09.04.2024

Centrale agro-fotovoltaice – o soluție smart pentru agricultura durabilă

Panourile fotovoltaice permit producția de energie curată, regenerabilă, fiind un tip de centrală de energie curată ce poate fi aplicat la scară largă, fără a produce gaze de seră sau reziduuri periculoase pentru populație și mediu.

Sistemele agro-fotovoltaice sunt o soluție inventivă pentru agricultura durabilă din perspectivă energetică și productivă. Deoarece sunt bazate pe o tehnologie care produce energie verde și contribuie la creșterea recoltelor în același timp. Utilizarea duală crește randamentul financiar și extinde sursele de venituri ale unui proprietar de parc agro-fotovoltaic.

Structura care susține panourile deasupra culturilor devine un „acoperiș” care le protejează de ploaie, vânt, îngheț. Panourile blochează o parte din razele soarelui, așa că plantelor le rămân destulă căldură și lumină, fără a le usca tulpinile sau rădăcinile. Unele studii arată că recoltele cresc cu până la 25% în acest microclimat de sub panouri, pentru că  planta primește ce îi este necesar, iar evapo-transpirația se reduce, umiditatea solului crește.

Pe de altă parte, se produce și destul energie curată, care poate alimenta ferma, pompele de irigat sau clădirile utilitare. În ultimii ani s-au dezvoltat centrale fotovoltaice montate pe structuri ridicate câțiva metri deasupra culturilor. Panourile solare sunt orientate și înclinate optim pentru a permite penetrarea luminii, reducând însă radiatia directă cu până la 60%. Centralele agro-fotovoltaice produc de 3-5 ori mai multă energie electrică pe unitatea de suprafață comparativ cu sistemele clasice.

Dezvoltarea la scară industrială a sistemelor agro-fotovoltaice va deschide noi perspective pentru agricultura viitorului și electrificarea sustenabilă a zonelor rurale. Conceptul agriculturii regenerative este astfel unul dintre pilonii dezvoltării rurale durabile a viitorului.

Haide în comunitatea Restart Energy pentru a fi la curent cu cele mai noi

Te-ar putea interesa și