La nivel mondial, valoarea reducerii consumului de energie în clădiri a crescut considerabil. Când vorbim de clădiri eficiente energetic, ne referim la utilizarea de energie puțină într-un imobil pentru a efectua aceeași operațiune precum construcțiile care consumă energie ineficient. Și mai simplu spus, clădirile eficiente energetic folosesc diferite metode de construcție, materiale și alte resurse pentru a crea o structură mai eficientă din punct de vedere energetic. Prin urmare, este mai prietenoasă cu mediul.
În tranziția către un viitor cu emisii reduse de carbon, clădirile reprezintă o piesă vitală. Se întâmplă acest lucru, deoarece acestea sunt locul unde trăim, unde ne odihnim și unde lucrăm. Sunt responsabile pentru aproximativ 40% din consumul global de energie și pentru aproximativ o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Utilizarea eficientă a energiei în clădiri este una dintre cele mai accesibile căi de a reduce efectele negative ale schimbărilor climatice, problemelor de sănătate, șomajului și sărăciei. Mai mult, diminuează cheltuielile casnice și costurile de infrastructură. Totodată, educe emisiile de CO2. Tocmai de aceea, adoptarea tehnicilor de eficiență energetică în timpul construcției și exploatării clădirilor joacă un rol crucial în crearea unor orașe sustenabile în următorii ani.
Ce înseamnă o clădire eficientă din punct de vedere energetic
Eficiența energetică într-o clădire poate fi explicată prin câteva aspecte, pe care le vom detalia în rândurile de mai jos.
- Utilizarea materialelor de construcție cu energie scăzută încorporată. Acesta este un aspect vital.
Utilizarea materialelor cu energie redusă pentru construcția clădirilor este extrem de necesară pentru reducerea impactului încălzirii globale și pentru eficientizarea energetică a clădirii. - Design pasiv de clădire cu energie aproape zero. Clădirile eficiente energetic, cu design pasiv, presupun adoptarea tuturor strategiilor pasive solare în faza de proiectare înainte de începerea construcției efective. De exemplu, încălzire/răcire solară pasivă, iluminare naturală a clădirii și recipiente pentru colectarea apei de ploaie.
- Integrarea tehnologiilor de energie regenerabilă în clădire este o altă modalitate de a reduce consumul de energie și de a reduce amprenta de carbon.
- Folosirea echipamentelor eficiente din punct de vedere energetic.
Clădirile eficiente energetic: 5 beneficii pe termen lung
Îți prezentăm mai jos cinci beneficii pentru care eficientizarea energetică a clădirilor este importantă.
- Confort termic mai bun. Sistemele mecanice bine proiectate și componentele clădirii lucrează împreună pentru a gestiona temperaturile interioare confortabile.
- Economii și costuri reduse. O clădire eficientă energetic va crea avantajul unor costuri mai mici de energie, apă și întreținere.
- Emisii mai scăzute de carbon. Acest lucru implică un mediu înconjurător curat și sănătos. Clădirile eficiente din punct de vedere energetic au emisii mai mici de gaze cu efect de seră datorită dependenței reduse de combustibilii fosili.
- Sănătate și aer proaspăt. Ventilația continuă în întreaga clădire duce la o bunăstarea celor care locuiesc sau lucrează aici.
- Valoare mai mare a proprietății. Clădirile bine construite, eficiente din punct de vedere energetic, se vor vinde mai repede, la un preț corect.
Restart Energy te ajută să folosești energia solară în avantajul tău!