08.08.2023

Ce trebuie să faci dacă observi scăderea producției de energie a sistemului tău?

Scăderea producției de energie a sistemului tău se poate datora multor motive, începând de la condițiile meteorologice și până la deteriorarea panourilor de energie solară. Află cum poți determina dacă sistemul tău nu mai dă aceleași rezultate.

Verifică dacă panourile sunt curate

Scăderea producției de energie poate fi un rezultat al faptului că există praf, frunze, zăpadă sau alte obiecte care blochează razele soarelui din a fi interceptate de panourile solare. Pentru a asigura eficiența sistemului tău, este important să îl cureți regulat.

Asigură-te că sistemul tău nu este deteriorat

În cazul în care sistemul prezintă urme vizibile de deteriorare sau crăpături, scăderea producției de energie va persista până la reparațiile necesare.

Monitorizează umbrele

Dacă există clădiri, copaci sau alte elemente de urbanism care îți umbresc sistemul de panouri solare în anumite intervale ale zilei, producția de energia va fi redusă semnificativ. Într-un astfel de caz, se recomandă eliminarea structurilor care umbresc panourile, dacă este posibil.

Verifică invertoarele și cablarea sistemului

Invertoarele sunt responsabile pentru conversia curentului direct interceptat de către sistem, în curentul alternativ care alimentează casa sau afacerea ta. Dacă scăderea producției e cauzată de o eroare a invertoarelor, acestea vor afișa o eroare. De asemenea, este important să te asiguri că sistemul este cablat corespunzător.

Scăderea producției de energie cauzată de acumularea zăpezii pe panourile solare

Exclude condițiile meteorologice nefavorabile

Este inevitabil ca producția energiei să scadă în zilele înnorate sau în orice alte condiții meteo care cauzează absența soarelui. Însă, dacă aceasta este bruscă și apare în condiții meteo favorabile, poate fi vorba de o problemă tehnică.

Nu amâna mentenanța sistemului

Pentru o producție optimă de energie solară, este importantă o mentenanță regulată atât a sistemului, cât și a invertoarelor și a cablurilor.

Consultă un specialist

Dacă nu poți identifica pe cont propriu motivul scăderii producției, consultă instalatorul panourilor solare sau un tehnician specializat pentru o analiză tehnică detaliată.

Ia în considerare vechimea sistemului

Dacă sistemul nu mai funcționează în parametrii optimi, poți lua în considerare utilizarea unei noi generații de panouri solare care produc semnificativ mai multă energie, la aceleași condiții meteo.

Citește garanția

Dacă sistemul tău încă se află în garanție, este important să știi că unii distribuitori includ scăderea producției de energie drept clauză a garanției oferite.

Scăderea producției de energie cauzată de condiții meteorologice

Cu toate că panourile solare sunt gândite pentru a fi durabile și ușor de întreținut, tot poți întâmpina o scădere ocazională a producției de energie. Însă, monitorizarea și mentenanța regulată a sistemului tău este cheia pentru a te asigura că acesta operează optim.

Pentru sfaturi avizate de întreținere și verificare profesionistă a panourilor, apelați cu încredere la echipa Restart Energy! Vă punem la dispoziție expertiza noastră pentru o folosire cât mai îndelungată a panourilor dumneavoastră solare.

Te-ar putea interesa și