe departe recent, însă cât se poate de urgent! O companie care vrea să fie mai sustenabilă trebuie să adopte un stil de consum mai verde şi neutru din punctul de vedere al amprentei de carbon pe care o lasă. Pentru a avea un impact pozitiv asupra societăţii, poţi alege energia solară ca un prim pas spre o activitate verde. 

Dacă ești în procesul de a te documenta despre subtilitățile energiei regenerabile pentru business-ul sau casa ta, să știi că ai dat peste un articol extrem de util. Aici vei afla informații despre istoria energiei regenerabile în România. Ce potențial are ea pe piața românească şi rolul panourilor solare în circuitul acestui tip de energie.

Evoluția sectorului energetic în România

Cartea Albă din 1997 şi Directiva privind promovarea electricității produse din surse de energie regenerabilă adoptată în 2001 (Directiva 2001/77/CE) au stabilit bazele. România şi-a putut începe dezvoltarea sectorului energiei regenerabile. În contextul în care statul a tranzitat spre o economie de piață, a fost necesară şi reglementarea sectorului energetic privat. 

PNAER (Planul Naţional de Acţiune în Domeniul Energiei din Surse Regenerabile) a fost aprobat în 2008, stabilind instalarea unor capacități de 148 de MW de energie provenită din surse fotovoltaice. Până în anul 2016, acest număr a fost de 10 ori mai mare (1.268 MW), fapt care demonstrează potențialul energiei solare în România.

Drumul României spre un consum energetic mai responsabil continuă cu rectificarea Acordului de la Paris în 2016. Prin acest document, România s-a obligat să reducă emisiile de carbon cu 43%. Aastfel, să facă ponderea energiei regenerabile de 30.7% şi să intensifice eficiența energetică cu 40.4%. 

În prezent toate estimările indică un potențial enorm al dezvoltării sectorului dat în România. Se crede că ponderea energiei din surse regenerabile în consumul final brut de energie electrică în 2025 va fi de 45.8%, cu potențialul instalațiilor de sisteme solare de 3.393 MW, ceea ce arată continua creștere a industriei.

Ce rol joacă sistemele solare în cadrul surselor de energie regenerabilă?

Energia solară face parte din cadrul energiilor regenerabile, alături de cele eoliene, geotermale şi hidroelectrice. Deși pare a fi mai puţin evident, panourile fotovoltaice capturează energia solară într-un mod accesibil şi avantajos, fapt care face energia solară să fie una dintre cele mai răspândite în comunitățile de rând, dar şi în afaceri.

Panourile solare sunt extrem de importante pentru că contribuie la descentralizarea sectorului energetic. Un panou solar e mult mai ieftin şi compact decât o turbină eoliană sau o proprie centrală hidroelectrică, fapt pentru care e mult mai convenabil să produci şi să consumi energia solară.

În același timp, panourile fotovoltaice îți oferă mai multă independență şi control în gestionarea propriului consum de electricitate. Să nu mai menționăm că ajută la reducerea amprentei de carbon – una dintre măsurile necesare combaterii schimbării climatice.

Rolul consumatorilor finali?

Consumatorii finali sunt cea din urmă entitate dintr-un lanț de distribuție. Altfel spus, aceștia consumă produsul final fabricat de o anumită industrie. Consumatorii finali pot fi atât persoanele fizice, cât şi cele juridice.

Care e rolul lor în sectorul energiei regenerabile?  În modelul clasic al economiei moderne, prețurile şi reglementările sunt stabilite de distribuitorii şi furnizorii energiei electrice. Aceste costuri sunt prestabilite, fără a oferi consumatorilor drepturi de a schimba situația acelor cifre direct sau indirect.

În cazul energiei solare, devii producător şi consumator ceea ce îți permite gestionarea propriilor date şi rate de consum. Independența pe care o ai în urma folosirii panourilor fotovoltaice îți permite să ai un buget mai flexibil. 

Pe lângă faptul că ești managerul propriului consum energetic, faci pași siguri spre o activitate sustenabilă şi susţii o lume cu mai puţine emisii de carbon. Devenind prosumator, defineşti un nou model al consumatorului final, care e prezent în toate etapele producerii şi consumului energetic. 

Compania ta poate fi un vehicul a schimbării spre o lume mai verde. Restart Energy este alături de tine în tranziţia ta spre o activitate mai sustenabilă. Nu ezita să apelezi consultanţii noştrii pentru mai multe detalii. 

Te-ar putea interesa și