09.08.2024

Cum să alegi cele mai bune panouri fotovoltaice pentru casa ta: Sfaturi și recomandări

panouri fotovoltaice

Te-ai hotărât să îți reduci costurile la electricitate prin instalarea unor panouri fotovoltaice, dar nu știi ce trebuie luat în considerare? Experții Restart Energy au alcătuit o listă de sfaturi utile înainte de alege, printre care se enumeră nu doar eficiența panourilor, ci și parametrii climatici, de spațiu sau de consum care trebuie urmăriți.

Determină tipul de acoperiș și orientarea acestuia

Deși poți instala panouri solare și la sol, nu orice teren dispune de o suprafață disponibilă suficientă. În cazul panourile montate pe acoperișul casei, trebuie verificat tipul de acoperiș.

Este plat sau înclinat? Înclinația optimă depinde de latitudinea locației. Altfel, este nevoie să achiziționezi și suporturi ajustabile. Materialul din care este făcut acoperișul joacă și el un rol important în montarea eficientă și durabilă de panouri solare.

De asemenea, orientarea ideală a acoperișului este cea către sud, care facilitează captarea maximă a energiei solare. Dacă vorbim despre o altfel de orientare, există riscul să fie nevoie de un număr mai mare de panouri solare pentru a compensa captarea redusă.

Măsoară spațiul disponibil pentru instalarea de panouri fotovoltaice

Cu cât suprafața pe care o ai la dispoziție este mai mare, poți instala mai multe panouri cu o eficiență mai mică, care sunt și mai accesibile ca preț. Însă dacă spațiul este restrâns, va fi nevoie de panouri cu o eficiență mai mare.

Altceva ce trebuie determinat este dacă spațiul dedicat instalării este umbrit sau are obstacole în captarea energiei solare. Acest lucru trebuie urmărit pe toată durata zilei, când soarele își schimbă poziția. Orice fel de umbră poate reduce eficiența panourilor. Atunci, este important să cauți un tip de panou care funcționează bine în condiții de umbră parțială sau să investești în microinvertoare.

Calculează-ți necesitățile energetice

Înainte de a căuta panouri solare, trebuie să știi care este consumul zilnic și anual de energie în casa ta, calculat în KWh. Pentru asta, poți consulta facturile la electricitate din ultimul an. Dacă ai nevoi specifice, precum încălzirea apei sau alimentarea unor sisteme de climatizare mari, poți să te uiți nu doar după panouri fotovoltaice, ci și după panouri solare termice.

panouri fotovoltaice

Cunoaște climatul local

Dacă în locația unde este amplasată casa ta cele mai multe zile sunt însorite, panourile monocristaline pot fi o alegere excelentă, mulțumită eficienței ridicate. Însă, într-un climat local care prezintă adesea zile noroase, sunt recomandate panouri fotovoltaice cu performanță bună în condiții de lumină difuză.

Temperaturile foarte ridicate sunt încă un factor important în alegerea tipului de panouri fotovoltaice ideale pentru tine. În cazul unor temperaturi extreme, trebuie verificat ca ele să aibă un coeficient de temperatură scăzut, adică o toleranță termică mai bună.

Hotărăște-te ce buget poți aloca pentru panouri fotovoltaice

Indiferent dacă mergi pe cost sau eficiență, îți recomandăm să determini inclusiv perioada de recuperare financiară. Cât de mult estimezi că vei economisi lunar la factura de energie? În cât timp îți vei recupera investiția inițială? Asta te poate ajuta să te hotărăști dacă preferi să optezi pentru cost sau pentru eficiență.

Documentează-te despre calitatea și garanția produsului, dar și despre opțiunile de monitorizare și întreținere

Alege panouri fotovoltaice de la producători recunoscuți, cu o vechime în piață, și care oferă garanții până la 20-25 de ani. De asemenea, uită-te după garanții de performanță. Ele asigură că panourile vor funcționa la un procent anume din capacitatea lor maximă pe toată durata garanției.

Dar mai ales, ia în calcul faptul că orice tip de panouri fotovoltaice are nevoie de monitorizare și întreținere. Un sistem de monitorizare presupune că poți vedea în timp real câtă energie este produsă sau dacă ceva afectează performanța.

Uneori, poate fi vorba doar de zăpadă acumulată pe panourile instalate, care împiedică captarea energiei solare. Alteori, problema poate solicita un specialist. Însă chiar dacă panourile fotovoltaice au nevoie, în general, de puțină întreținere, ea este necesară. Fii sigur că poți accesa ușor acoperișul pentru curățare și inspecții periodice.

Preferi să consulți un expert? Restart Energy oferă atât evaluări personalizate ale necesităților tale energetice și soluții optime, cât și simulări de producție. Asigură-te că investiția ta dă randament!

Te-ar putea interesa și