Mixul de electricitate e un subiect care ar trebui să preocupe pe toată lumea. Indiferent că ești consumator casnic sau om de afaceri cu companii de întreținut, merită pusă întrebarea – electricitatea ta de unde vine?
Astăzi, ne-am propus să simplificăm pe cât se poate subiectul. Astfel ca, la finalul acestui articol, tu să înțelegi măcar punctele de bază ale mixului de electricitate.
Vei auzi termenul folosit, mai ales în legătură cu amprenta de carbon și criza climatică. Practic, este un termen „umbrelă” care se referă la diferitele surse de energie folosite pentru a genera electricitate.
Mixul de electricitate și energie sunt același lucru?
Vei vedea multe articole care folosesc, în mod greșit, termenii ca și cum s-ar referi la același lucru. Dar vezi tu, mixul de electricitate nu este același cu mixul de energie. Consumul energetic este compus din trei categorii principale:
- Transportul;
- Încălzirea;
- Electricitatea.
Când vorbim de mixul energetic, ne referim la mai multe surse de energie care contribuie la aceste domenii. Mixul de electricitate, în schimb, se referă strict la acele surse de energie ce generează electricitate.
E o diferență importantă, mai ales atunci când vorbim despre sustenabilitate. De ce? În primul rând, în mixul electric, vedem un procent mai mare de surse de energie regenerabile și cu amprentă de carbon joasă. Cu alte cuvinte, e necesar să avem în vedere și transportul și încălzirea, dacă vrem cu adevărat să creăm un viitor mai sustenabil.
Conform statisticilor, electricitatea nu constituie decât 23% din mixul de energie total.
De unde provine energia pe care o consumăm?
Aceleași statistici realizate la nivel european arătau că în 2020, 34.9% din energia României provenea din combustibili fosili (cărbune, petrol, gaze naturale). A doua cea mai mare sursă de energie o constituie centralele nucleare, cu un procent de 20.5%.
Avem apoi mai multe surse de energie verde, cum ar fi:
- Energia hidraulică (provenită din apă) – 28.1%;
- Energia eoliană (generată de vânt) – 12.4%;
- Energia solară (cea generată de lumina soarelui prin panouri fotovoltaice) – 3.1%.
Cu alte cuvinte, e bine, dar se poate și mai bine. În medie, doar 37% din electricitatea folosită la nivel global venea din surse regenerabile sau nucleare. Pentru a menține un echilibru în mixul național de energie, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri își propune ca până în 2030, să crească acest procentaj. Desigur, această inițiativă vine din directive europene. Unde, în 2020, producția de energie electrică din surse regenerabile nu depășea 23%, se speră ca aceasta să atingă 32% până în 2030.
Sisteme solare – un prim pas în direcția potrivită
Dar cum are UE de gând să atingă aceste ținte? Diversificând mixul de electricitate al fiecărei țări, astfel încât să se reducă energia din surse convenționale. Pentru asta, e nevoie să apelăm la surse alternative de energie, printre care panouri solare.
La nivel european, energia solară este sursa de energie verde cu cea mai rapidă creștere în popularitate. În 2020, piața de energie solară a crescut cu 18GW. Costul energiei solare a scăzut drastic în ultimii zece ani. Asta înseamnă că tranziția la energie solară este astăzi cu 82% mai ieftină decât în 2010.
În luna mai 2022, Uniunea Europeană a adoptat noi directive, în conformitate cu aceste tendințe. UE a dezvoltat un plan pentru a diversifica și mai mult mixul de electricitate, prin popularizarea panourilor fotovoltaice ca sursă principală.
E de datoria fiecăruia să ia în calcul cum poate adera și contribui la acest efort colectiv. Fie că folosești electricitate casnic sau că întreaga-ți firmă depinde de ea, mixul de electricitate nu e de luat în glumă. În prezent, panourile fotovoltaice sunt cea mai populară și cea mai eficientă sursă de energie renegerabilă pentru proprietatea ta.
Încă te întrebi cum poți face chiar tu diferența? Apelează la reprezentanții noștri pentru a afla cum se poate adapta pachetul Restart Solar la nevoile tale. Bucură-te de energie electrică dintr-o sursă regenerabilă și avantajoasă, atât pentru buzunar, cât și pentru planetă.